Ara
Close this search box.

Jumia, Güney Afrika ve Tunus pazarlarından çekiliyor

Afrika odaklı e-ticaret pazar yeri Jumia, bu yıl sonunda Güney Afrika ve Tunus pazarlarından çekilerek, daha güçlü büyüme potansiyeli olan pazarlara yoğunlaşmayı planladığını duyurdu.

Jumia

Jumia Technologies, kaynaklarını stratejik olarak optimize etmek amacıyla Güney Afrika ve Tunus’taki faaliyetlerini durdurmayı planladığını açıkladı. Şirket, diğer pazarlara, özellikle de Mısır, Kenya, Fas ve Nijerya’ya odaklanmak amacıyla Güney Afrika’daki online moda perakendecisi Zando’yu ve Tunus operasyonlarını kapatacak. Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu ülkelerdeki faaliyetlerin 2024 yılı sonuna kadar durdurulacağı belirtildi.

Dufay: Kapatma kararı kapsamlı bir analizden sonra alındı

Jumia CEO Francis Dufay, yaptığı açıklamada, planlanan çekilmenin nedenleri arasında “karmaşık makroekonomi, rekabet ortamı, orta vadede düşük büyüme ve kârlılık potansiyeli” faktörlerinin yer aldığını söyledi. Dufay, şirketin Güney Afrika ve Tunus’taki operasyonlarını kapatma kararının, her iki işletmenin Jumia’nın toplam operasyonlarının önemsiz bir kısmını oluşturması nedeniyle kapsamlı bir analizden sonra alındığını söyledi.

Dufay, “Her iki pazardaki rekabetçi ve makroekonomik koşullar her ülkenin büyüme potansiyelini sınırladı ve genel işimize katkıları beklentilerle uyuşmadı. Bu tür kararlar asla kolay değildir ve müşterilerimize her gün hizmet etmek için yorulmadan çalışan her iki ülkedeki ekip üyelerine son derece minnettarız.” dedi.

Jumia’nın iki ülkedeki operasyonları 10 yıldan fazla bir süredir devam ediyor

Jumia’nın Zando markası altında faaliyet gösteren Güney Afrika kolu ve Tunus operasyonları, 2023 yılında toplam siparişlerin sırasıyla sadece yüzde 3,5 ve yüzde 2,7’sini ve brüt mal değerinin (GMV) sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 3’ünü oluştururken, bu rakamlar 2024’ün ilk yarısında daha da düştü.

Zando ve Tunus işletmeleri, 10 yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor. 2012’de kurulan Zando.co.za, Güney Afrika’da popüler online moda platformu haline geldi. Tunus işletmesi ise, genel mallar satarak 10 yıldır Jumia markası altında faaliyet gösteriyor. Şirket, tasfiye satışlarının ardından her iki operasyonu da satmak yerine kapatmayı planlıyor. Bu çerçevede yaklaşık 110 çalışan işten çıkarılacak ancak bazı çalışanlar grubun diğer bölümlerine kaydırılabilecek.

Maliyetleri ve personel sayısını azalttı

Jumia, kârlı hale gelmek için maliyetleri agresif bir şekilde azalttı. Ayrıca, personel sayısını da azaltarak, günlük market alışverişleri ve yemek teslimatı operasyonlarını kapattı. Bunlarla birlikte e-ticaret işiyle ilgili olmayan teslimat hizmetlerini kesti. Öte yandan, Jumia, yakın zamanda ikincil hisse satışları yoluyla yaklaşık 100 milyon dolar gelir elde etti ve tedarikçi tabanını ve lojistik ağını genişletti.

Güney Afrika’da Temu ve Shein etkisi

Güney Afrika pazarı, özellikle Çinli perakendeciler Shein ve Temu’nun pazara girmesinden bu yana online perakendeciler için zorlu bir dönem geçiriyor. Eticaret perakende pazarı rekabetçi olmasına rağmen, Mayıs 2024’te ülkede faaliyete geçen Amerikan e-ticaret devi Amazon, ülkedeki büyüme beklentileri konusunda iyimser. Güney Afrika’da online perakende sektöründeki zorlu rekabete sahne oluyor. Buna rağmen World Wide Worx ve Mastercard’ın 2023 tarihli araştırması, Güney Afrikalı yetişkinlerin online alışveriş yapma oranının 2020’de yüzde 27’den 2022’de yüzde 38’e yükseldiğini; online alışveriş yapan toplam kişi sayısında yüzde 40’lık bir artış olduğunu ortaya koydu.

Afrika’nın lider pazaryeri platformu Jumia, WORLD ECOM EXPO’da!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds