Ara
Close this search box.

Bakan Ömer Bolat’tan yurt dışı online alışveriş değerlendirmesi: Çok yoğun soruşturmalar yapıyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yurt dışında online alışverişlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Uzakdoğu menşeli birkaç siteden Türkiye'ye yönelik olarak pazar payında çok hızlı bir artışla esnaflarımızın, tacirlerimizin, dükkan ve mağaza sahiplerinin KOBİ’lerin büyük şikayetlerine yol açan bir artış söz konusu. Yani üretim ve satışlarına ciddi zarar geliyor.” dedi. Bolat, “Sübvansiyonlu ve kural dışı yöntemlerle Türkiye'yi adeta bir ithalat merkezi haline çevirmeye çalışan dış ticaret uygulamalarına karşı bütün gerekli tedbirleri alıyoruz. Diğer ithalatla alakalı da sübvansiyonlu, dampingli ve menşe saptırmalı ve fiyatını düşük gösteren daha az gümrük vergisi ödemek için türdeki ithalat uygulamalarına karşı da Ticaret Bakanlığı olarak, İthalat Genel Müdürlüğü olarak çok yoğun soruşturmalar yapıyoruz.” sözlerini kaydetti.

Bakan Ömer Bolat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bir televizyon kanalında ticaret hayata ilişkin açıklamalarda bulundu. Bolat, yurt dışından online alışverişlere ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

“Cezaların 10 kat artırılması söz konusu”

Ömer Bolat, tüketiciyi aldatan reklamlara uygulanan cezalara ilişkin, “Ticaret Bakanlığımız bünyesinde iç ticaretten sorumlu birimlerimiz var. Fahiş fiyat, stokçuluk gibi alanları takip eder. Tüketicileri aldatmaya yönelik reklamları inceleyen, raf ve kasa fiyat farkı denetimleri gibi durumları inceleyen bir birimimiz de var. Reklam Kurulu ise aldatıcı reklamlarla uğraşır. Reklam Kurulu, 2024 yılı içinde bin 542 dosyada aldatıcı reklam bulgularını tespit ederek 206 milyon lira idari ceza ve reklama erişim yasağı getirdi. Cezaların 10 kat artırılması söz konusu.” sözlerini kaydetti.

“340 bin firmaya denetim yapıldı”

Fahiş fiyata karşı 9,5 ayda 340 bin firmaya denetim yapıldığını ifade eden Bolat, “Kurallara uymayanlara cezalar kesiliyor. Bu cezalar kesildikten sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı intikal ettiriliyor ve bu cezalar tahsil ediliyor. Peşin ödemede yüzde 25 indirim uygulaması var. Bizim iç ticaret ve tüketici korunması cezalarında ise uzlaşmaya gittiği takdirde, uzlaşma indirimi gerçekleşebiliyor ama cezalar affedilmiyor. Fahiş fiyatla mücadele kapsamında kesilen ceza 10 bin liradan 100 bin liraya, azami ceza ise 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Stokçulukta ise ceza 12 milyon liraya çıkarıldı.” ifadelerini kullandı.

“İç ticaretin gelişmesi için büyük uğraş veriyoruz”

“Yabancı e-ticaret siteleri ile ilgili bir gümrük vergisi devreye sokuldu. Orada çok ciddi bir usulsüzlük vardı. Bununla beraber şikayetler de gelmeye başladı Yani yerli e-ticaret firmalarıyla yabancı e-ticaret firmaları arasında bir uçurum oluştuğunu; yani getirilen gümrük vergisiyle birlikte beklenenin çok üzerinde olduğu da belirtiliyor. Bu konudaki şikayetlere ne dersiniz?” sorusu üzerine Ömer Bolat, şu açıklamayı yaptı;

“Biz devlet ve hükümet olarak ülkemizde yatırımların olmasını, üretimin olmasını, makul fiyatlarda tüketicilere ulaşmasını, üretimimizi ihraç etmeyi, ülkemize döviz kazandırmayı ve dış ticaret ve cari işlemlerde dengeli bir performansa ulaşmayı hedeflemek zorundayız, istihdamı arttırmak zorundayız. Esnaflarımız, tüccarlarımız, mağaza sahipleri ve bunlarla alakalı iç ticaretin gelişmesine de çaba sarf etmek zorundayız. Yani Ticaret Bakanlığı olarak hem iç ticaretin gelişmesi için büyük uğraş veriyoruz hem ihracatımızın artması, dış ticaret açığımız azalması, cari işlemler açığımız azalması için de büyük bir mücadele veriyoruz.”

Ömer Bolat: E-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde 2,7 oldu

Ömer Bolat, şöyle devam etti; “Ancak internetin, sosyal medyaların hayatımıza girmesiyle beraber sektörlerde, ürünlerde, ticarette öylesine bir kabuk değiştirme ve şekil değiştirme başladı ki, e-ticaret hayatımızda çok önemli bir hale geldi biliyorsunuz ve şu anda toplam ticaretin yüzde 21,5’u e-ticaret olarak yapılıyor. E-ihracata baktığımızda da şunu görüyoruz; 2022’de e-ihracatın toplam ihracatımızdaki payı yüzde 1 iken, bu yıl sonuna kadar yüzde 3’e varacağız. İlk 9 ay itibariyle yüzde 2,7’ye ulaştık.”

“Avrupa Birliğiyle gümrük vergisi oranını yüzde 30’a çıkardık”

Ömer Bolat, “Bir de mesela ithalat yapılırken gümrük rejimleri vardır, gümrük tarifeleri uygulanır. Serbest ticaret anlaşması ya da gümrük birliği olan ülkelerde karşılıklı olarak gümrük vergileri, belirlenmiş ürün gruplarında uygulanmaz. Hızlı kargo sistemi diye bir yöntem var. Bunun da limitleri var. 7 Ağustos’tan önceki dönemde 150 dolara kadar ülkemize hızlı kargo ile gelen ürünlerde maktu bir vergi alıyorduk. İlaç ürünleri ve kitaplarda bu limit 1500 dolar tutarında sınır vardı. Burada şunu yaptık; Avrupa Birliğiyle gümrük vergisi oranını yüzde 18’di yüzde 30’a çıkardık. Diğer ülkeler açısından ise bu oran yüzde 30’du, yüzde 60’a yükselttik. Söz konusu 30 dolar limiti aşıldığı takdirde ise normal gümrük vergisi rejimine tabi olacak diye bir düzenleme getirdik.” şeklinde konuştu.

“Uzakdoğu menşei birkaç sitenin pazar payında şikayetlere yol açan artış söz konusu”

Bakan Ömer Bolat, sözlerinin devamında şunları söyledi; “Bunu niye yaptık? Çünkü birkaç aylık inceleme ve takiplerde gördük ki Uzakdoğu menşeli birkaç siteden Türkiye’ye yönelik olarak pazar payında çok hızlı bir artışla esnaflarımızın, tacirlerimizin, dükkan ve mağaza sahiplerinin KOBİ’lerin büyük şikayetlerine yol açan bir artış söz konusu. Yani üretim ve satışlarına ciddi zarar geliyor. Bu noktada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TİM ve diğer büyük-küçük STK’larımızın da talepleri doğrultusunda üretimi koruyabilmek için, iç ticareti koruyabilmek için bu kuralı getirdik. Şu anda bunu delmeye çalışan bazı yanlış uygulamaları da takipteyiz. Onlara karşı da çok kısa süre içinde en sıkı önlemleri alacağız.”

“İç pazarımızı tahrip etmeye çalışan uygulamalara karşı gerekli tedbirleri alacağız”

Ömer Bolat, “Bu noktada şunu ifade etmek istiyoruz; sübvansiyonlu ve kural dışı yöntemlerle Türkiye’yi adeta bir ithalat merkezi haline çevirmeye çalışan dış ticaret uygulamalarına karşı bütün gerekli tedbirleri alıyoruz. Diğer ithalatla alakalı da sübvansiyonlu, dampingli ve menşe saptırmalı ve fiyatını düşük gösteren daha az gümrük vergisi ödemek için türdeki ithalat uygulamalarına karşı da Ticaret Bakanlığı olarak, İthalat Genel Müdürlüğü olarak çok yoğun soruşturmalar yapıyoruz.

Türkiye’ye karşı uluslararası ticaret kurallarına aykırı şekilde kural dışı haksız ve iç pazarımıza adeta zarar vermeye çalışan ve tahrip etmeye çalışan uygulamalara karşı gerekli tedbirleri alacağız. Biz hem tüketicimizi düşünmek zorundayız hem de üretimi, istihdamı, ihracatı düşünmek zorundayız. Yani bizimle uluslararası kurallara göre ticaret yapanlar noktasında zaten bir sıkıntı yok ama adeta Türkiye’de yerli üretimi tahrip etmeye çalışan anlayışta yapılan ticarete de ‘dur’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.

E-ticarette Temu önlemleri; mikro ithalat limiti düşürüldü, ek vergi getirildi

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Google AI
Markalar

Google AI geleceğe nasıl şekil veriyor?

Global IT KOBİ Satış Müdürü Berika Gündem, WORLDEF E-TİCARET dergisi için “Yapay zeka ve bulut teknoloji trendleri: Google AI geleceğe nasıl şekil veriyor?” başlıklı bir

Days
Hours
Minutes
Seconds