Ara
Close this search box.

Temu, Vietnam ve Brunei pazarlarına girdi

Çinli indirimli alışveriş sitesi Temu, Endonezya'da yasaklandıktan sonra hızlı bir şekilde Vietnam ve Brunei pazarlarına adım attı.

Temu

Çinli indirimli e-ticaret platformu Temu, Endonezya yasağının ardından Vietnam ve Brunei pazarına hızlı bir giriş yaptı. Çinli PDD Holdings’e ait e-ticaret platformu olan Temu’nun Vietnam’a girişi aceleye getirildi; çünkü ülkedeki Temu web sitesi başlangıçta sadece İngilizce olarak hizmete sunuldu. Ayrıca, platform Vietnam’da sadece kredi kartları ve Google Pay ile ödeme kabul ediyor, yerel dijital cüzdanlar ile ödeme kabul etmiyor.

Temu, Güneydoğu Asya pazarlarına odaklandı!

Temu, Vietnam ve Brunei’de faaliyete geçerek Güneydoğu Asya’daki pazar sayısını 5’e çıkardı. İndirimli e-ticaret platformu, Güneydoğu Asya’daki ilk iki pazarı olan Filipinler ve Malezya’da 1 yıldan uzun bir süre önce faaliyete başladı. Temmuz 2024’te de Tayland’da teslimat yapmaya başladı. Temu’nun Tayland’da rakipleri arasında Shopee ve Lazada gibi bölgede güçlü büyük e-ticaret oyuncuları bulunuyor.

Vietnam ve Brunei’ye hızlı giriş yaptı

Singapur merkezli araştırma şirketi Momentum Works’e göre, Temu, Vietnam’a dört ila yedi günde teslimat yapabiliyor. Malezya veya Filipinler’e teslimatların 5 ila 20 gün olduğu düşünüldüğünde Temu Vietnam’da daha hızlı teslimat sağlayabiliyor. Temu’nun Vietnam’daki yerel e-ticaret platformlarından biriyle potansiyel bir satın alma için görüştüğüne dair teyit edilmemiş söylentiler var.

Öte yandan, Temu Brunei pazarına da girdi. Platform, Brunei’de hem İngilizce hem de ülkenin resmi Malay dilinde ürün listeliyor. Vietnam, geçen yıl brüt mal değerinde yıllık yüzde 53’lük bir büyüme ile Güneydoğu Asya’nın en hızlı büyüyen e-ticaret pazarı oldu. Brunei ise, dünyanın en yüksek yaşam standartlarından birine sahip.

Temu, Endonezya’da yasaklandı!

Temu’nun bu iki Güneydoğu Asya ülkesine genişleme hamlesi, bu ayın başlarında Endonezya’da faaliyet göstermesinin yasaklanmasının ardından hayata geçti. Endonezya İletişim ve Bilişim Bakanı Budi Arie Setiadi, yerel mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin satışlarının kesintiye uğramasını önlemek için 1 Ekim’de Temu’ya yasağın uygulandığını açıkladı. Endonezya, ayrıca, Google ve Apple’dan, Temu uygulamasının Endonezya uygulama mağazalarından engellenmesini talep etti.

Temu nedir?

Çinli e-ticaret devi PDD Holdings’e ait olan ve merkezi ABD, Massachusetts, Boston’da bulunan Temu, 2022 yılında kuruldu. Platform, çok farklı ürünleri büyük oranda indirimli fiyatlarla sunan bir online pazar yeridir. Güneydoğu Asya’da 5 pazara sahip olan Temu, şu anda toplam 82 ülke ve bölgede faaliyet gösteriyor. Temu’nun sloganı olan “Milyarder Gibi Alışveriş Yapın”, herkesin fiyat endişesi duymadan satın alabileceği kadar ucuz ürünleri sattığını ifade ediyor.

Temu’nun satış modeli nasıl?

Temu, e-ticaret satışları için aracıları devre dışı bırakıyor. Fabrikadan son kullanıcıya ürün tedarik ederek, müşterilere ucuz ürünler sunabiliyor. Temu uygulaması, 2022 yılında piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra 100 milyonun üzerinde Amerikalı kullanıcı kazandı. Temu’nun rakibi Shein’in ise 13,7 milyon ABD’li kullanıcısı var. Temu’nun en büyük pazarı yüzde 42,1’lik payla ABD oldu. ABD’yi Avrupa ve diğer pazarlar takip ediyor. Temu, lojistik sistemleri ve depo yatırımlarını hızlandırdı. Müşterilerin her alandaki ihtiyaçlarına ayak uydurmak için kanepe veya diğer ev eşyaları gibi büyük eşyaları da depolayabiliyor.

Endonezya, Temu’yu yasakladı!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds