Ara
Close this search box.

E-İhracat

-
WORLDEF E-TİCARET VAKFI öncülüğünde Balıkesir’de “Sınır Ötesi E-Ticaret Eğitim Konferansı” düzenlendi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir’de ‘sınır ötesi e-ticaret serbest bölgesi’ kurulmasının büyük bir fırsat oluşturacağını; bu bölgenin, gümrük ve vergi süreçlerinde kolaylık sağlayan, uçtan uca lojistik çözümleri sunan ve hedef pazarlara özel ödeme sistemleri ile donatılan ‘tek durak e-ticaret merkezi’ olabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
Avrupa’da sınır ötesi e-ticaret pazarı 2023/2024 mali yılında 326 milyar avroluk satış elde etti. Bu rakamın 225 milyar avrosu yani yaklaşık yüzde 70’i online pazar yerleri aracılığı ile gerçekleşti.
Ticaret Bakanlığı tarafından e-ihracatı desteklemek amacıyla kurulan e-Kolay İhracat Platformu (E-KİP), test aşamasında 12 bin 500 kullanıcıya ulaştı. Platform, e-ihracat yapmak isteyen firmalara ve girişimcilere e-ihracata ilişkin tüm süreçleri adım adım öğretiyor. Kolay e-ihracat için çeşitli araçlar sunan E-KİP, kullanıcı sayısının artması ile yeni hedefler belirlendi.
Sınır ötesi e-ticaret entegrasyonu ShopiVerse ile Halkbank, kadın girişimciler için e-ihracat eğitimleri projesi hayata geçirdi. “İhracatta Kadın İzi” isimli projede 60 girişimci kadına yurt dışı pazarlara erişim, dijital pazarlama, stok yönetimi ve lojistik gibi konularda eğitimler sağlanacak.
E-ticaret devi Amazon, “Export Central” adlı bir sınır ötesi e-ticaret aracı başlattı. Yeni hizmet, satıcıların yerelleştirilmiş Amazon mağazaları olmayan ülkelerde bile Avrupa'da daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlıyor. Araç sayesinde, satıcıların listelerini çoğaltması veya yeni hesaplar kaydetmesi gerekmiyor. Export Central, satıcılara sadece üç tıklamayla Avrupa'daki 39 ülkeye ihracat yapma imkanı sunuyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2022'de yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatın, 2023'te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştığını belirterek, "2024'ün sonuna kadar toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.
Ticaret Bakanlığın e-ihracat destekleri arasında yer alan e-ihracat konsorsiyumu statüsü alan şirket sayısı 9’a yükseldi. Horoz Lojistik, Fevup Brands ve RubiBrands’a “e-ihracat konsorsiyumu” statüsü verildi.
ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, WORLDEF E-TİCARET’e konuk oldu. Isayev, “ShopiVerse stratejileri, e-ticaret ekosistemindeki son trendlere göre şekilleniyor. Bu trendler arasında yapay zekâ ve veri analitiği kullanımı, mobil ticaretin önemi ve sürdürülebilirlik gibi konular yer alıyor.” dedi.
E-ihracat mı, mikro ihracat mı, sınır ötesi e-ticaret mi? E-ticaret ekosisteminde bu kavramlarla ilgili ciddi bir karmaşa yaşanıyor! “E-ticaret gurusu” olarak tanınan ShopiVerse CEO’su Orxan Isayev, e-ihracatta kavram karmaşasına son veren değerlendirmelerde bulundu. E-ihracat ile mikro ihracatın farklılıkları nelerdir? E-ihracat ile mikro ihracatın benzer yönleri nelerdir? Sınır ötesi e-ticaret nedir, nasıl yapılır? Mikro ihracat nedir? E-ihracat nedir? Orxan Isayev, bu sorulara cevap verdi.
Çinli Alibaba Group, tüketicilerin zorlu ekonomik şartlarda ihtiyatlı harcamaları sebebiyle birinci çeyrek geliri için piyasa beklentilerini tutturamadı. Şirketin ABD'de listelenen hisseleri, piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık yüzde 4 düştü.
Yurt dışı alışverişlerde gümrük muafiyet sınırı 150 avrodan 30 avroya düşürüldü. Yurt dışından gelen eşyalara uygulanan vergiler de yüzde 100’e ulaşan oranlarda artırıldı.
Platin Dergisi Yazı İşleri Müdürü Adil Uçar, “İhracatın yeni lokomotifi sınır ötesi e-ticaret olacak” başlıklı bir haber dosyasına imza attı. Dosyada WORLDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Nart’ın görüşlerine de yer verildi. Ömer Nart, “E-ticaret ile yolu kesişen ve bir şekilde e-ticareti ana iş modeli olarak tercih eden şirketler nihayetinde sınır ötesi e-ticareti vizyonlarının bir parçası haline getiriyor.” dedi.
Ticaret Bakanlığı, ihracatçılara ihtiyaç duydukları veri konusunda destek sağlamaya yönelik hizmetlerine bir yenisini daha ekledik. Mikro ihracatçıların, adlarına düzenlenen Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB) kapsamı detaylı verileri, bakanlığın “GET-APP” programı üzerinden haftalık olarak sorgulayabilecek.
Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin, sınır ötesi e-ticarette ortalama lojistik maliyetlerinin yaklaşık eşya bedeline oranının yüzde 30’larda olduğunu belirterek, iade süreçlerinde yüzde 30 maliyet oranı baz alınsa da bazen ürünü iade almamanın daha avantajlı hale gelebildiğini söyledi.
No more posts to show

Editor Seçimleri

Days
Hours
Minutes
Seconds