Ara
Close this search box.

Sınır ötesi e-ticarette iadeler şirketleri zorluyor!

Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin, sınır ötesi e-ticarette ortalama lojistik maliyetlerinin yaklaşık eşya bedeline oranının yüzde 30’larda olduğunu belirterek, iade süreçlerinde yüzde 30 maliyet oranı baz alınsa da bazen ürünü iade almamanın daha avantajlı hale gelebildiğini söyledi.

sınır ötesi e-ticaret

E-ticarette en zorlu durumlardan biri olan iadeler, e-ticaret şirketlerini zora sokuyor. Tüketicilerin online pazaryerlerinden ya da e-ticaret sitelerinden aldıkları ürünleri beğenmeyebiliyor. Ayrıca, fotoğraflar ve açıklamalarla uyuşmayan ürünler, beklentileri karşılamayan ürünler, teslimatı geciken veya hasarlı ürünler iade edilebiliyor. Bu durum, e-ticaret markalarının kârlarını düşürüyor. Asset Worldwide Express Genel Müdürü Onur Tekin, sınır ötesi e-ticarette iade süreçleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Onur Tekin, sınır ötesi e-ticaret gerçekleştiren şirketlerin Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun çerçevesinde sorumlulukları olduğunu; bunların dışında süreç ve maliyet verimliliği açısından bazı konulara dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Tekin, “İade yönetiminde ürünün iadeye uygun olmayan ürünler veya koşullu bir şekilde iadesi kabul edilecekler yönünden değerlendirilmesi dışında, ürünün ayıplı gelmesi ve sipariş edilenden farklı bir ürünün geri gönderilmesi gibi problemler sıklıkla tespit ediliyor. Bu sorunların tespiti ve iade ödemelerinin düzgün, kanıtlı bir şekilde yapılması suiistimallerin de önüne geçilmesini sağlar.” ifadelerini kullandı.

“Sınır ötesi e-ticarette yazılım çözümleri önemli”

Sınır ötesi e-ticaret süreçlerinin yönetilmesinde yazılım çözümlerinin önemine işaret eden Tekin, “Şirketlerin gönderim süreçleri dışında iade süreçlerinde de uluslararası kargo taşımacılığı şirketleri ile entegre çözümler üretmesi zorunlu hale geldi. Bu çerçevede Asset Optimus yazılım çözümlerimize her geçen gün yeni bir entegrasyon geliştirip, ‘Ölçemediğimiz değerleri yönetemeyiz’ mottosundan yola çıkarak, müşterilerimizin süreçlerini, maliyetlerini KPI’larına uygun olarak yönetilmesi için detaylı ölçümlemeler ve geliştirmeler yapıyor ve tespitler sunuyoruz.” sözlerini kaydetti.

“GTİP tespiti uzmanlık gerektiriyor”

Ürünün “Geri Gelen Eşya” yükümlülüklerinden faydalanmasının bazı süre ve koşullara bağlı olduğunu kaydeden Tekin, “Fiili ihracat tarihi itibariyle üç yıl içerisinde eşyanız geri gelen eşya hükmünde geri getirilebilir. Eşyanın geri gelen eşya hükmünde vergi ödemeden gelmesi, eşyanın ihracı sırasında durum ve niteliğini koruyor olması ve ayniyat tespiti koşullarına bağlıdır. Yani ihracatta giden eşya ile geri geldiği beyan edilen eşyanın, GTİP, eşya kıymeti, eşyanın kilogramı, eşyanın menşei ile uyumu gerekiyor. İhracatta GTİP tespitinde kilogram detaylarına dikkat edilmemesinden kaynaklı sorunlar göze çarpıyor. Özellikle bu konu uzmanlık gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

“Sınır ötesi e-ticarette vergi muafiyeti için bazı koşullar var”

Onur Tekin, sınır ötesi e-ticarette iade edilen ürünün ithalatında vergi muafiyeti uygulanması için yerine getirilmesi gereken başka bir koşul daha olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti; “Eşyanın ihracatı nedeniyle yararlandığınız hak ve menfaatleri iade ettiğinizi belgelendirmeniz ve gümrük beyannamesi ekinde bu belgelere yer vermeniz gerekir. Sınır ötesi e-ticaret sonrasında KDV’nin iade alınması veya mahsup edilmesi gibi durumlarda yararlanılan hak ve menfaatin iade edildiğinin veya hiç alınmadığının tespiti, Basitleştirilmiş Gümrük Beyanı (BGB) kalemi bazında aynı ayniyat sürecinde olduğu gibi bu belgelere yer verilmesi gerekiyor.”

“Ürünü iade almamak daha avantajlı hale gelebiliyor”

Tekin, “Sınır ötesi e-ticarette ortalama lojistik maliyetlerinin eşya bedeline oranı yaklaşık yüzde 30’lardadır. Burada eşya cinsi bazında değişiklikler vardır. Belirleyicilerin başında eşya bedeli, kilogram ve hacim öne çıkmaktadır. İade sürecinde de aynı yüzde 30 maliyet oranı baz alınsa bile maalesef zaman zaman ürünü iade almamak daha avantajlı hale gelebilmektedir.” dedi.

Onur Tekin, sözlerini şöyle tamamladı; “Yurt dışı depo yatırımlarımızın önemli sebeplerinden biri, eşya dağıtımı organizasyonu dışında geri gelen eşyaların toplanması, etiket ambalaj ve elleçlenmesi, tekrar satışı veya konsolide bir şekilde geri getirilmesidir. Sonuç olarak sınır ötesi e-ticarette iade yönetimi başta gümrük ve maliye mevzuatları olmak üzere yazılım, depo yönetimi ve lojistik süreçlerini kapsayan karmaşık bir süreçtir. Asset Worldwide Express olarak bu saydığımız alanlarda son derece donanımlı uzmanlarımızla sınır ötesi e-ticaret iade lojistiğinde pazar lideri olmaya devam ediyoruz.”

Asset Global hakkında

Asset Lojistik A.Ş., 21 yıllık deneyimiyle entegre lojistik hizmetleri sunuyor. Türkiye’nin önde gelen holdinglerine, hazır giyim, kozmetik, otomotiv, perakende, ilaç ve kimya sanayicileri ve yabancı sermayeli birçok dünya markasına hizmet veriyor. Merkezi İstanbul’da bulunan şirket İzmir, Mersin ve Bursa’da bölge müdürlükleri; Yalova, İskenderun, Gaziantep, Çerkezköy, Çanakkale ve İzmit’te operasyon birimleriyle Türkiye’nin tüm ana gümrük ve limanlarında 500’e yakın personeliyle hizmet sağlıyor.

Asset Global Logistic Integration, lojistiğin her alanında faaliyet gösteren ve 21 yıllık deneyimiyle entegre lojistik çözümler sunan bir global lojistik markasıdır. Şirket, gümrük müşavirliği dışında hızlı kurye taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, karayolu taşımacılığı, kargo sigortacılığı alanlarında gelişimini sürdürüyor.

Asset Lojistik’te hedef globalde yer almak

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds