Ara
Close this search box.

ikas CEO’su Namoğlu’nun popüler marka yolculuğu!..

ikas

ikas e-ticaret altyapısı denilince akla gelen şirketler arasında yerini alırken CEO’su Mustafa Namoğlu da özellikle gençler üzerinde büyük popülariteye sahip oldu. Girişimcilik ve motivasyon ruhunu perçinleyen Namoğlu, her geçen gün hedeflerini büyüterek sektörde lider olmak istiyor. 

Mustafa Namoğlu: İki yıl sabredin 

Genç yaşta dikkat çeken başarısıyla kişisel bir marka haline de gelen ikas CEO’su Mustafa Namoğlu’nun, e-ticarete girmek isteyen, girşimcilik ruhunu taşıyanları da harekete geçirecek önerileri var. Namoğlu, ‘Kolay değil’ diyerek insanların beklentisini doğru yönetmenin altını çizerek, “2 sene sabırla çalışılmalı” dedi ve ekledi: 

“Genel olarak ‘Kolay değil’ dememizin sebebi e-ticaret inanılmaz bir pazar, inanılmaz bir iş. Ama haddinden fazla kolay gibi gösterildiği zaman, ister istemez insanlarda çok hızlı başarılı olacağını düşünmek gibi beklenti oluşuyor. Beklentiyi doğru yönetmek adına ‘Kolay değil’ diyoruz. Yoksa e-ticaret, genel ticaret gibi bir şekilde belirli aşamaları atlattıktan sonra müthiş keyifli, potansiyelli iş. Başta doğru beklentilerle ilk 2 seneyi sabırla beklemeleri gerekiyor; belirli müşteri datasının birikmesini örneğin.. E-ticarete yeni başlamak isteyenlerin bu 1-2 senelik süreyle ilgili yeterli sermaye ve kapital tarafını, yeterli proje yönetimiyle ilgili insan kaynağını bir şekilde ayarlaması gerekiyor.”  

“3-5 ayda çok para kazanacağım’ beklentisi” 

Kısa sürede çok para kazanma beklentisinin yanlış olduğunu sözlerine ekleyen Namoğlu, “3 ayda 5 ayda hemen ‘Ben çok para kazanacağım’ diye beklentilerin olmaması gerekiyor. Yeni başlayan insanların yapmak istediği iş alanıyla, e-ticaretle ilgili çok araştırması, okuması, bu işi iyi yapan insanlara danışması, eğitimler alması gerekiyor -ki bu eğitimleri birçok kuruluş da veriyor- Devletin, ticaret odalarının ve birçok STK’nın da kendisini bu noktada eğitmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.  

E-ticarete başlamadan önce atılması gereken 3 adım 

ikas CEO’su Mustafa Namoğlu beklenti, sermaye ve ekip olarak 3 noktaya dikkat çekti:  

“Beklentiyi doğru yönetmek, sermayeyi doğru ayarlamak ve bunu yapacak ekibi doğru eğitmek başlangıç için önemlidir. Dijital pazarlamadan lojistik süreçlerine, kargosundan, müşteri yönetimine, birçok tarafta bilgi sahibi olunması gerekiyor. Sadece ‘Ben ürünlerimi koyayım, buradan ticaret yapayım’ demek yeterli olmayacaktır diye düşünüyorum. 

“Amacımız sadece Türkiye’de lider olmak değil” 

ikas CEO’su Mustafa Namoğlu amaçlarının sadece Türkiye’de pazar liderliği olmadığını söyledi. Namoğlu, “2023 yılı içerisinde Almanya yurt dışında bir ofisimiz daha açılacak ama bunu yine Almanya’da açacağız. Türkiye’de hem Ankara hem İstanbul ofislerimiz var ve yaklaşık 120 kişi çalışıyor. Almanya’da şu an Stuttgart ofisimiz var. Yakın zamanda açacağımız bir ofisimiz daha var. Daha şehir tam net değil ama haziran gibi açmış olacağız. Bu ofiste daha çok satış, pazarlama ağırlıklı ekipleri bulunduracağız. Avusturya ve İsviçre’de sahada farklı farklı ekipler de kuruyor olacağız. Almanya dışında şu an yakın planda bir ofis yok ama zaten Almanya’da açacağımız ikinci ofisle beraber bölgedeki özellikle dediğim gibi İsviçre ve Avusturya’daki görünürlüğümüz ve bilinirliğimiz de ciddi anlamda artacaktır.” diye konuştu. 

“15 milyon dolar harcayacağız” 

ikas CEO’su Mustafa Namoğlu 2023 için 3 tane hedeflerinin olduğunu söyledi. Namoğlu, “Öncelikle Almanya’daki ikinci ofisin açılması, Almanya’daki 15 kişilik ekibin çok hızlı bir şekilde 30 kişiye ulaşması gibi hedefimiz var. Eylül itibariyle yaklaşık 15 milyon dolara yakın bütçe harcamaya başlayacağız. Çok heyecanlı bir dönem bizi bekliyor. Birazcık gözümüzü karartıp gidiyoruz bu sefer. Yaklaşık bir senedir oradayız ama bu sefer işi bir sonraki boyuta geçirip, Türkiye’deki gibi ciddi bir pazarlama yatırımı yapacağız. Pek şakası da yok işin. Çok dikkatli yönetilmesi gereken operasyon. 2024 yılı için de çok hızlı bir şekilde Almanya’da, Avrupa bölgesinde 10 bin müşteriye ulaşmak istiyoruz. 2024 sonrasında zaten daha da hızlanacaktır diye düşünüyorum. Bu yatırımların hepsi Almanya’da ve Avrupa’da en büyük olmak istediğimiz için.” açıklamalarında bulundu. 

Dünya çapında lider olmak istediklerini söyleyen Namoğlu, ‘Bizim işlerde genel bir kaide vardır eğer global bir lider olmak istiyorsanız, bir kere Amerika’da kazanmanız gerekir.’ diyerek Amerika’nın sektördeki konumundan bahsetti: 

“Amerika’da yaptığınız işte bir numara olmanız gerekir. Çünkü Amerika zaten Saas ve bizim bu yazılım işlerinin zaten ciddi büyüklüğü orada dönüyor. Avrupa’da da herhangi bir işte lider olmak istiyorsanız, bir kere Almanya’da lider olmanız gerekiyor. Almanya’da kazanmak çok önemli. O yüzden hedefimiz değişmedi. Öbür tarafta Avrupa bölgesine öncelikle çok hızlı liderliğe oynayıp, bunun yanına sonra hem Doğu Avrupa’dan çeşitli ülkeler eklemek ve zaten 2024 sonunda lider olmayı öngörüyoruz ve onunla beraber yine eski lokalde, yerel pazarlarda çok inovasyon yapmayan, eski firmaların domine ettiği pazarlarda birçok örneği var Avrupa’da. Hızlı şekilde girip büyütmek istiyoruz işi.”   

Başarının ortak noktası: Ürün fiyat kombinasyonu 

‘Başarılı markalar neyi doğru yapıyor? Ortak noktaları neler?’ sorularını da yanıtlayan ikas CEO’su Mustafa Namoğlu, “Ortak tarafı bir kere çok doğru ürün-fiyat kombinasyonu var. Bu e-ticaret için değil ticaret için çok geçerli bir konu. Biz bazen ‘Çok büyük paralar harcayınca e-ticarette en iyi site bizim olacak, pazaryerlerini domine edeceğiz, diyerek yanılıyoruz. ‘Elimizde doğru ürün, fiyat var mı?’ ‘O ürün doğru segmente, doğru müşteri profiline hitap ediyor mu?’ sorularını atlıyoruz. Bu ticaretin, satışın, pazarlamanın ilk adımı, ilk ayağı ve bunu es geçiyoruz. Benim gördüğüm en başarılı firmalarda gerçekten çok doğru ürün, ürün- fiyat kombinasyonu var. Protein Ocean örneğini verirsek, internet siteleri gerçekten hızlı ve alışverişe giden akış çok kolay. Bir şekilde onun sitesine gelen ziyaretçileri çok hızlı bir şekilde satışa gönderebiliyorlar. Bu da onların yine işlerini büyütmelerine de ciddi bir katkı sağlıyor.” 

Başarılı şirket örneklerine bakıldığında, bu şirketlerin ilk yıllarda para kazanma odaklı olmadıklarına dikkat çeken ikas CEO’su Mustafa Namoğlu, insanlarla etkileşimde olmanın da ayrı bir önemi olduğunu söyledi. 

Para kaybet, müşterinin güvenini kaybetme! 

Namoğlu, çok kritik olarak gördüğü müşteri odaklılığına da konuşmasında yer verdi. Uluslararası markalardan Bosch’un kurucusu Robert Bosch’un sözüne atıfta bulunan Namoğlu, şöyle devam etti: 

“Müşterilerin güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim.’ Bu çok önemli. Müşterilerin gerçekten güvenini kaybetmektense belki ilk siparişte para kaybet. Müşteri iade etsin veya müşteriye ek bir iyilik yap, o başarıyı getiriyor. Yakın zamanda Amazon ekipleri ile çok önemli toplantımız vardı. Amazon’un pazarlama stratejisiyle ilgili ‘Amazon’un gücü varken niye pazarlamaya az yatırım yapıyor?’ diye soruldu. Dediler ki, “Amazon çok ciddi reklam verebilir ama o parayı Google’a, Facebook’a harcamak yerine müşterilerine harcamayı tercih ediyor ve müşterilerine böylece işte ücretsiz kargo veriyor, ekstra indirimler sunabiliyor. B2C işlerde çok faydalı bu. Bu yüzden e-ticaret firmalarının da o müşteri odaklılığı ilk sıraya koyması gerekiyor.” 

“Abartmıyorum: E-ihracat potansiyelinin yüzde birinde…”  

Türkiye’de geçtiğimiz yıl e-ticaret hacmi 800 milyar TL’yi aştı. Ancak, e-ihracat beklenilen noktaya henüz gelemedi. Tam da bu noktada Namoğlu, dikkat çeken önerilerde bulundu. Namoğlu, “E-ihracat tarafında gelinen seviye şu an potansiyelinin yüzde biri bence. Hem pazaryeri tarafında hem de kendi e-ticaret sitesinden yurt dışına satış yapma aksiyonu tarafında yüzde 1.  

Gerçekten abarttığımı düşünmüyorum. Potansiyel, Türkiye’de şu an üretim yapan, alıp satan insanları düşündüğümüzde bu insanların belki yüzde biri bile yurt dışına satmıyor. Anlamda çok çok çok başındayız, bu artacaktır. Şu an birçok teşvik, destek var, devlet tarafında da.”  

E-ihracatta ilerlemek için bunu yapın 

ikas CEO’su Mustafa Namoğlu e-ihracat tarafında ilerlemek isteyen müşterilerin, ürün ile ilgili o lokalizasyonun iyi yapılması gerektiğine dikkat çekti. Namoğlu, “İngiltere’den sitenize giren biri ya da İngiltere’deki pazaryerinde sizin ürününüzü görenler, ürünü açıklamalarıyla veya ödeme deneyiminden kargo sürecine kadar her şeyi görebilmeli ve deneyimleyebilmeli. Bu e-ihracatınızı, yurt dışı satışlarınızı ciddi anlamda artıracaktır.” diye konuştu. 

ikas sürekli yenileniyor: E-posta pazarlama aracı geliyor  

ikas’ın bu ay içerisinde duyurulacak özelliklerinden bahseden ikas CEO’su Mustafa Namoğlu, “Bir kısmını bazı müşterilerimiz kullanmaya da başladı. Ama işin dijital pazarlama tarafındaki en önemli konularından biri olan e-posta pazarlamasına yönelik araç geliştirdik. Bu e-posta pazarlama aracıyla beraber satıcılarımız, panelimizden hiç çıkmadan toplu e-posta gönderimi yapabilecek. Çok kolay şekilde e-posta pazarlama aracından yaptığı işlemlere, kampanyalardan ne kadar satış geldiğine, maillerin ne kadar açıldığından ne kadar tıklama aldığına kadar birçok veriyi kolay bir şekilde panel üzerinden yönetebilecek.” açıklamasında bulundu. 

“Eğer e-ticaret yapacaksanız teknoloji tarafında gol yemeyin!” 

“E-ticaret tarafında en yenilikçi teknolojileri kullanabilmek, çok iyi müşteri desteği alabilmek ve ödemeden kargoya birçok yerden tasarruf etmek için en iyi çözüm, ikas.” diyen CEO Namoğlu, şunları söyledi: 

“Gerçekten herhangi bir KOBİ için ister yeni başlayın ister belirli aşamada olsun ki bizim ayda 20 milyon TL üstünde ciro yapan kendi e-ticaret sitesinden müşterilerimiz de var. E-ticaret işini yapacakların işin teknoloji ve altyapı tarafında kesinlikle tabiri caizse gol yememeleri gerekiyor. Tamamen ürün geliştirmeye ve dijital pazarlamaya odaklanmaları gerekiyor. İşin e-ticaret sitesi tarafında bizim ‘premium’ diye bir ayrı paketimiz, planımız var. Premium’da özellikle müşterilere kendi markalarımız gibi kendi özel ekiplerimizi de atadığımız ve bizlerin dahi markaların büyümesini takip ettiği tavsiyelerde bulunduğu ‘Şöyle mi yapsak böyle mi yapsak?’ diye ilgilendiğimiz modelimiz var. Özellikle bu modelde gelenler çok daha hızlı büyüyebiliyor. Çünkü hep onların üzerine titriyoruz. Açıkçası tabiri caizse pamuklara sarıyoruz.” 

Talepler değişmiyor, Türkiye’de ne ise o… 

ikas’ın yurt dışı müşterilerinin taleplerinin temelde değişkenlik göstermediği belirtildi. Namoğlu, “Biz oradaki müşterilere de e-ticaret alt yapımızı sunuyoruz, fiziksel mağazalarını yönetebiliyorlar. Fiyatlara, maliyetlere göre doğal olarak Avrupa’da doğan farklı olduğu için. Ama temelde farklılık yok.” diye konuştu.  

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds