Ara
Close this search box.

Yeni nesil e-ticarete ilk adım: ikas

ikas

Namoğlu’nun hedefi “Dünya üzerindeki en hızlı e-ticaret altyapısı” dediği ikas’ı “Alanında Avrupa’nın en iyi şirketi” yapmak ve bir “decacorn” haline gelmek.

‘Girişimci ailenin girişimci çocuğu’

Mustafa Namoğlu, girişimci bir ailenin girişimci çocuğu olarak tanımlıyor kendisini. 21 yaşından beri çeşitli girişimler ile şirketler kuran Namoğlu, “Şu anda en bilinen işimiz ikas” diyor. Namoğlu, “Yazılımcı babanın yazılımcı çocuğuyum aslında. Yaklaşık 11 yaşından beri hayatımın tamamı yazılımla ve KOBİ’lerin içinde geçti. Bu birikimler KOBİ’lerimizle teknolojik çözümleri buluşturmamızı sağladı” dedi.

ikas’ı kendi alanında dünyadaki önemli şirketler arasına sokmayı hedefleyen Namoğlu, Türkiye’den çıkmış en başarılı teknoloji şirketlerinden biri olmak istiyor.

İşleri Kolaylaştırıyoruz A.Ş

Babasının da yazılım alanında çalıştığını ve KOBİ’lere yazılım ürettiğini belirten Namoğlu, “Hayatım işletmelerin, girişimcilerin ve şirketlerin yazılımları içinde geçti. E-ticaret sektöründe yer alma ve yatırım yapma fikri böyle oluştu” dedi. 2010 yılından itibaren perakende ve e-ticaret alanında yer aldığını ifade eden Namoğlu, “10 sene bu işlerde vakit harcadıktan sonra yazılım ve ticareti tek bir yerde buluşturma ve KOBİ’lerin işlerini kolaylaştırma fikri ortaya çıktı. ikas’ta oradan doğdu” dedi.

ikas’ın açılımının çok sorulduğunu ifade eden Namoğlu, “İşleri Kolaylaştırıyoruz A.Ş.’ şeklinde açıklıyoruz. Tek derdimiz KOBİ’lerin, işletmelerin teknolojik taraftaki işlerini kolaylaştırmak” dedi.

‘Girişimciliğin içine doğdum’

Namoğlu girişimcilik hikayesini, “Ben aslında girişimciliğe karar vermedim. Ailemden dolayı biraz onun içine doğdum. Girişimci olmak ve bir şekilde kendi işini kurmak dışında çok bir alternatif yoktu benim için. Hatta ‘Bir an önce üniversiteden mezun olayım ve o prangalardan kurtulayım, işe güce başlayayım’ şeklinde motivasyonum vardı” şeklinde anlattı.

Yapacağımız işlerin yüzde birindeyiz’

Girişimcilik anlamında daha yapacak çok şeyi olduğunu ifade eden Namoğlu, “Daha çok bir şey yaptığıma inanmıyorum. Açıkçası bazı işlerimizi bir yere getirdik ve bu başarı olarak adlandırılıyor olabilir ama bu hayatta kendinizi, standartlarınızı ve referans noktasını nereye koyduğunuzla ilgili bir şey. Bizim için başarının tanımı özellikle Avrupa’da kendi alanımızın en büyük şirketlerinden biri olmak ve belki de ‘Decacorn’ dediğimiz 10 milyar dolarlık bir şirket olmak bizim için başarının tanımı” şeklinde konuştu.

Bu hedeflerin önemine vurgu yapan Namoğlu, “Bunun yakınından geçmeyen her türlü başarı hikayesi, Türkiye’nin alanındaki en büyük şirketi de olsak hiç fark etmez. Bizi çok tatmin edecek bir şey değil. O yüzden belki de yapabileceğimiz işlerin daha yüzde birindeyiz biz” dedi.

‘Tutku ve ekip ruhu başarıyı getiriyor’

Namoğlu, bu zamana kadar elde ettiği başarıların kilit noktasının “sabır ve disiplin” olduğunu söyledi, “21 yaşından beri profesyonel iş yaşamındayım. Disiplinli olmaktan ve sıkı çalışmaktan hiç vazgeçmedim” ifadelerini kullandı.

Namoğlu, “Her sabah beşte, altıda kalkıp, güne kitap okuyarak başladığımız ve sıkı çalıştığımız bir tempo var. 20, 21 yaşımdan beri bu değişmedi. Ben dışarıda ya da sadece kamera karşısında CEO değilim. Çok ciddi çalışan bir CEO olarak hareket ediyorum ve ekibimiz de böyle. O yüzden başarıyı, tutku ve ekip ruhunun getirdiğine inanıyorum” dedi.

‘Girişimcilik de, e-ticaret de ‘Kolay Değil’

Kolay Değil” adında bir YouTube kanalı olan Namoğlu, burada girişimciliğe dair tecrübelerini takipçileri ile paylaşıyor. Kanalın ortaya çıkışını Namoğlu şöyle anlattı:

“Aslında YouTuberlık kısmı biraz tesadüfen oldu. Bazen ‘Ben yanlışlıkla influencer oldum’ diyorum. Üç sene önce, hiçbir beklenti olmadan pandeminin de etkisiyle ‘İş hayatındaki tecrübelerimizi paylaşalım’ diye bir serüvene başladık. Sonra kendiliğinden büyüdü. İnsanların girişimciliğe ve e-ticarete olan ilgisini ben orada görmüş oldum. Kanalın ismini ‘Kolay Değil’ koymamızın çok kritik bir sebebi var. Girişimciliğin, hatta e-ticaretin de aslında kolay olmadığını, bunun için uzun süre sabredilmesi, çok çalışılması, fedakarlık yapılması gerektiğini anlattığımız için aslında ‘kolay değil’ diyoruz” dedi.

Namoğlu, yayınladıkları videolar ile bazı insanların motive olduğu, cesaretlendiği yorumlarını aldıklarını ancak işin aslının böyle olmadığını söyledi. Namoğlu, “Biz tam tersini söylüyoruz. Girişimcilik, hayalinin peşinden koşmak güzel bir şey ama bunun gerektirdiği fedakarlığı yapman ve bunu sürekli yapman gerekiyor. Böyle bir gün, bir hafta, bir ay, bir yılla olabilecek bir şey değil. Evet, insanlar biraz motive oluyor, belki cesaretleniyor ama ister istemez büyük kısmı kısa süre sonra sönüyor. Zaten ne olursa olsun yılmayanlar, beş defa düşüp, altıncı defa kalkabilen insanlar bu şekilde bir yere geliyor” ifadelerini kullandı.

İşlerinin büyümesinde ve geldiği noktada etkili olanın zeki olmak değil, hiç pes etmiyor olmak olduğunu vurguladı.

“Dünya üzerindeki en hızlı e-ticaret altyapısı ikas”

Namoğlu, “Yeni nesil e-ticaret altyapısı” ifadesini ve ikas’ın işletmelere sunduğu hizmetleri “İlk başlangıcımızda daha çok KOBİ’lerin fiziksel mağazalarını bulut tabanlı bir şekilde tabletinden yönetebileceği bir yazılım olarak ortaya çıktı. İlk günden beri hep işleri kolaylaştırıyoruz. KOBİ’ler için, işletmeler için, girişimciler için teknolojik bulut tabanlı yazılım çözümleri üreten bir şirket olarak planladık. Mağazacılık çözümümüz zamanla evrimleşti. Pazaryeri entegrasyonları ile de ikas e-ticaret altyapı şirketine dönüştü” sözleriyle anlattı.

ikas’ın e-ticaret ve e-ihracat işletmelerine sunduğu çözümlerin çok geniş kapsamlı olduğunu ve birçok kolaylık barındırdığını vurgulayan Namoğlu, “Panel içerisinde pazaryeri entegrasyonları ve fiziksel mağazaları yönetebileceğiniz araçlar mevcut. ikas, tüm bu özellik ve modelleri de kapsayan devasa bir ürüne dönüştü. ikas’ı dünya üzerindeki en yenilikçi teknolojileri kullanarak yaptık. Ar-Ge ekibimizin bu konudaki inanılmaz çalışma ve çabalarının da bir katkısı var” dedi.

Kendilerini ‘Dünya üzerindeki en hızlı e-ticaret altyapısı’ olarak konumlandırdıklarını ve lanse ettiklerini belirten Namoğlu, tüketicinin ikas kullanan bir e-ticaret sitesini çok rahatlıkla anlayabileceğini söyledi.

Daha çok satış, daha çok ciro, daha iyi dönüşüm oranları

ikas ile e-ticaret sitelerine hız kazandırdıklarını, hız ve teknolojinin müşterilerine daha çok ciro, daha çok satış, daha iyi dönüşüm oranları ve SEO katkısı sağladığını belirtti. Mustafa Namoğlu, ikas’ın sağladığı kolaylıkların, Google’daki arama sonuçlarına pozitif katkısıyla birlikte daha iyi sıralama sonuçları getirdiğini ifade etti. Namoğlu, “Bu özellikler ikas’ı kullanan müşteriler ve KOBİ’ler için daha çok organik ziyaretçi ve ziyaretçilerin daha yüksek oranda alışveriş yapması demek” dedi.

Namoğlu, ikas’ın panelinin çok kolay kullanıldığını, modern bir arayüze sahip olduğunu vurguladı, kritik noktanın ise satışı artırıcı özellikleri olduğunu söyledi.

ikas ile ödeme ve kargo hizmetleri çok kolay

Namoğlu, ikas ile ödeme, kargo gibi konuların daha hızlı çözüme kavuştuğunu, müşterilerin bu yüzden ikas’ı sevdiğini belirtti. Ödeme ve kargo hizmetleri konusunda ikas kullanıcılarının ayrı ayrı firmalarla anlaşma yapmasına gerek kalmadığını ve ciddi oranda tasarruf ettiklerini belirtti.

7/24 müşteri hizmet desteği

Namoğlu, ikas’ı merak eden insanların Google’da ikas’ı aratmasını istediğini ve müşteri memnuniyeti tarafındaki yorumların ikas’ı anlamak için etkili olabileceğini aktardı. Namoğlu, “Hem müşteri memnuniyeti tarafında, hem müşteri deneyimi tarafında sektörde açık ara en iyi firmayız. 7/24 müşteri hizmeti desteğimiz var” dedi.

Mustafa Namoğlu kendisine sıklıkla “Nasıl bu kadar motive ve işi sahiplenen bir ekibe sahipsiniz?” sorusunun sorulduğunu belirtti, bu sorunun kendisini çok gururlandırdığını ve işi doğru yaptığını anlamasına neden olduğunu söyledi.

Avrupa’nın alanında en iyi şirketi olmadan bize rahat yok’

ikas’ın, Ankara ve İstanbul ofislerinin yanı sıra Almanya’da Stuttgart’ta da bir ofisi var. Namoğlu, İkas bünyesinde 110 kişinin istihdam edildiğini ve üç ofislerinin de eş zamanlı büyüdüğünü ifade etti. Namoğlu, Almanya ofisinin rolünü ve global hedeflerini “Nihai amacımız kendi alanımızda Avrupa’nın en iyisi olmak” sözlerini tekrarlayarak açıkladı.

Namoğlu hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam ettiklerini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Hedefimiz teknoloji odaklı e-ticaret altyapı sektörünün en büyük şirketi olmak. Bu hedefe ulaşmadan da aslında bize rahat yüzü, uyku yok. Bunun dışındaki hiçbir başarı, maddi başarı veya işte unvanlar, aldığımız ödüller, alabileceğimiz ödüller bizi hedefe ulaşacağımız noktada ki kadar motive etmiyor. Gitmek istediğimiz yer kesinlikle burası. Bu çok kolay bir iş değil ama ben hayatımın tamamında zaten bir başarı ya da bir maddi sonuç varsa bunu bir günde, bir yılda almamaya çok alışkınım. Zaten bunun için yedi sene, on sene sabretmeye zaten çok alışık bir insan olduğum için ekibime de her zaman bunu anlatmaya çalışıyorum. ‘Sabırla, inatla yolumuza devam etmemiz gerekiyor’ diye söylüyorum. Ekipteki tutkuyla yaratılan işler bizim açımızdan çok iyi gidiyor.”

‘ikas için 2023 yılı Almanya yılı olacak’

Almanya’da şu an için 15 kişilik bir ekiple süreçleri yürüttüklerini söyleyen Namoğlu, “15 kişi ama birçok farklı ülkeden insanlar var. Ben hatta oraya Birleşmiş Milletler benzetmesi yapıyorum. Çok iyi gidiyor şimdilik. Ama işleri kolay değil, istediğimiz gibi gitmeyen şeyler de oluyor tabii ki. Bu süreçte şunu öğrendim, orada lokal insanların olması ve ağırlıklı olması ve farklı kültürlerden insanların olması ciddi anlamda bize hız kazandırıyor. Almanya ile ilgili 2023 yılı planlarımız var ve hatta ağırlıklı olarak 2023 yılı Almanya yılı olacak diyebilirim” dedi.

Dijital pazarlamayla ilgili yeni araçlar ilk çeyrek sonunda

Namoğlu, 2023 yılındaki projeleri ve kullanıcılar için geliştirilen yenilikler için “Yeni projelerimiz, yeni ürünlerimiz var. Özellikle ilk çeyreğin sonunda duyuracağımız dijital pazarlamayla ilgili müthiş birkaç aracımız var. Şimdilik çok detay veremesem de KOBİ’lerimizin işlerini muazzam derecede kolaylaştıracak çeşitli araçlar geliyor. Bizim tarafta ürün zaten sürekli gelişiyor. Sürekli yeni özellikler, sürekli yeni entegrasyonlar, sürekli KOBİ’lere zaman ve para kazandıracak yeni araçlar geliştiriyoruz. Yeni iş birlikleri yapıyoruz” dedi.

Almanya’da da ürünlerini geliştirmeye ve kullanıcılara sunmaya devam ettiklerini ifade eden Namoğlu, “Bu zaten hiçbir zaman durmuyor. Örneğin Almanya’da bizim ikas Pay var. Strike iş birliği yaptığımız bir proje. Orada şu an diğer ödeme firmalarıyla yüzde 2.4, yüzde 2.5, yüzde 3.6 ödediğiniz komisyon oranları İkas ile beraber 0.99’lara düşebiliyor. Bunun gibi çok çeşitli eş zamanlı iş var. Kargo tarafında fulfillment tarafında projeler var. Ama daha majör bakarsak bir ülke açılımı olarak çok agresif gitmeyi düşünmüyoruz” açıklamalarında bulundu.

Yeni ülke açılımları 2023’ten sonra

Yeni ülkelere açılmalarının 2023 yılı içinde gerçekleşmeyeceğini ifade eden Namoğlu, Almanya, Avusturya ve İsviçre’ de rekabetin yüksek olduğunu, Türkiye ve Kıbrıs operasyonlarının yanında Azerbaycan’da da önemli projelerinin olduğunu söyledi. Namoğlu, “Hem Türkiye’nin doğusunda hem batısında ilerleyen yıllar için birçok planımız var” dedi.

Kritik nokta: Doğru ürün, doğru fiyat

E-ticarette başarılı olmanın “doğru ürün, doğru fiyat”tan geçtiğini belirten Namoğlu “Ben bunu bir masanın dört ayağına benzetiyorum. Doğru ürün, doğru fiyat olmadıkça dünyanın en iyi e-ticaret sitesine sahip olunsa da, dünyanın en iyi pazarlaması yapılsa da iş zorlaşacaktır” dedi.

Mustafa Namoğlu devamında şunları söyledi:

“Tabii ki iyi teknolojilerle ilk işinizi çok daha hızlı büyütebilirsiniz ama önce doğru ürün ve doğru fiyat olacak. Sonrasında masanın diğer ayakları olarak dijital pazarlama, ve yatırım stratejisi olacak. E-ticarette başarı için ürünün fotoğraflanması, videosu, ve içerikleri çok çok kritik. E-ticarette bir ürünü keşfederken milisaniyeler içerisinde görsel ya da video ilgimizi çekiyor ya da çekmiyor. Orada doğru görsele sahip olmak çok kritik bir şey. Ya da doğru metni okuyup bizi ikna etmesi çok kritik bir şey. Bununla beraber dijital pazarlamanın 360 derece çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Kargo ve diğer süreçlerde de müşteri memnuniyetinin çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Bu dört ayağın tamamını doğru yapan; doğru ürünü, doğru fiyata, doğru reklam stratejisiyle, doğru teknolojilerle, satıştan sonraki müşteri memnuniyetini doğru yöneten firmalar e-ticarette çok başarılı oluyor.”

Markasını yaratmak için yatırım yapanlar başarılı oluyor

Namoğlu, binlerce müşterileri arasındaki başarılı örneklerin kısa vadede para kazananlar değil, karını işlerine yatırarak markasını inşa edenler olduğunu, uzun vadeli düşünmenin çok önemli olduğunu söyledi.

‘Markalar kendi siteleri üzerinden satış yapmaya yöneliyor’

E-ticarette temel olarak pazaryerleri ve kendi sitenizde satış seçeneklerinin olduğunu söyleyen Namoğlu, “Markalar kendi e-ticaret sitesinden satış yapması gerektiğini öğrenmeye başladı. Çünkü, müşteri verisini, datayı doğru kullanmak, tekrar onlara ulaşabiliyor olmak, pazaryerine bağımlı olmamak gibi birçok kavram ortaya çıktı. Türkiye’de devlet de çıkardığı regülasyonlarla bunun önünü açmaya başladı ve pazaryerlerini limitlemeye başladı. Çünkü ister istemez pazaryerleri gereğinden fazla gücü eline geçirdiğinde tekelleşmeye başlıyor ve bu durum KOBİ’lere nakit akışı, komisyon oranları gibi etkilerle baskı yapıyor. Bu durum sadece Türkiye’de değil, globalde de böyle” değerlendirmesini yaptı.

Namoğlu, markaların kendi sitelerinden satış yapma, sosyal medya üzerinden satış yapma, canlı yayında satış yapma gibi trendlerle kendi kanallarını kullanmayı daha iyi öğrendiklerini ve öğreneceklerini söyledi.

Namoğlu KOBİ’lere “Ben bu işi yapamam, öğrenemem demekten ziyade e-ticaret danışmanları olsun, ajanslarla çalışsınlar, ekipleri olsun ama önce e-ticaret ve dijital pazarlama alanlarında kendilerini geliştirsinler” tavsiyesinde bulundu.

ikas ‘partnerlik’ projesi

ikas’ın “partnerlik” projesi olduğunu belirten Namoğlu, projeyi “Partnerlik programımız yaklaşık 6 aydır daha ciddi şekilde yatırım yaptığımız, ekiplerimizi büyüttüğümüz bir alan. Burada KOBİ’ler kendi bölgelerinde bu konuyla ilgili uzman kişilere, ajanslara, firmalara, yazılım şirketlerine yani bizim partnerlerimize danışıyor ve bilgi sahibi olmak istiyor. Onlar da kendi müşterilerine, KOBİ’lere, onların işini büyütecekleri en iyi teknolojilerini sunmak istiyor. Aslında çok güzel bir birleşme ortaya çıkıyor. Biz de burada her iki tarafın da kazanması için her iki tarafın da doğru yere ulaşması için bu partnerlik programına başladık ve onlarla daha iyi ilişkiler yürütmeye başladık. Hem partnerlerimiz müşterilerine daha iyi bir teknoloji sunuyor, hem de müşteriler piyasadaki en iyi çözüme ulaşıyor. O yüzden herkesin kazandığı bir senaryo oluyor bizler için” sözleriyle anlattı.

“Beni ikas kadar heyecanlandıracak bir iş yok”

Namoğlu, altı, yedi sene boyunca tek işinin ikas olacağının altını çizerek, ikas’ın yatırımcılarına, ortaklarına ve tüm paydaşlarına güven verdi. Namoğlu, “Dünyanın en çok para kazandıracak işini de getirseniz yapmam. Buraya bir adanmışlığımız var, yatırımcılarımız, beraber çalıştığımız insanlar, iş ortaklarımız var. Bu insanların hepsi bana ve bize güveniyor.  Onları yüzüstü bırakmamak adına asla bu işten başka bir işe girmem. Başka işlere bölündüğünüz zaman, enerjiniz ve odağınız kaybedildiğinde o iş potansiyeline erişemez” dedi.

Namoğlu, “Beni ikas kadar heyecanlandırabilecek ve potansiyel olarak 10 milyarlarca dolarlık bir şirket olabilecek çok bir iş de görmüyorum etrafta. Ben zaten onun için yaratıldığını düşündüğüm işi yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Mustafa Namoğlu kimdir?

1989 yılında Girne’de doğan Mustafa Namoğlu, Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldu. Genç yaşta girişimcilik serüvenine başlayan Namoğlu, önce dünyaca ünlü markaların distribütörlüğünü yaptığı Mugo markasını daha sonra ise e-ticaret işletmeleri ve KOBİ’ler için yeni nesil e-ticaret altyapısı ikas’ı kurdu. YouTube’da ‘Kolay Değil’ isimli kanalında girişimcilik ve e-ticaret konuları üzerine içerikler üretmektedir.

 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds