Ara
Close this search box.

Meral Uzun: Dijital çağ pazarlamanın yapısını değiştiriyor

pazarlama
pazarlama

worldefvakfi.org’e yaptığı değerlendirmelerde akıllı telefonlar ve sosyal medya çağında, tüketicilerin ürünleri satın alma şeklinin büyük ölçüde değiştiğine vurgu yapan Wessi CMO’su Meral Uzun, dijital çağın, pazarlamanın yapısını da değiştirmiş olduğunu söyledi. Uzun, şirketlerin, insanların yalnızca bir veya iki kez görmesi için pahalı TV reklamlarına veya reklam panolarına büyük meblağlar harcadıkları ve sonra bunların çabucak unutulduğu günlerin artık geride kaldığı görüşünde.

“Çevrimdışı ve çevrimiçi pazarlamanın birleşimi, müşterilerin her düzeyde firmayla etkileşimde kalmasını sağlayacaktır”

Dijital çağın pazarlama stratejilerinde yarattığı değişimin önemli sonuçlar doğurduğunu ifade eden Meral Uzun, bu bağlamda satışa dönüşümü artırmaya yardımcı olabilecek 3 tür pazarlama stratejisinden bahsetti;

  • Her müşteri için kişiselleştirilmiş reklam. Bu stratejiye göre işletme, reklam vermeden önce müşterinin satın alma alışkanlıkları ve profili ile alakalı bilgi sahibi olmak zorundadır.
  • Sosyal medya ve Google Adwords gibi harici web sitelerinde reklam.
  • Banner reklamlar, pop-up reklamlar, içerik içi reklamlar vb. gibi işletmenin web sitesindeki reklamlar.

Uygun stratejinin belirlenmesinin çok kritik olduğunu vurgulayan Uzun, “Uygun bir stratejiyle, çevrimdışı ve çevrimiçi yöntemlerin birleşimi, müşterilerin her düzeyde firmayla ya da markayla etkileşimde kalmasını sağlayacaktır. Bu konudaki anahtar ise; işletmenin genel hedefini anlamak ve ardından bunu başarmaya giden yollarının haritasını çıkarmaktır.” dedi.

“Çevrimiçi pazarlama stratejileri, e-ticaret markaları için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor”

Markaların, satışları artırmak için web sitelerinden daha fazlasını kullandığına işaret eden Uzun, “Markalar sitelerine daha da fazla müşteri çekmek için çevrimdışı pazarlama ve artan dönüşüm oranları gibi stratejiler kullanıyorlar. Örneğin; bir firma artık yeni abonelerine ilk kez kaydolduklarında indirimler sunan e-posta kampanyalarına daha fazla ağırlık veriyor.” ifadelerini kullandı.

Şu anda, çevrimiçi stratejilerin, e-ticaret markaları için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu ve e-ticaret platformlarının internette kendilerini tanıtabilmelerinin birçok yola sahip olduğunu belirten Meral Uzun’a göre bu yollardan bazıları şöyle;

  • Kendi web sitelerini oluşturarak;
  • Reklam satın alarak;
  • Etkileyici pazarlama stratejilerini kullanarak veya bloglar ve Facebook veya Instagram gibi sosyal medya kanalları kullanmak.

Bununla birlikte, bazı firmaların çevrimdışı stratejilerin bir e-ticaret sitesi için aynı derecede önemli olduğunu savunduğunu hatırlatan Uzun, “Bende bu fikre katılıyorum. Hem çevrimiçi hem çevrimdışı yöntemleri aynı doğrultuda ve dengede ilerletebilmek firmanın başarısı ve satışa dönüşümde oldukça önemli rol oynuyor.” diye konuştu.

“Çevrimdışı stratejiler, satış dönüşümünü artırmanın uygun maliyetli bir yolu olabilir”

Çevrimdışı yöntemlerin de çevrimiçi stratejiler gibi e-ticaret stratejilerinde önemli bir bileşen olduğuna işaret eden Uzun, “Çevrimdışı stratejiler, satış dönüşümünü artırmanın uygun maliyetli bir yolu olabilir. Ayrıca daha geniş bir kitleye ulaşmanıza ve yatırım getirinizi artırmanıza yardımcı olurlar. Çevrimdışı yöntemler, e-ticaret mağazanızı tanıtmanın en geleneksel ve aynı zamanda işinizi büyütmenin en etkili yollarından biridir. Örneğin; ticaret fuarları. İşiniz için yeni müşteri adayları oluşturmak ve potansiyel müşterilerle yüz yüze ilişkiler geliştirmek için en iyi alanlardan biridir. Çevrimdışı pazarlama stili, potansiyel müşterilerle kişisel etkileşime izin verdiği için e-ticaret dönüşüm oranlarını artırmanın harika bir yoludur.” sözlerini kaydetti.

Çevrimiçi pazarlama stratejileri ve taktikleri aracılığıyla ve çevrimdışı stratejiler ile birleştirildiğinde harika başarılar elde edilebileceğinin altını çizen Uzun, şöyle devam etti;

“Dönüşüm oranlarını artırmaya yardımcı olacak sayısız çevrimiçi pazarlama stratejisi vardır. Bununla beraber şunu da eklemek gerekir ki çevrimdışı teknikler yeni değil, onlarca yıldır iş hayatımızda varlar. Ancak şimdi teknolojinin ve sosyal medyanın avantajlarıyla çok daha etkili hale geldiler. Çevrimdışı pazarlama stratejilerini amaçlarına göre kategorize ettiğimizde iki temel amaca hizmet ettiğini söyleyebilmek mümkün; tüketiciyi kazanma ve tüketiciyi elde tutma. Firmaların bu iki amacı da gerçekleştirebilmeleri için çevrimiçi ve çevrimdışı stratejilerini dengelemeleri önemlidir. Böylece firma bir amaçtan diğerine fedakârlık yapmak zorunda kalmaz. İşte bu denge de ancak çevrimiçi pazarlamanın varlığı ile mümkün olacaktır.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

2 Responses

  1. Tesekurler cok, etkileyici bir analiz. E-ticaret, Turkiye icin yeni bir firsat kapisi. Cin’nin yerini almak bu alana yonelmek ile olacaktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds