Ara
Close this search box.

Google Ads Nedir? Google Ads Teklif Verme

Google Ads, arama pazarlamacılığı için kullanılan dünyanın en popüler dijital reklamcılık seçeneğidir.

Google, dünyanın en büyük arama motorudur. Google Ads ise, arama pazarlamacılığı için kullanılan dünyanın en popüler dijital reklamcılık seçeneğidir. Eski adıyla Google AdWords olan bu uygulama, Google’ın reklamcılık hizmetidir. Ürün veya hizmet satışı yapılan web siteleri, ödeme yaparak arama motoru sonuç sayfasında (SERP) üst sıralara yerleşebilir. Yeni sitelerin sıralamalarda organik bir şekilde yükselmesini beklemek çok uzun zaman alabilir. Bu sebeple kısa vadede trafik sağlayabilir. Ücretli aramayı kullanarak anında sonuçları görebilirsiniz. Bu reklam hizmetini kullanmak da düşündüğünüz kadar zor veya pahalı değildir.

Google Ads Nedir?

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın reklam operasyonlarını yöneten kısmına Google Ads adı verilir. Günlük 3,5 milyar aramanın yapıldığı Google’da organik yollardan görünür olmak oldukça zor ve zaman alan bir süreçtir. Google reklamcılığı, belli bir ücret karşılığı sitenizin görünürlüğünü artırmaktadır. Araştırmalara göre, Google’da arama yapan insanların büyük bir çoğunluğunun ilk sırada çıkan sonuca tıkladıkları tespit edilmiştir. Google’da yapacağınız herhangi bir aramada karşınıza ilk sırada çıkan sonuç, genelde Google Ads tarafından yayınlanan sonuç olur.

Örnek görselde gördüğü gibi “Etsy Danışmanlık” kelimesi aratıldığında worldefvakfi.org organik ziyaretçi trafiği sayesinde arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alıyor. Ancak Google Ads ile reklam kampanyası satın alan site, aramanın ilk sırasına yerleştiriliyor. Fakat buradaki fark, ilk sırada yer alan sitenin bir reklam olduğunu belirten “Ad” ibaresidir.

Google Ads’in en büyük avantajı, ilk etapta ulaşılması zor olan ziyaretçi trafiğine daha kolay ulaşılmasına yardımcı olmasıdır. Bu yüzden yeni başlayanlar için Google Ads’e bütçe ayırıp reklam vermek makul bir çözümdür. Fakat Google’da reklam verme yöntemi sadece metin reklamı değildir. Eğer sitenizde görseli bulunan bir ürün satıyorsanız, Google Ads sayesinde bu tarz ürünleriniz de “Google Alışveriş” alanında ya da “Görseller” bölümünde görüntülenebilir.

Google Ads Reklamları Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Google Ads’te reklam verirken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda şöyle bir liste yapılabilir;

  • Google Ads maliyetleri için bütçe belirlenmelidir.
  • Anahtar kelimeler konusunda çalışma yapılmalıdır.
  • Hem yazılı hem de görsel reklam ağaları kullanılmalıdır.
  • Google Analytics yardımı ile arama terimleri raporu çıkarılmalıdır.
  • Sonuçlar iyi analiz edilmeli; doğru optimizasyonlar yapılmalıdır.
  • Yer hedeflemeleri iyi yapılmalıdır.

Bu hususlara dikkat edildiği takdirde başarılı bir Google Ads reklam kampanyası gerçekleştirilebilir. Böylece sürdürülebilir bir ziyaretçi trafiği yakalayarak sitenizin, markanızın veya ürünlerinizin bilinirliğini artırabilirsiniz.

Ücretli Arama Nedir?

Ücretli arama, bir arama motorunun listelerinde reklam vermek için kullanılan bir terimdir. Bunlar normalde bir SERP’nin üst sıralarında ya da yan tarafında görünür. Şu anda Google, ücretli aramalarda site aslarının başına küçük, yeşil bir “Reklam” etiketi yerleştiriyor. Özetle; bir arama için Google’da kullanabilecek bazı anahtar kelimeler seçilir. Ardından bu anahtar kelimelere dayalı olarak SERP’de ilk sırlarda görünmek üzere bir reklam alanı oluşturulur. Buna genel olarak “ücretli arama” adı verilir.

Google Ads, ücretli arama için seçilen anahtar kelimeleri birçok firmaya sunar. Yani bir firmanın satın aldığı anahtar kelime, rakip bir firma tarafından alınabilir. Bu belirli terimleri arayan kişilere reklam aracılığı ile sitesini üst sıralara çıkarmak isteyen birden fazla firma olabilir. Tıklama başına ne kadar çok ödeme yaparsanız, reklamınızın arama sonuçlarında görünme olasılığı o kadar artar. Bu nedenle, ücretli aramaya genellikle “Tıklama Başına Ödeme” yani PPC de denir. Google, reklamların SERP’de ne kadar yüksek göründüğünü ve hiç gösterilip gösterilmediğini belirlemek için “Reklam Sıralaması” adı verilen uygulama atayacaktır.

Reklam Sıralaması Nedir?

Google’da bir aramadaki sıralama

Reklam sıralaması, Google’ın ücretli arama reklamlarının SERP’de görüntülenme sırasını belirlemek için kullandığı bir ölçümdür. Genel olarak en yüksek reklam sıralamasına sahip reklam en üst konumda gösterilir. İkinci en yüksek reklam sıralamasına sahip reklam da ikinci konumda görülür.

Reklam sıralamasını hesaplarken kullanılan beş faktör vardır;

  • Reklam teklifi tutarı
  • Reklamın ve açılış sayfasının kalitesi
  • Reklam sıralaması eşikleri, reklamın gösterilmeye uygun olması için karşılaması gereken bir dizi kalite eşiğidir. Bunlar, bir aramanın konusu ve doğası, konum ve türü gibi bazı faktörlere bağlıdır.
  • Sorgu, arama zamanı, sayfada gösterilen diğer reklamlar, arama sonuçları, konum ve talep türü gibi diğer kullanıcı sinyallerini de içeren arama bağlamı
  • Reklam uzantıları ve diğer reklam biçimleri… Bunlar, bir telefon numarası veya web sitesindeki diğer sayfalara giden daha fazla bağlantı gibi ekleyebileceğiniz ek bilgi parçalarıdır.

Google Ads Kalite Puanı Nedir?

Google kalite puanı örneği

Google Ads hesabında kalite puanı metriğinin üzerine gelindiğin, aşağıdakine benzer bir şey sonuç çıkar.

Kalite puanı, her bir reklamın veya anahtar kelimenin gösterdiği performansa göre 1 ila 10 (en iyi 10 olmak üzere) arasında bir sıralanmasıdır. Sitenin performansı hakkında fikir verecek genel bir puandır. Kalite puanı üç farklı bölümden oluşur:

  • Beklenen tıklama oranı: Alan için ortalama TO nedir? Ortalamanın üstündeyseniz, çoğundan daha iyi bir kalite puanı bekleyebilirsiniz.
  • Reklam alaka düzeyi: Reklamlar ne kadar spesifik? Teklif ve harekete geçirici mesaj, reklamını yaptığınız ürün ya da hizmet için mantıklı mı? Reklamlarınız “mağazayı şimdi ziyaret edin” diyor; ancak yalnızca online ürünler satıyorsanız, reklam alaka düzeyiniz düşük olacaktır.
  • Açılış sayfası deneyimi: Açılış sayfanız reklamlarınızla aynı bilgileri iletiyor mu? Aynı teklif mi? Aynı anahtar kelime mi? Değilse, kalite puanınız muhtemelen düşüktür.

Bu üç faktörün tümü, daha yüksek bir kalite puanı elde etmek ve dolayısıyla daha fazla kullanıcıyı dönüştürmek için kritik öneme sahiptir. Kalite puanınız ne kadar yüksekse dönüşümleriniz de o kadar ucuzdur. Reklam sıralamasıyla birleştirildiğinde, kalite puanı sıralamanın bir işlevidir. Kalite puanları, kampanyalarınızı optimize ederken doğru mu yanlış mı yaptığınızı gösteren basit ve anlaşılır ölçümlerdir. Kalite puanınız ne kadar yüksekse, tıklamalarınız ve nihai edinme maliyetleriniz o kadar ucuz olur.

Google Ads Teklif Verme

Google Ads’de reklam her tıklandığında ödeme yapılır. Her tıklama için ödenen fiyata tıklama başı maliyet (TBM) denir. Maksimum teklif tutarı seçilebilir. Otomatik seçenek seçilirse Google bütçeniz dahilinde sizin için en uygun teklif tutarını seçer ve teorik olarak size o bütçe dahilinde mümkün olan en fazla tıklamayı getirir. Ayrıca, gösterim başına maliyet (BGBM) adı verilen ve daha az yaygın olan başka bir seçenek daha vardır. Bu seçenekte reklam SERP’te her 1000 gösterim için arama motoruna ödeme yapılır. Kullanıcının tıklaması gerekmez.

Google Arama ve Haritalar’da ürün ve hizmet arayan müşterilerin karşısına kısa süre içinde çıkmanın en pratik yolu Google Ads’tir. Bu sayede sadece web sitenize yönlendiren tıklamalar ya da firmaya yapılan telefon aramaları için ödeme yapılır. Google’dan arama yapanlar, sunulan ürün veya hizmetleri görebilir. Ne yapacaklarını, nereye gideceklerini ve ne satın alacaklarını arayan insanlara firmaların sunduğu ürün veya hizmetler Google’da gösterilir.

Google Ads Reklam Örneği

Google Ads örneği

Google Ads’in başarılı bir şekilde kullanıldığı reklam örneği vermek gerekirse şüphesiz akla ilk gelen şirket Fruugo olacaktır. Fruugo, İngiltere kökenli online pazaryeridir. Fruugo sitesini son 6 ayda 665 bin 760 kişi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretçilerin yüzde 70,93’ü Google Ads üzerinden gelmiştir. Bu trafik, pazaryerinin satışlarına olumlu yansırken, her geçen gün kârlılığı da artırmaktadır.

Google Ads reklamlarında en çok gözden kaçan husus, Google Ads’in herkese açık olduğudur. Yani dünyadaki herkes bir hizmeti kullanabilir. Bu geniş kullanım imkanı, rekabeti de beraberinde getirmektedir. Böyle yüksek rekabet olan bir ortamda başarılı olmak için her adımın önceden planlanması gerekir.

WORLDEF ile Google Ads’ta Stratejik Adım Atın!

WORLDEF, Google Ads sürecinde şirketlere destek veriyor. Şirketiniz için en uygun Google Ads stratejisini belirleyerek, başarıya giden yolda şirketinize eşlik ediyor!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds