Ara
Close this search box.

E-ticarette yapay zeka ile satışları arttırmak mümkün!

yapay zeka
yapay zeka

E-ticaret sitelerinde müşteri sorunlarını çok hızlı bir şekilde çözebilen sohbet robotları ve diğer yapay zeka özellikli programlar ile e-ticarette yapay zeka adından sıkça söz ettiriyor. Hatta e-ticaret devleri müşteri temsilcilerini yapay zeka özellikli sohbet robotları ile tamamen değiştirerek, insan kaynağına duyulan ihtiyacı minimum seviyeye indirebiliyor.

Amazon ve yapay zeka

Yapay zekanın e-ticaret satışlarını arttırmadaki rolünü daha detaylı incelemek için Amazon’u ele alabiliriz! Amazon, yapay zekayı birçok alanda kullanıyor. Örneğin; Alexa sesli asistanı ve Echo akıllı hoparlör gösterilebilir. Ayrıca, Amazon müşteri hizmetlerinden ürün tavsiyelerine ve tedarik zinciri yönetimine kadar iş operasyonlarının tüm alanlarında yapay zekayı kullanıyor.

Amazon’un kullandığı ikinci büyük yapay zekâ stratejisi; gelişmiş aramadır. Sadece ürün satmakla kalmıyor, kendi sitesi üzerinden mümkün olduğunca interaktif ve zahmetsiz alışveriş deneyimleri yaratmaya çalışıyor. Böylece müşterilerin karşısına alakalı sonuçlar hızlı bir şekilde çıkmış oluyor. Amazon, bu hedefe ulaşmak için kullanıcı davranışını analiz etmek ve geçmiş aramalara dayanarak kullanıcılara hangi sayfaların gösterilmesi gerektiğini belirlemek için büyük ölçüde makine öğrenimi algoritmalarını kullanıyor. Böylece Amazon’daki her sayfanın alaka düzeyi için optimize edilmesini sağlıyor.

Sanal asistan ile verimli bir satış süreci oluşturma

Artık online işletmeler, sanal asistanlarla yapay zekadan yararlanıyor. Bu şekilde yararlı ve istenen ürünleri bir müşteriye anlamlı bir şekilde seçip önerebiliyorlar. Bu, alışveriş yapanları katalogda arama yapmak ile ilgili tüm işleri yapmaktan kurtarabilir.

Örneğin; yapay zekayı CRM sistemine entegre etmek, çözümleri kişiselleştirmeye ve etkili bir satış mesajı oluşturmaya olanak tanır. Aslında, AI sistemi, Siri veya Alexa gibi doğal dil öğrenimi ve ses girişi sağlıyorsa, CRM; müşteri sorularına yanıt verecek, sorunlarını çözecek ve hatta yeni satış fırsatlarını belirleyecektir.

Bazı AI destekli CRM sistemleri, tüm bu işlevleri ve daha fazlasını işlemek için çoklu görev yapabilir. Bu durumda yapay zeka, kullanıcıların e-ticaret ürün kataloglarında daha derine inerek, aksi takdirde keşfedilemeyecek mükemmel ürünü bulmalarına yardımcı olur. Ayrıca, birkaç online sanal asistan teknolojisi vardır. Bu botlar, kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarını, ilgi alanlarını ve kişisel zevklerini “öğrenmek” için gerçek zamanlı olarak toplanan büyük veri kümelerini kullanır.

Online sanal asistan örneği: Eski Amazon çalışanları tarafından geliştirilen sanal işletme asistanı “Mona”, mobil alışverişi basitleştirmeye yardımcı olur. Müşterilere, tercihlerine uygun en iyi fırsatları sunar. Kullanıcı, Mona robotu ile etkileşime ne kadar çok zaman harcarsa, onu o kadar iyi tanıyacaktır.

Sanal asistan kullanımı örneği: North Face markası, özel öneriler sunarken, müşterilerini daha iyi tanımak için sanal asistanların gücünden yararlanıyor. IBM’in “Watson” adlı zeka çözümünün yardımı ile şirket, alışveriş yapanların ideal ceketlerini keşfetmelerini sağlıyor. Bunu yapmak için müşterilere “Ceketinizi nerede ve ne zaman kullanacaksınız?” gibi sorular soruyor. IBM’in yazılımı, daha sonra, hava koşulları gibi diğer verilerle ilişkilendirilen yanıtlara dayalı olarak, en iyi eşleşmeleri bulmak için yüzlerce ürünü analiz ediyor.

Yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş öneriler

Yapay zeka destekli kişiselleştirme araçları; müşterileri göz önünde bulundurarak, onları daha iyi anlamak ve otomatikleştirilmiş pazarlama sistemleri aracılığıyla anlamlı müşteri yolculukları oluşturmak amacıyla geliştirildi. Bu programlar, Facebook veya Google Analytics gibi sosyal medya platformları da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan toplanan büyük miktardaki veriyi analiz etmek için makine öğrenimi algoritmalarını kullanıyor. E-ticaret web siteleri, popüler ürünleri ve satın alımlara göre ürün önermeleri için müşterilerin verilerini filtrelemek üzere algoritmalar kullanıyor.

Kişiselleştirilmiş öneriler için yapay zeka kullanımına bazı örnekler var! Starbucks, kısa süre önce müşterilerin sesli veya mesaj yoluyla sipariş vermesini sağlamak için yapay zeka destekli “My Starbucks Barista”yı piyasaya sürdü. Algoritma, hesap bilgileri, müşteri tercihleri, satın alma geçmişi, üçüncü taraf verileri ve bağlamsal bilgiler dahil olmak üzere çeşitli girdilere dayanıyor. Bu, kahve devinin müşterilerine daha kişiselleştirilmiş mesajlar ve öneriler sunmasını sağlıyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds