Ara
Close this search box.

E-ticarette “fikir önderleri” trendi yaygınlaşıyor: KOL-Ticaret

KOL
KOL

“Key Opinion Leader”; Türkçeye “fikir önderleri”, “ana fikir önderleri”, “kilit fikir liderleri” gibi anlamlarda tercüme edilebiliyor. Kısaca “KOL-Ticaret” olarak da biliniyor. Temel olarak “içeriğe göre satış fikri oluşturma” olarak tanımlanabilen KOL, pazarlama için influencer gibi geniş hayran kitlesi olan kişilerin ya da “önder”lerin alışveriş alışkanlıklarını ya da alışveriş tavsiyelerini kullanıyor. Örneğin; bir hayranın, bir sosyal medya fenomeninin giydiği kıyafetleri, taktığı takıları ya da kullandığı aksesuarları alması gibi düşünülebilir! E-ticarette de önemli bir trend haline gelen KOL-Ticaret, ekosisteme neler vaat ediyor?

KOL nedir?

Key Opinion Leader (KOL), satın alma gibi kararlar alınırken tavsiyeleri ve görüşleri dinlenecek kadar güçlü bir sosyal statüye sahip kişi veya kuruluşları ifade eden bir terimdir. Bu kanaat önderlerine örnek olarak; fenomenler, influencer’ler, siyasiler ve hatta köşe yazarları ve blogger’lar bile gösterilebilir. Bu kişiler ünlüdür, yaptıklarının taklit edilme ihtimali yüksektir. Kendi topluluklarında önemli bir konuma sahip olan bu kişilerin fikirlerine değer verilir. Gerçekten uzman olarak görülürler. Bazıları şirketleri temsil edebilir; yani CEO gibi klit bir konumda bulunabilirler. Ancak sıradan bir birey de “KOL” sıfatı taşıyabilir. Günümüzde KOL, canlı e-ticaret için yaygın bir pazarlama modeli haline geldi.

KOL ve e-ticaret

Peki, “Key Opinion Leader” rolü e-ticaret için neler vaat ediyor? Bu özelliği taşıyan bazı influencer’lar, e-ticaret ve anlık canlı yayın satışları için “fikir önderleri” olarak kullanılabiliyor. E-ticarette yeni bir trend olarak yer edinen KOL-Ticaret, Asya ülkelerinden dünyaya yayıldı. Bu satış modeli ile dakikalar için binlerce ürün satılabiliyor. Günümüzde KOL-Ticaret, milyarlarca dolarlık bir pazar haline geldi. Şirketler canlı yayın satış modeli ile binlerce kişiye ürünlerini ulaştırabiliyor. Hem sosyal medyada hem de e-ticaret platformlarında kullanılabiliyor. Özellikle sosyal medya platformlarının canlı yayın özelliği kullanılıyor. E-ticaret firmaları, canlı yayın programları ile hatırı sayılır satışlar yapabiliyor. Bu yöntemle dakikalar için çok sayıda ürün satılabiliyor.

E-ticaretin geleceğinde KOL da var!

E-ticaret uzmanları, canlı yayında ürünleri tanıtarak anlık olarak binlerce online tüketiciye ulaşma imkanı veren KOL-Ticareti, e-ticaretin geleceği olarak görüyor. Örneğin; bir tatil şirketinin CEO’su, 1 saatlik bir canlı yayında indirimli yüzlerce tatil paketi satabiliyor. Bir şarkıcı, yarım saat içinde milyonlarca dolarlık ev aleti satabiliyor. Ünlü bir kadın influencer, canlı yayında uyguladığı makyaj malzemesini 10 dakika içinde tüketebiliyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün, zira KOL-Ticaret her sektörden hemen her ürün için kullanılabiliyor.

KOL, e-ticareti dönüştürüyor!

E-ticaret ekosistemindeki şirketler, sürekli yeni satış stratejileri üzerinde kafa yoruyor! KOL-Ticaret, bunun bir yansıması olarak görülebilir. Hızlı tüketim malzemelerinden tekstile kadar birçok kategoride etkili bir satış yöntemi olarak öne çıkan KOL, ayakkabı ve tesettür giyim gibi kategorilerde de oldukça işe yarıyor! Canlı yayında ürün deneyerek satış yapan fikir önderleri, e-ticareti de dönüştürüyor. E-ticaret işletmeleri, web sitelerinin altyapısını KOL’a uyarlayarak, site trafiğini de arttırabiliyor. Aynı zamanda mevcut müşterilerinde marka sadakati oluştururken; potansiyel müşterilerini yeni müşteri haline getirebiliyorlar. KOL ile yapılan özel indirim ve kampanyalar da online tüketiciyi cezp ediyor. Böylece KOL-Ticaret, online alışverişte hem satışları hem güveni hem marka bilinirliğini arttırıyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds