Ara
Close this search box.

E-Ticaret Şirketleri İçin Chatbot Nedir? Chatbot Nasıl Yapılır?

Chatbot
Chatbot

Yapay zekanın bir örneği olarak karşımıza çıkan chatbot teknolojisi, markalara müşteri ilişkileri konusunda ciddi destek sağlıyor. Peki, chatbot nedir? Chatbot nasıl yapılır? Chatbot çeşitleri nelerdir? Bu soruların cevapları ve daha fazlası makalemizde…

Chatbot Nedir?

Chatbot, “sohbet robotu” anlamında bir terimdir. Müşteriler, bu uygulamayı kullanarak aradıkları ürüne kolayca ulaşabilirler. Günümüzde birçok web sitesi canlı sohbet yerine yapay zeka chatbot uygulamaları kullanıyor. Sık sorulan soruları cevaplama ya da bir iş akışını tamamlama gibi otomatik bir görevi gerçekleştiren bir yazılım olan chatbot, online olarak bir sohbet platformunda ya da sosyal medya kullanılabilir. Örneğin; whatsapp chatbot birçok web sitesinde yaygın olarak kullanılan bir sohbet aracıdır. Yapay zeka destekli yazılımda makine öğreniminden de yaralanılabilir.

Chatbot Nasıl Yapılır?

Chatbot, basit bir ifadeyle, insanlarla sohbet edebilen bir yazılımdır. Örneğin; bir kullanıcı bota talimatlar verebilir, Google chatbot aracılığı ile bir soru sorabilir, sohbet botu belirli bir eylemi gerçekleştirebilir ya da bir yanıt verebilir. Yani sohbet robotları, bazı sorulara programlanmış cevaplar verir. Örneğin; müşteri bu robota “X tişörtün mavi rengi var mı?” tarzı sorular sorar. Chatbot da stok durumuna göre cevap verir.

Bu açıdan bakıldığında chatbot nasıl yapılır sorusuna birçok cevap verilebilir. Chatbot, sadece ürün konusunda yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcılara kargo süreci, markaların iletişim bilgileri konusunda da yol gösterir. Daha kısa özetlemek gerekirse; kullanıcılar, yapay zeka chatbot uygulaması ile bir soruyu sorduğunda robot otomatik olarak cevap verir.

Chatbot Nasıl Çalışır?

Chatbot örnekleri chatbot nasıl çalışır gibi sorular, özellikle e-ticaret sitelerinin kullanıcı deneyimi (UX) uygulamaları için en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Teknolojinin bu kadar gelişmesi, sohbet robotlarının her geçen gün daha gerçekçi görünmesini sağlıyor. Kullanıcılar, sohbet robotları ile iletişime geçtiğinde neredeyse gerçek bir insanla konuşuyor hissine kapılıyor.

Sohbet robotları birçok farklı kategoriye göre programlanabilir. Bu sayede, müşterilerin sorabileceği sorulara hızlı bir şekilde cevap verebilirler. E-ticaret siteleri, bu yönünden dolayı chatbot’u çok etkili bir şekilde kullanıyor. Chatbot Türkçe, İngilizce, Fransızca ya da farklı bir dilde kodlanabilir.

Chatbot Çeşitleri Nelerdir?

Chatbot

Chatbotların tasarımında birçok farklı teknoloji kullanılıyor. Örneğin; bazı markalar Facebook chatbot ya da Whatsapp kullanarak sohbet robotu sistemini web sitelerine entegre edebiliyor. Bu teknolojiler hizmet çeşitliliğinin ve kullanıcı deneyiminin artmasına katkı sunuyor. Her bir teknolojinin çalışma mekanizması farklıdır; bu sayede robotlar da kullanıcılara farklı yöntemlerle yardımcı oluyor. Bu yöntemler, e-ticaret sitesinde kullanılabilecek farklı seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. Chatbot örnekleri chatbot nasıl çalışır sorusuna da bir cevap olabilir!

Peki, yaygın olarak kullanılan chatbot çeşitleri nelerdir?

  • Diyalog bazlı chatbotlar

Bu yazılımlar, yapay zeka chatbot örneğidir.  Makine öğrenimi ve doğal dil işleme teknolojileri ile programlanmıştır. Kullanıcılar bu chatbotlar sayesinde uzun diyaloglar kurabilir ve bu diyalogu yakından takip edebilir. Diyalog bazlı chatbotlar, en gerçekçi sohbet robotlarından biridir. Bu sohbet robotları konuşmanın temelindeki konuyu anlar. Bu özellikleri sayesinde chatbot Türkçe ifadelerle daha hızlı ve daha net cevaplar verebilir.

  • Kelime bazlı chatbotlar

Kelime ve menü bazlı chatbotlar, diğer sohbet robotlarıyla kıyaslandığında daha az gelişmiş olarak önümüze çıkıyor. Bu chatbotlar yapay zeka ile programlanmamıştır, bu yüzden yapabilecekleri işlem sayısı kısıtlıdır. Kullanıcılar, menü ve arama butonlarını kullanarak gereken bilgiye ulaşmaya çalışır. Chatbot ise, kullanıcının yazdığı kelimeye göre önüne sonuçları sıralar.

Bu sohbet robotunun bir kargo sitesinde kullanıldığını düşünelim: Kullanıcı, “kargo” yazdığı zaman sohbet robotu, kargo işlemlerinin yapıldığı bir menüyü kullanıcının önüne çıkartır. Kelime yerine cümle kullanırsa, “kargo göndermek istiyorum” ifadesini yazdığında yazılım yine programlanmış kelimeyi algılar. Bu sebeple vereceği cevap ya da açacağı menü değişmez. Bu sohbet robotlarının daha etkili kullanılması için yanlış yazımların da yazılıma tanımlanması gerekir. Ayrıca, Whatsapp chatbot gibi farklı bir araç da gerekebilir.

  • İfade bazlı chatbotlar

İfade bazlı chatbotlar, kelime bazlı ve diyalog bazlı yazılımların arasında bir noktadadır. Bu sohbet robotları, sorulan sorunun ve yazılan cümlenin tamamını algılayabilir ve kullanıcılara yardımcı olur. Ama diyalogun uzun sürmesi halinde önceki soruları hatırlayamaz. Örneğin; kullanıcı “X marka bisküvinin çikolatalısı var mı?” diye sorarsa robot buna cevap verir. Ama bir sonraki “Peki meyveli?” sorusunu anlamayabilir. İfade tabanlı olduğu için de, soruları birbirleri ile eşleştiremez.

  • Deep learning (Derin öğrenme) chatbotlar

Günümüzün en gelişmiş chatbot yazılımları, deep learning (derin öğrenme) chatbot yazılımlarıdır. Bu yazılımla programlanmış sohbet robotlarının soru-cevap haricinde birçok fonskiyonu vardır. Deep learning chatbotları, kullanıcıların verilerini ve davranışlarını detaylı şekilde analiz edebilir. Sürekli gelişen bu robotlar, topladıkları bilgiler doğrultusunda kullanıcıya özel tahminlerde bulunup, yeni öneriler sunabilir. Amazon Alexa, Apple Siri ve Google Assistant, bu kategoride örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca, Google chatbot yaygındır.

Chatbot E-Ticaret Şirketlerine Nasıl Fayda Sağlar?

E-ticaret siteleri için bu sohbet robotlarının artık zorunlu hale geldiğini söyleyebiliriz! E-ticaret her geçen gün büyümeye devam ediyor. Kullanıcı sayısı artarken de e-ticaret sitelerinin sorumlulukları da artıyor. Dijital dünyada her işlemin daha da hızlı bir şekilde yapılması, chatbot çeşitlerinin bu kadar ünlenmesinde büyük rol oynadı. E-ticaret sitelerinde chatbot kullanımının getirdiği ciddi avantajlar var. Bu eklentileri kullanmak, sitenin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur.

7/24 Müşteri Desteği: Chatbotlar, kullanıcılarına hızlı ve efektif müşteri hizmeti sunmak isteyen e-ticaret siteleri için ideal yazılımlardır. Rekabetin artması, tüketici taleplerindeki hızlı değişimler nedeniyle mevcut müşterileri pazarda tutmak, yenilerini kazanmaktan daha zor hale geldi. Dolayısıyla, tüketicilere satış öncesi ve sonrası destek sunmak bu noktada çok önemlidir. Müşteri temsilcisinin görevini yapan sohbet robotu, herhangi bir mesai ile çalışmaz, 7/24 müşterilere yardımcı olur.

Satışların artması: Dijital ortamda her şey hızlı ve anlık olarak gelişiyor. Dolayısıyla, e-ticaret sitesindeki alışveriş süreci ne kadar hızlı olursa yeni müşterileri kazanma olasılığı da o kadar artar. Müşterilerin ulaşabileceği platformlara örneğin Facebook chatbot koyarak, istedikleri ürüne doğrudan ulaşmaları sağlanabilir. Kullanıcılara bu çapta detaylı bilgiler veren chatbotlar, satışları büyük ölçüde artıracaktır.

Maliyet tasarrufu: Chatbotlar, alışveriş süreci ile ilgili operasyonları yönetmek için iyi bir seçimdir. Sohbet robotları, müşterilerin sipariş ve kargo takibi, iade ve değişim gibi taleplerini yerine getirir. Ayrıca, bunun için herhangi bir personel de gerektirmez. Dolayısıyla, bu noktada maliyet tasarrufu da sağlar. Ek olarak, bu eklentiler kodlamaları doğru yapıldığı sürece hata yapma oranları çok düşüktür.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds