E-ticaret ile 1 ayda 11 bin coğrafi işaretli ürün satıldı

coğrafi işaretli

Türkiye topraklarında yetişen coğrafi işaretli ürünler, “Yöresinden Ürünler Programı” çerçevesinde milyonlarca müşteri ile buluşuyor. Program; e-ticaret sitesi, pazarlama, finans, operasyon ve eğitime yönelik desteklerle yerel üreticileri güçlendirmeyi ve yerel kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Trendyol iş birliği ile başlatılan “Yöresinden Ürünler Programı”nın 1 aylık sonuçları açıklandı. Programın verilerine göre, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş, Türkiye topraklarında yetişen 688 farklı çeşit coğrafi işaretli ürün Yöresinden Ürünler Butiği üzerinden milyonlarca müşteri ile buluşuyor. Program kapsamında 1 ay içinde 11 bin coğrafi işaretli ürün satıldı.

En çok gemlik zeytini satıldı

En çok coğrafi işaretli ürün satışı yapan iller; Bursa, Uşak, Aydın, Antalya, Afyonkarahisar ve Gaziantep oldu. Coğrafi işaretli ürünler arasında en çok Bursa’nın Gemlik zeytini tercih edildi. Uşak’ın acısız ev tarhanası, Gaziantep’in kavrulmuş tuzlu Antep fıstığı, Aydın’ın kuru inciri ve Uşak’ın acılı ev tarhanası da en çok satılan coğrafi işaretli ürünler oldu.

Binlerce coğrafi işaretli ürün var

Yöresinden Ürünler Butiği’nde, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilli binlerce coğrafi işaretli ürün yer alıyor. Bunlardan bazıları şunlar; Uşak tarhanası, Balıkesir’in el işi iğne oyası, Erzurum civil peyniri, Tokat Niksar cevizi, Giresun çiğ fındığı, Kütahya’nın el yapımı seramikleri, Bursa Gemlik zeytinleri, Isparta gül yağı. Bu ürünlere butik üzerinden ulaşılabiliyor.

Yöresinden Ürünler Programı, coğrafi işaretli ürün satıcılarına; özel komisyon indirimi, reklam pazarlama desteği, operasyonel süreçlerde özel destek, e-ticaret eğitimleri, kurumsal anlaşmalı fiyatlar üzerinden kargo gönderimi ve her bir satıcıya özel atanan e-ticaret danışmanları aracılığıyla geniş imkanlar sunuluyor.