Amazon, ekosistemini t-ticaret ile güçlendirmeyi hedefliyor

t-ticaret

Amazon, t-ticaret çağının eşiğinde! Platform, TV programlarını izlerken tüketicilere, TV ekranlarından doğrudan ürün satış yapmayı planlıyor. Studios COO’su Albert Cheng, uzun bir geliştirme döneminden sonra tüketicilerin t-ticaret’i denemeye hazır gibi göründüğünü söyledi.

Cheng, Amazon’un uzun süredir Prime Video hizmetine erişimi artırmak ve bunu e-ticaret ekosistemi ile bütünleştirmek istediğini belirtti. Amazon’un temel amacı şöyle sıralanıyor; Amazon Prime Video sistemini Amazon ticaret ekosistemine bağlamak, t-ticaret konseptini gelişen teknolojik cihazlar ile mümkün kılmak ve genişleyen ses sistemi alanı ile desteklemek.

T-ticaret nedir?

T-ticaret (t-commerce), akıllı dijital TV’ler ile ticaret yapabilme olanağı sağlayan bir sistemdir. T-ticaret, ana işlevinin yanı sıra iki yönlü iletişim, etkileşimli reklamcılık ve adreslenebilir reklamcılık sağlayan bir konsept olacak. Tüketicilere “tek tıkla satın alma” olanağı sunan t-ticaret, alışveriş kanallarının yanı sıra normal TV reklamlarını da geliştirmeyi vaat ediyor.

Ürünleri dijital ekranlardan görüntüleme ve satın alma imkanı sağlayacak sistem halen gelişiyor. Testler, sistemin başarılı olduğunu kanıtladı. Bu deneyler arasında, Rihanna’nın moda markası Savage X Fenty’nin canlı alışveriş yayınının programlaması da yer alıyor. Ayrıca, Tim Gunn ve Heidi Klum’un birlikte ev sahipliği yaptığı ve izleyicilerin, kazanan yarışmacıların tasarımlarını satın almasına olanak tanıyan reality show Making the Cut’un programlanması da bulunuyor. Making the Cut, t-ticaret ile olağanüstü bir başarı aldıklarını duyurdu.

Amazon t-ticareti inşa ediyor

Amazon, t-ticaret konseptini her yönüyle hayata geçirmek için gerekli vizyona sahip. Amazon’un e-ticaret konusunda elde ettiği başarı ve oluşturduğu market dominasyonu biliniyor. Şirketin t-ticaret konseptini aynı başarı ile inşa edeceği düşünülüyor. Prime Video’nun ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğu uzun zamandır biliniyor; ancak satın alınacak ürünlerin müşterilere ulaştırılması, lojistik anlamında çeşitli karmaşıklıklara yol açabileceği belirtiliyor.

Studios COO’su Cheng, “Elbette, gerekli uygulamaları oluşturabilir ve video içeriğini satın alma opsiyonları ile nasıl birleştireceğinizi çözebilirsiniz; ancak sonrasında ürünleri nasıl teslim edeceğinizi belirlemeniz gerekiyor.” dedi. Ayrıca, “Bunu sektör genelinde ölçeklendirmek olağanüstü derecede zor. Bununla birlikte devasa bir küresel altyapı ve dağıtım sistemine ve televizyon içerikleri ile satın alma işlemlerini aynı platforma bağlama yeteneğine sahibiz.” ifadelerini kullandı.

T-ticaret için diğer ülkelerde yasal düzenleme gerekiyor

Amazon hala hangi TV şovlarının ve içerik formatlarının t-ticarete en uygun olduğunu anlamak için denemeler yapıyor. Amazon, şimdiye kadar ABD odaklı gelişme kaydetti. Bunun başlıca sebebi ise, yabancı ülkelerde bu konsepti hayata geçirmek için bir dizi ek yasal düzenleme gerekmesi. T-ticaret, diğer etkinlik tabanlı pazarlama türlerinden farklı olsa da, videolu içerikler ile oluşturulan deneyim ve bu deneyimin satış yapmak için bir pazarlama yöntemi olarak kullanılması açısından benzersiz olarak görülüyor.

Cheng, bu gelişmelerin Amazon’u rekabet anlamında yeni bir kategoriye daha sokabilecek gelişmeler olduğunu belirtti. Cheng, “Rekabetçilik söz konusu olduğunda, bizi belirli bir kategoriye koymak zor.” diyen Cheng, “O kadar çok farklı alanda, ürün ve hizmette rekabet içindeyiz ki… Günün sonunda müşterilerimizle çok fazla ilişki içindeyiz. SVOD (talebe bağlı görüntüleme hizmeti, Netflix gibi) ürünü de olabiliyoruz, teslimat hizmeti de olabiliyoruz, müzik platformu da olabiliyoruz.” sözlerini kaydetti.