Ara
Close this search box.

Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz: Sektör, e-ticaret hacmiyle birlikte büyüyor

Sürat Kargo, sektördeki varlığı güçlendirirken, sektör, talepteki artışa paralel olarak çok yeni çözümler geliştiriyor ve e-ticaret hacmiyle büyüyor. Yeni teslimat modelleri ve yeni teknolojiler sektörü dönüştürürken, Sürat Kargo, bu dönüşümde dikkat çeken bir konumda bulunuyor. Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, sektördeki gelişmeleri WORLDEF E-TİCARET’e anlattı.

Sürat Kargo

Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, sektördeki gelişmeleri WORLDEF E-TİCARET’e anlattı. Sürat Kargo’nun yatırımlarından yurt dışı hedeflerine, sürdürülebilirlik stratejilerinden sektördeki yeni uygulamalara kadar birçok konuda soruları cevapladı.

“2023 yılının ilk altı ayında yaklaşık 600 milyon posta kolisi gönderildi”

Sürat Kargo
Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz

“Sektörünüzün pazar büyüklüğü konusunda bizi bilgilendirebilir misiniz? Sektör nereye gidiyor? Büyüme en çok hangi kanaldan geliyor?” sorusu üzerine Cem Oğuz, şunları kaydetti; “Sektör olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bağlıyız. Haberleşme gönderileri haricinde posta kolisi veya kargosu şeklinde nitelendirilen gönderilerin sayısı yıllar itibariyle büyük bir artış eğiliminde. 2023 yılının ilk altı ayında yaklaşık 600 milyon posta kolisi gönderildi, bu sayı 2022’nin aynı döneminde 502,9 milyon adet idi. Yani son 1 yılda yaklaşık yüzde 19’luk bir büyüme gerçekleşti.”

 

Sürat Kargo’nun toplam iş hacminin yüzde 80’ini e-ticaret oluşturuyor!

“Bu büyümeyi sağlayan en önemli etken de e-ticaret hacminin büyüyor olması.” diyen Oğuz, şöyle devam etti; “Sektör geneline bakıldığında 2016’ya kadar sektörün önceliği e-ticaret değildi. Pazarın e-ticarete yönelmesinin ardından sektör de bu alana uyum sağladı. Şube ve kurye sayısı arttı, sektörün hacmi de arttı. Sürat Kargo da e-ticaretteki büyümeye paralel olarak hızlı büyüyen şirketlerden. Toplam iş hacmimizin yüzde 80’ini e-ticaret oluşturuyor. Sürat Kargo olarak pandemi döneminde yüzde 25-30 oranında büyüdük. Sonrasında da yılda yüzde 7,5 büyümeye devam ediyoruz.”

Oğuz, “Türkiye’de e-ticaretin geleneksel ticaretteki payının yüzde 18 olduğu tahmin ediliyor. 2016’da bu oran yüzde 5 idi. Avrupa ve İngiltere pazarını analiz ettiğimizde yüzde 25 ila 30 olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin gidecek daha çok yolu var.” ifadelerini kullandı.

“Büyüme yolculuğumuzda en önemli önceliklerimizden biri sürdürülebilirlik”

“Büyürken önceliklendirdiğiniz konular nedir?” sorusu üzerine de Cem Oğuz, “Büyüme yolculuğumuzda en önemli önceliklerimizden biri sürdürülebilirlik. Sürat Kargo olarak ‘Sıfır Atık’ projesini ilk uygulayan şirketiz. Sürdürülebilirlik dendiğinde ilk akla gelen konu elektrikli taşıtlar. Ancak biz konuya daha bütünsel bakıyoruz. İş planlamalarının en başta en az kaynak tüketecek şekilde yapılması gerekiyor. Bir kuryenin 1 saatinin tasarrufu da sürdürülebilirliğe katkı sağlayan bir konu. Pandemi döneminde kargonun teslimatının kanıtı olan ıslak imza yerine kısa mesajdan gelen kodun söylenmesiyle sürdürülebilirlik konusunda önemli bir adım atıldı. Öncesinde kuryelerimize kargo teslim formu verirdik, düşünün, her kâğıt bir ağaç. Sürat Kargo’da artık kargo teslim formu yok.” sözlerini kaydetti.

“Elektrikli araç şarj istasyonları kuruyoruz”

Cem Oğuz, sözlerinin devamında şunları ifade etti; “Bunun yanı sıra bugün Sürat Kargo’nun 800’e yaklaşan noktasının uygun olanlarının önlerine elektrikli araç şarj istasyonları kuruyoruz. Bu konuda bir firmayla ortaklığımız var. İlk etapta 50 tanesiyle başlayacağız. Gündüz müşterilerimiz orada araçlarını şarj edecekler, gece de biz kendi araçlarımızı şarj edeceğiz. Bir sonraki aşamada da aktarma merkezlerimizin uygun olanlarında güneş panelleri kurmaya başlayacağız.

Bütün bunlar içinde hangisine daha fazla önem verdiğimizi sorarsanız, ‘planlama’ derim. Çünkü elektrikli araç da karbon emisyonu salıyor. Onun daha az kullanımı, alternatif hizmet noktalarının artırılması da çok önemli. Elektrikli araç yatırımını da ilk defa geçtiğimiz yıl yaptık, acentelerimizin de elektrikli araç yatırımları başladı. 2024 yılında filomuzdaki elektrikli araç sayımız hızla artacak.”

“Kalabalık Yönetimi’ne çok yatırım yapmak istiyoruz”

Sektörün gündemindeki en önemli konulara da değinen Sürat Kargo Genel Müdürü, şu bilgileri paylaştı; “Sektör olarak üzerinde çok çalışılan ve dünya literatüründe de üzerinde çok tartışılan konulardan biri, esnek iş gücü yönetimi. Sektör olarak özellikle yılın son aylarında normal iş yükünün 2-3 katına çıkan iş yükleriyle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla bu yoğunluğu yönetmek için bizler için de çok değerli kaynaklar var. ‘Kalabalık Yönetimi’ dediğimiz alana çok yatırım yapmak istiyoruz.

Hangi alanlarda yapabiliyoruz? Part-time çalışılabilecek, evden yapılabilecek, çağrı karşılama gibi konularda yapabiliyoruz. Pandemiyle birlikte çağrı merkezleri de evlere yönlendirildikten sonra bunları yapmaya başladık. Ama bizim asıl ihtiyacımız olan, o yoğun dönemlerde fiziki olarak kargoların teslim edilmesi. Mevzuatlar güncellenerek bizlere daha destek sağlayabilir. O arkadaşları ya bordrolu alacağız veya esnek iş gücü dediğimiz taşeron olarak çalıştırabiliriz. Bu konuya yönelik düzenlemeler bu yıl gündemimizde olacak.”

“2023’te 500 milyon lirayı aşan yatırım tutarına ulaştık”

Cem Oğuz, Sürat Kargo’nun teknoloji yatırımlarından da bahsetti. İş hacminin artmasına paralel olarak çok büyük teknoloji yatırımları yaptıklarını vurgulayan Oğuz, şu bilgileri paylaştı; “2016 yılında kuryeler teslimata çıktıkları zaman yöneticiler kendini kör hissederdi, kurye nerede, ne zaman adrese ulaşacak, paketi ne zaman teslim edecek, bunların hiçbiri bilinmezdi. Bugün ise kuryelerin hangi adrese hangi sıralamayla yaklaşık ne kadar sürede gideceği, sistemlerde yapılan optimizasyonla anlık olarak takip edilebiliyor. Biz uluslararası işimizi de düşünerek dijitalleşme konusuna sürekli yatırım yapıyoruz. Şu anda aktarma merkezi sayımız 24’ten 26’ya çıktı.

Daha önce hiçbir aktarma merkezimizde de otomatik paket ayırıcı sistem yoktu, bugün 6 tane var. Bunların tamamı 2022’nin son çeyreğinden sonra oldu. Sürat Kargo 2023 yılı içinde toplam 500 milyon lirayı aşan bir yatırım tutarına ulaştı. Teknolojiye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ama ne kadar dijitalleşirsek dijitalleşelim, insana olan ihtiyacımız azalmayacak. İstihdam yaratmaya devam edeceğiz; çünkü sektörün büyüme hızı bunu gerektirecek.”

“Kargo şirketlerinin sorumluluğu nerede başlıyor? Tüketiciler haklarını biliyorlar mı?” sorusu üzerine de Oğuz, şu cevabı verdi; “Tüketici, kurye paketi getirdiğinde dış görünüşüne, hasar görüp görmediğine mutlaka bakmalı. Paketin dışında herhangi bir şey yoksa, gözle görülebilir bir ezilme, sıvı akması bir darbe belirtisi yoksa, tüketici bunu teslim almakla mükellef. Ancak o anda bir tereddüt varsa, bu durumu kuryeye bildirerek, ona tutanak tutarak almak istediğinizi söyleyebilir. Paket sağlam ama içi kırık ise o zaman da hasar tespiti gündeme gelir, kurye ile hasar tespit tutanağı tutturulabilir. E-ticaret yasasına göre her bir tüketici gönderisinin açılmasını ve kuryesinin hasarlı teslim ettiği paketi için tespit tutanağı tutma hakkına sahiptir.”

“Sektör yeni uygulamalarla gelişiyor”

Cem Oğuz, “Şehir içi hızlı teslimat, aynı gün teslimat, dakikalar içinde teslimat gibi teslimat modelleri hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusunu da şöyle cevapladı; “Sektör, talepteki artışa paralel olarak çok yeni çözümler geliştiriyor. Burada tüketicimizin hayatını kolaylaştırmayı her zaman önceliklendiriyoruz. Kargo teslimleriyle ilgili randevulu teslimat ya da esnaf teslim noktaları, çok yeni ürünler var. İki bine yakın esnaf noktası, iş ortağımız Bukoli ile var. Kendi noktalarımız çok az. Bu nedenle iş ortağımızla birlikte 2.000’e yakın esnaf noktasına teslimat yapıyoruz. Ayrıca, kendimiz esnaf anlaşmaları da yaparak, süratli esnaf noktalarını oluşturuyoruz.

Bunlara ‘Süratli Esnaf Noktası’ diyoruz. Bu noktalarda aynı zamanda e-ticaret iadeleri de yapılabiliyor. Sektör giderek bunu yaygınlaştırıyor. Sipariş verirken alternatif teslim noktası seçilebiliyor ya da sonrasında önce eve sonra siparişi yönlendirme de söz konusu olabiliyor. Sürat Kargo olarak bizim diğer firmalardan daha fazla yapmak istediğimiz de bu. Biz kargoyu teslim edilene kadar alternatif teslim noktasına yönlendirilmesini mümkün kılıyoruz.”

“Önümüzdeki yıl Türk Cumhuriyetleri ve MENA Bölgesi’ne açılacağız”

Yurt dışı hizmetleri, hedefleri ve yatırımları konusuna da değinen Oğuz, “Sekiz bin kişilik bir aileyiz. Bugün itibariyle sadece Azerbaycan’a sevkiyatları yapıyoruz. Ama önümüzdeki yıl Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere MENA Bölgesi’ne, yani Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Arabistan’a da kademe kademe açılmaya başlayacağız. Uluslararası işimizi de düşünerek sürekli yatırım yapıyoruz. Hiçbir aktarma merkezimizde de otomatik paket ayırıcı sistem yoktu, bugün 6 tane var. Bunların tamamı 2022’nin son çeyreğinden sonra oldu. Sürat Kargo 2023 yılı içinde toplam 500 milyona varan bir yatırım tutarına ulaştı.” ifadelerine yer verdi.

Sürat Kargo Genel Müdürü Cem Oğuz, son olarak kurye başına paket sayısı ve paket ağırlıklarıyla ilgili bazı veriler paylaştı; “Bunları sürekli takip ediyoruz. E-ticaretin yoğunlaşması kurye başına teslim edilen paket sayısını artırdı; çünkü bir binaya ya da iş yerine gelip 10 kata birden fazla paket bırakıyor kuryeler. Eskiden kurye başına 70’lerde olan sayılar 120’lere 130’lara çıkardı. BTK raporuna göre paketlerin ağırlığı ortalama yüzde 90’a yakını 1 kilogramın altında görünüyor.”

WORLDEF ISTANBUL 2024’te kargo sektörü masaya yatırıldı: E-ticaret kargo firmalarını dijitalleştiriyor!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI sona erdi!

Global e-ticaret fuarları platformu WORLDEF, Dubai’de görkemli bir etkinliğe imza attı. Dubai CommerCity’de düzenlenen global e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI’ye 82 ülkeden yaklaşık 10 bin kişi

worldef dubai
E-Ticaret

WORLDEF DUBAI kapılarını açtı!

Körfez bölgesinin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF DUBAI, Dubai CommerCity’de kapılarını açtı! DIEZ Başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed Al Maktoum’un himayesinde gerçekleştirilen fuarda konuşan WORLDEF

Days
Hours
Minutes
Seconds