IKEA ikinci el online pazar yeri açıyor: IKEA Preowned

Mobilya perakendecisi IKEA, müşterilerin ikinci el IKEA mobilyalarını diğer tüketicilere satabilecekleri ikinci el pazar yeri açmayı planlıyor. Marka, böylece e-ticaret gelirlerini artırmayı hedefliyor. Şirket, yeni pazar yeri için İspanya ve Norveç'te pilot uygula başlattı. “IKEA Preowned” adlı platform, C2C (müşteriden müşteriye) pazar yeri olacak.

IKEA

İsveçli perakendeci IKEA, kaliteli ve estetik mobilyalarıyla tanınıyor. Marka, Avrupa’daki birçok ülkede online mobilya pazarında lider konumda. Şirket, e-ticaret ekosistemindeki varlığını güçlendirmek için “IKEA Preowned” adlı ikinci el online pazar yeri açmayı planladığını duyurdu.

IKEA Preowned, C2C pazar yeri olacak

IKEA Preowned, müşterilerin doğrudan diğer müşterilere satış yaptığı bir C2C (müşteriden müşteriye) pazar yeri olacak. Müşteriler, platforma kendi fiyatları ve fotoğraflarıyla bir ürün yükleyebiliyor. Platform, yapay zeka ile reklam görselleri ve ürünün doğru boyutlarının yanı sıra montaj kılavuzları ve bakım talimatları ekliyor.

Alıcılar, ürünleri satıcının adresinden teslim alacak

Platform bu ürünlerin satışını sağlayacak ve lojistiği üstlenmeyecek. Alıcılar ürünü satıcının adresinden teslim almak zorunda kalacak. Satıcılar ya ödeme alacak ya da yüzde 15 indirimli bir IKEA kuponu alacak. Şimdilik pazaryerinde ürün listelemek ücretsiz olacak ancak gelecekte IKEA’nın satış komisyonu talep edebileceği belirtiliyor.

Aralık ayına kadar test edilecek

IKEA Preowned için pilot uygulama Oslo ve Madrid’de başladı. En büyük IKEA perakendecisi olan Ingka Group’un CEO’su Jesper Brodin, “Testler aralık ayına kadar devam edecek. Bu süre zarfında müşterilerin dijital ikinci el pazar yerlerine yönelik davranışlarını ve ilgi alanlarını ve bunun bizim için bir iş perspektifinden ne anlama geleceğini anlamak için kullanıcılarla sürekli etkileşim halinde olacağız. Aralık ayından sonra değerlendirme yapacağız ve bir sonraki adımlara karar vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

“İkinci el ev mobilyası pazarının yüzde 10’u IKEA ürünlerinden oluşuyor!”

Brodin, “Küresel ikinci el mobilya pazarı hızla büyüyor, 2024 yılında yıllık büyüme oranının yüzde 6,4 olması öngörülüyor. Bugün itibariyle ikinci el ev mobilyası pazarının yüzde 10’u IKEA ürünlerinden oluşuyor. Bu platformla hem satıcılar hem de alıcılar için deneyimi basitleştirme ve geliştirme olanakları görüyoruz.” sözlerini kaydetti.

Ikea, mağazalarını e-ticarete uyarlamak için 3 milyar Euro yatırım yapacak