Ara
Close this search box.

Gelal, tek tuşla aynı gün lojistik hizmeti sunuyor

Gelal

Gelal kurucusu Ali Akdeniz, markanın kuruluşundan verdiği hizmetlere kadar pek çok konuyu WORLDEF E-Ticaret’e anlattı. Gelal, yemek siparişi verir gibi lojistik siparişi verme olanağı sunarken, platformun kurucusu Ali Akdeniz, “Tüm gönderiler tek bir platformdan satın alınabiliyor. Böylece lojistik maliyetleri düşürüyoruz, operasyonel süreçleri sadeleştiriyoruz ve müşterilerimize rekabet avantajı sağlıyoruz” dedi.

Gelal, pandemide müşteri beklentilerinden doğdu! 

gelal
Gelal Kurucusu Ali Akdeniz

Gelal Kurucusu Ali Akdeniz, markanın kargo sektöründeki darboğazla ortaya çıktığını belirtti. Kargo sektörünün, müşteri memnuniyeti seviyesinin düşük, şikâyetlerin fazla olduğu bir sektör olduğuna dikkat çeken Akdeniz, “Bu sektör, müşteri geçişkenliğinin çok hızlı olduğu bir sektör. Bizi buraya iten sebep, müşterilerin ihtiyaçları oldu. Pandemi sonrası süreçlerde müşteriler değişen bir beklenti içine girdi. Özellikle e-ticaret müşterilerinin hıza dayalı bir teslimat beklentisi var. Daha izlenebilir daha hızlı ve daha hesap sorulabilir lojistik süreçleri bekliyorlar. Gelal’ı kurmaya iten sebepler de bunlar” ifadelerini kullandı. 

Gelal’ı 2019 yılında yaklaşık 12 aylık bir geliştirme süreci sonunda hayata geçirdiklerini anlatan Ali Akdeniz, “Pandemi yaptığımız işlerin bir kısmı çöpe gitti. Biz işi, bir yerden bir yere giden insanlara paket teslimatı yapmak üzerine kurmuştuk. Pandemide lojistik sektöründe darboğazlar oraya çıktı. Biz tam bu noktada işimizi pivot etmek zorunda kaldık. Daha önce yaptığımız işleri silip değiştirmek ve adapte etmek zor şeyler. Ekibimizde birlikte pandemi koşullarına uyum sağlamak zorunda kaldık.” sözlerini kaydetti. 

Gelal’ı rakiplerinden ayıran özellikler 

“Biz bize teslimat” mottosu ile hizmet veren Gelal, 360 derece lojistik süreçlerini kendi teknolojileri ve ekosisteme dayalı iş modeli ile veriyor. Şirketin rakiplerden farklı olarak üç özelliği var: 

  • Teknoloji: TÜBİTAK destekli bir teknoloji firması Gelal, kendi yazılım ekibi ile teknoloji geliştiriyor. Web, mobil ve programatik kanallardan sipariş alınabiliyor. E-ticaret sistemlerine entegre olabiliyor. 
  • Operasyon: Operasyonel kurgu tamamen hıza odaklı. Bunu İstanbul’daki dokuz operasyon merkezi ile gerçekleştiren markanın operasyonel akışında ürünler hiçbir zaman tersine kilometre yapmıyor. Yani bir ürün göndericisinden alıcısına doğru alınıp, hedef bölgesine ve alıcısına ulaştırılmak üzere teslimat akışı gerçekleşiyor. 
  • Müşteri hizmetleri: Kurumsal ve bireysel müşteriler; müşteri hizmetlerine telefonlardan, e-mailden ve interaktif chat kanallardan ulaşabiliyor. Ürünlerin bütün teslimat süreçlerinde destek ekibi aracılıyla kaliteli bir hizmet sunuluyor. 

“Operasyonel süreçleri sadeleştiriyoruz” 

Ali Akdeniz, Gelal’ın e-ticaret e-ihracat firmalarına vaat ettiklerinden de bahsetti. “E-ticaret oyuncularının, değişen müşteri beklentilerine hızlı adapte olmalarını sağlıyoruz” diyen Gelal Kurucusu, şu bilgileri verdi:

 “Kargo hizmetimizde; aynı gün teslimat, ertesi gün teslimat, randevulu teslimat ve iade toplama gibi süreçlerde yardımcı oluyoruz. E-ihracat ve mikro ihracat yapan firmalara gönderileri yurt içinde dijital bir şekilde sağlanıyorsa, aynı şekilde yurt dışı gönderileri için de aynı platform üzerinden hizmet verebiliyoruz. Tüm gönderiler tek bir platformdan satın alınabiliyor. Böylece lojistik maliyetleri düşürüyoruz, operasyonel süreçleri sadeleştiriyoruz ve müşterilerimize rekabet avantajı sağlıyoruz.”  

Gelal’ın hizmet yelpazesinden de bahseden Akdeniz, “Kargo servisimizden, çok sayıda noktaya dağıtım yapıyoruz. Kargo servisimizde alt servisimizle öne çıkıyoruz. Rakiplerimizin farklı olarak aynı gün teslimat yapabiliyoruz. İhtiyaca göre randevulu teslimat hizmeti verebiliyoruz. E-ticarette bazı kategorilerde iade oranları yüzde 25’i bulabiliyor. İade ve geri toplama dediğimiz süreçler, e-ticaret oyuncuları için çok hayatidir. Çünkü iade edilecek ürün ne kadar hızlı toplanır ve stoka ne kadar hızlı dönerce o kadar maliyet avantajı sağlanabiliyor. Gelal, toplama tarafında da iade tarafında da müşterilerin bu ihtiyaçlarını karşılıyor” diye konuştu.

“İnsana yapılan yatırım kazandırır” 

 Sektördeki sorunlara da değinen Ali Akdeniz, “En büyük sorunlar müşteri beklentileri ve şikayetler. Kargo sektöründe şikâyet oranı maalesef çok fazla. Firmalarda kalite seviyesinde problem var. İlk karşılaştığımız sorun, müşterilerin kargo sektörüne yönelik güvensiz yaklaşımıydı. Bizim için de en büyük problemlerden biri oldu. Bunu aşmak için farklı süreçleri devreye aldık” dedi.

Lojistik sektöründeki kalifiye insan problemine dikkat çeken Akdeniz, şunları söyledi: “Had safhada kalifiye insana ihtiyaç var. Teslimat süreçlerinde araç, yakıt ve insan kullanılıyor. Yakıt ve araç bütün firmalar için aynı; farkındalık oluşturan şey insan kaynağıdır. Kalifiye insan, lojistik sektöründe hizmet kalitesinin artırılması için anahtar faktörlerden biridir. Sektörde insana yapılan yatırım kazandırır!” 

On dakikada teslimat mümkün mü? 

Ali Akdeniz’e “10 dakikada hızlı teslimat” modelini de sorduk. Akdeniz, bu sürede teslimatın, özellikle büyük şehirlerde küçük zonlara bölünme ile mümkün olabildiğini vurguladı.

Gelal kurye servisi ile mağazadan ya da depodan alınan ürünlerin müşterilere 1 saatten daha kısa bir sürede ulaştırılabildiğine dikkat çeken Akdeniz, şunları ifade etti: “On dakikada teslimat, hızlı tüketim ürünlerinde ve coğrafi yayılımı iyi olan gıda ürünlerinde mümkün olabiliyor. Bir noktadan çok noktaya kargo teslimatlarında, yani depodan 300-400 ürün çıkartan bir müşteriye gittiğimizde aynı gün teslimat olanlarda İstanbul’dan Ankara’ya 4 saatte teslimat yapabiliyoruz.” 

“Last mile darboğazı lojistik süreçlerini tıkıyor” 

Teslimat süreçlerini tıkayan faktörleri de anlatan Ali Akdeniz, “En önemli faktör ‘last mile darboğazı’ diyebiliriz. Bir ürünün teslim sürecinde maliyetin büyük kısmını son kilometre teslimatı oluşturuyor. Yani siz gidiyorsunuz ürünleri alarak depoya getiriyorsunuz, ayrıştırıyorsunuz ve dağıtım için kuryeye teslim ediyorsunuz. Bazı süreçlerde son teslimat maliyetinin yüzde 65 ila 75’i bulduğunu görüyorsunuz. Bu yüzden ‘last mile’ için yapılacak optimizasyonlar ve iyileştirmeler, maliyetlerde azalma ve süreçlerde verimlilik sağlıyor.” bilgilerini paylaştı. 

Teslimat ekosisteminin geleceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Gelal Kurucusu Akdeniz, “Teslimat süreçlerinin 10 yıl için ciddi bir dönüşüm geçireceğini öngörüyorum. Özellikle robotların ve otomasyonların devreye girmesiyle tekrar eden süreçler insanlardan çıkacaktır ve kalifiye personel karar alma süreçlerinde devreye girecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

“Gençler denemekten vazgeçmesin” 

Ali Akdeniz, lojistik sektörüne adım atmak isteyen gençlere bazı tavsiyelerde de bulundu. “Türkiye’de girişimciler olarak çok desteklenen bir grup değiliz” sözlerini vurgulayan Akdeniz, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkede en az bulunan şeylerden bir tanesi girişimcilerdir. Genç girişimciliğin verdiği azim, girişimciliği pırlanta haline getiriyor. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Gençler denemekten asla vazgeçmesin ve pes etmesinler. E-ticaret ekosisteminde çok fazla fırsat var. Gençler adına mücadeleye devam diyorum.” 

Ali Akdeniz kimdir? 

Ali Akdeniz, 1983 yılında Elazığ’da doğdu. Elektronik mezunu olan Akdeniz, 20 yıllık kariyerinde teknoloji sektöründe yazılım geliştirme ve yazılım projelerini yönetme pozisyonlarında ve startuplarda görev aldı. E-ticaret ve dijital reklamcılık alanlarında yatırımlarda bulundu. 2019 yılında Gelal’ı kurarak, lojistik sektörüne adım attı. 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds