Y-kuşağından Z kuşağına ondan sonra ise Millennial’lar geliyor. Bu değişim perakendeciler için ne anlama geliyor ve daha genç alışverişçilerin beklentileri onlardan önceki kuşaklardan nasıl farklılaşıyor?
Sorunsuz ve akıcı ödeme deneyimi
Anket bulgularımıza dalmadan önce, hem Millennial hem de Z kuşağı alışverişçilerinin ödeme deneyimleri konusunda yüksek standartlara sahip olduklarını belirtmek önemli. Z kuşağı, birinci nesil dijital yerliler olarak farklı bir konuma sahip olan daha genç bir nesil olduğu içinonları tercih ettikleri dijital kanallarda karşılamak gerekli.
Diğer yandan, Millennial alışverişçiler çevrimiçi ödeme konusunda aynı şekilde yüksek beklentilere sahip ve ödeme süreçlerinin sorunsuz, akıcı ve güvenilir olmasını bekliyor. Bir kartın net bir neden olmadan reddedilmesi durumunda Millennial veya Z kuşağı alışverişçiler sepetlerini terk edecek ve başka bir yere yönelecektir.
Kuşaklar arası farklılıklar
İki kuşak arasındaki benzerliklere rağmen, her demografik grup biraz farklı ödeme tercihlerine sahip olma eğiliminde. Bir araştırmada Z kuşağı anketine katılanların yaklaşık dörtte biri, bir perakendecinin web sitesi veya uygulamasında hesap oluşturması gerektiğinde ödeme yapmayı bırakacaklarını belirtti -bu oran, Millennial’lar arasında olanlardan yaklaşık %10 daha yüksek. Z kuşağının 2021 ile 2022 arasında ortalama borç bakiyesinde yaklaşık %25,1’lik bir artış yaşandığını gösterdi – bu oran, Millennial’lar için yalnızca %23,4 yükseldi. Bu, daha genç neslin pazara olan güveninin arttığını gösteriyor.
Ödeme tercihi nasıl şekilleniyor?
Araştırmalar, yaklaşık %65 oranında Z kuşağı yanıtlayıcısının tercih ettikleri ödeme yöntemi sunulmazsa çevrimiçi ödeme yapmaktan vazgeçeceklerini ortaya koydu. Millennial’lar için %80’e kadar yükselen bir trendle karşı karşıya kalındı.
Bu belirtiler, özellikle bu kaybedilen satışların basit bir şekilde alternatif ödeme yöntemlerinin eklenmesiyle önlenmesi mümkün olduğunda, herhangi bir satıcıyı dikkate almaya yeterlidir.
Şimdi Satın Al, Sonra Öde
Hem Millennial hem de Z kuşağı tüketicileri, tüketicilere düşük faiz veya hiç faizle zaman içinde ödeme yapmalarına yardımcı olmak için birçok kuruluşun sunduğu ‘Şimdi Satın Al, Sonra Öde’ (BNPL) seçeneklerine açık olduklarını belirtti.
The Ascent tarafından Haziran 2022’de yapılan bir araştırma, ankete katılan tüketicilerin %50’sinin bir BNPL hizmeti kullandığını bildirdi. İç araştırmamızda gecikme ücretleri ve ek faizler hakkında sorulan soruya, Z kuşağının %17’si bunu bir sorun olarak değerlendirirken, Millennial’ların neredeyse %28’i bunu bir sorun olarak gördü.
İleriyi düşünen birçok sağlayıcı, sektörlere özgü risk değerlendirme sistemlerini kullanarak daha sorumlu BNPL kredi seçeneklerini uygulamayı tercih etmektedir ve aynı zamanda tüketicilere ödeme süreçleri boyunca şartları ve koşulları net bir şekilde iletmektedir.
Z kuşağı yanıtlayıcılarımızın yaklaşık %37’si şirketlerin tüketicilere BNPL seçenekleri konusunda yeterli düzeyde eğitim vermediğini düşündüklerini belirtti. Düzenlemelerle ilgili olarak, Z kuşağı ankete katılanların yaklaşık üçte biri BNPL’nin daha sıkı yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu düşünürken, Millennial’lar bu görüşü daha da güçlü bir şekilde paylaştı.
BNPL’yi kullanmalarını teşvik edecek değişiklikler sorulduğunda, Z kuşağı yanıtlayıcılarının yüzde iki katı daha fazlası, daha fazla BNPL seçeneği hakkında iletişim görmek istediklerini belirtti.
Z Kuşağı ve açık bankacılık
Açık bankacılık seçenekleri sayıca artmaya devam ediyor ancak Apple ve Google Pay gibi ödeme yöntemlerini kullanan tüketicilerin yaygın olmasına rağmen, birçok şirket bu ödeme çözümünü sunmanın faydalarını keşfediyor.
Yalnızca Millennial’ların yaklaşık çeyreği açık bankacılığın nasıl çalıştığını anladıklarını belirtirken, Z kuşağı yanıtlayıcılarımız bu konuda %10 daha az bilgi sahibi… Markaların, tüketicilere bu çözümleri sunarken süreçleri, destek ve sunulan faydalar konusunda açık bir şekilde iletişim kurmaları önemlidir.
Gelecekte ödeme sistemleri
E-ticaret peyzajı değiştikçe, sosyal alışverişin önemi büyük olasılıkla artacağı düşünülüyor. Z kuşağı alışverişçileri, sosyal medyada gördükleri ürünleri satın almak istiyor, bu nedenle pazar liderleri bu alanın ödeme süreçlerini de dikkate almalı. Z kuşağının kripto paraları kullanarak ödeme yapma konusunda daha esnek olduğu, araştırmalarda 16 ila 24 yaş arası katılımcıların yaklaşık çeyreği tarafından belirtildi.
Millennial ve Z kuşağı tüketicileri, BNPL ve kripto gibi yeni ödeme seçenekleri, zorunlu hesap oluşturma ve genel marka sadakati gibi konularda birçok benzerlik paylaşsa da, demografik gruplar, birbirinden farklı sayısız ince farklılıklara sahip.