ChatGPT artık eklentileri (Plugin) destekliyor. Bu eklentiler sayesinde internetin dört bir yanından daha fazla veriye ulaşabiliyor. OpenAI, eklenti özelliğini az sayıda geliştiriciye ve Plus abonelerine açtı. Fakat şirket daha sonra kullanıcı sayısını biraz daha artıracak. Yapay zeka aracı OpenAI’nin kendi geliştirdiği Browsing eklentisi sayesinde Bing arama API’sini kullanarak internetten içerik çekiyor ve sorulara cevap veriyor. Verdiği yanıtta ziyaret ettiği ve bilgi aldığı web sitesini de gösteriyor. ChatGPT’nin bilgisi 2021 Eylül ayından önceki tarihler, olaylar ve kişilerle sınırlıydı.
İnternet erişimi risk de taşıyor
Eklenti desteğine baktığımız zaman kullanıcılar için faydalı görünse de, internete erişimi olan bir yapay zeka aracı için risk de taşıyor. OpenAI kendi araştırmasında da du durumu ortaya koydu. Şirketin, 2021’de hizmete sunduğu WebGPT isimli deneysel sistem, bazen güvenilir olmayan kaynaklardan bilgi alıyordu. Bu kaynaklar bilinen web siteleri içinde öne çıkmasa bile kullanıcılar için ikna edici olabiliyordu. Meta’nın BlenderBot 3.0 botunun da internete erişimi vardı. Fakat belirli bir metin veya cevap istendiği zaman, komplo teorilerine ve saldırgan içeriğe girerek amacından saptı.
Güvenlik sistemlerinin avantajları ve dezavantajları
İnternet içeriği, statik veri seti gibi değildir. Elbette daha az filtrelenmiş, düzenlenmiş olan içerik sunar. Google ve Bing gibi arama motorları içerik sonuçlarına etki eden belirli güvenlik sistemlerine sahiptir. Mesela Google’ın algoritması kendi hizmetlerini öncelikli tutarak şifreleme, mobil destek, şema işaretleme ve birkaç farklı kritere göre çalışıyor. Bu sistemlerin amacı güvenilir olmayan içeriklere sahip siteleri engellemek. Diğer yandan bu sistemler sonuçlara etki ettiği için kaliteli ve doğru içerik sunan siteler de sonuçlarda kayboluyor. Örnek vermek gerekirse, kullanıcı yapay zekaya bir yere seyahat etmek ve tatil için soru sordu diyelim. Yapay zeka, internetten bilgi almak için Google arama motoruna yöneliyor. Google sonuçlarına göre Google Places’tan aldığı bilgilerle yanıt veriyor. Ancak TripAdvisor gibi daha zengin ve sosyal bir kaynaktan içerik çekemiyor. Güvenlik sistemlerinin bir yandan iyi, bir yandan kötü yanı var. Kötü sonuçları engelliyorlar, ama iyi sonuçları da engelleyebiliyorlar.
Bazı zamanlar güvenlik ve arama algoritmalarında tuhaf hatalar yaşanabiliyor. 2020 yılında Pinterest, Google’ın görsel arama algoritmasındaki tuhaflıktan yararlanarak, Google görsel aramalarda daha fazla içeriğinin yer almasını sağlamıştı. Bu tarz durumlar internete erişimi olan yapay zeka araçlarında olumsuz durumlara neden olabilir. OpenAI, ChatGPT’nin spam e-postalar göndermek, güvenlik kısıtlamalarını atlatmak gibi aksiyonlar gerçekleştirebileceğini düşünüyor. Kötü niyetli insanlar bu durumdan sonuna kadar da faydalanabilir. Fakat şirket, çok çeşitli ve oldukça yüksek seviyede güvenlik önlemleri uyguladığını belirtiyor.
OpenAI, ChatGPT için Python yorumlayıcısı da yayınlandı. ChatGPT’ye dosya yüklemeyi ve sonuçları indirmeyi destekliyor. OpenAI, bunun özellikle matematiksel problemleri çözmek, veri analizi, görselleştirme yapmak ve farklı formatlar arasında dosya dönüştürmek için yararlı olduğunu belirtti.
Rezervasyon yapacak, sipariş verecek
Eklentiler için Expedia, FiscalNote, Instacart, Kayak, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram, Zapier gibi isimler OpenAI ile iş birliği yaptı. Mesela OpenTable eklentisi restoranda rezervasyon yapmayı sağlarken, Instacart belirli mağazalardan sipariş verme imkanı sunuyor. Bunlar daha da genişletilebilir, Zapier Gmail veya Google’ın diğer uygulamaları arasında bağlantı kuruyor.