WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Branding Türkiye’nin sorularını cevapladı!

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Branding Türkiye’ye konuk oldu. Nart, WORLDEF ISTANBUL’dan e-ticaretin geleceğine, WORLDEF’in vizyonundan e-ticaret stratejilerine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Ömer Nart

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Branding Türkiye’nin “Duayenlerle Röportaj” serisine konuk oldu. E-ticaret odağında gerçekleştirdiği global çalışmalar ve girişimlerle tanınan Ömer Nart, WORLDEF ISTANBUL’dan e-ticaretin geleceğine, WORLDEF’in vizyonundan e-ticaret stratejilerine kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Ömer Nart: E-ticaret yeni bir döneme evriliyor

Ömer Nart, e-ticaret markalarının tüketiciye bakışına ilişkin bir soru üzerine Nart, “Tüketiciler, her sektörde olduğu gibi e-ticaret ekosisteminde de başat rolde! Satış ve pazarlama modeli ne olursa olsun tüm markaların temelini müşteriler ya da tüketiciler oluşturur. E-ticarette tüketicilerin ayrı bir önemi var. E-ticaret sitesi tasarımından görsel öğelere, lojistik operasyonlardan sosyal kanallara kadar her şey tüketici odaklı dizayn ediliyor.

Bu sebeple Kullanıcı Arayüzü (UI) ve Kullanıcı Deneyimi (UX) dediğimiz terimler, e-ticarette çok sık kullanılır. Teknik detaylar, ürün açıklamaları, ana sayfa düzeni ve ödeme aşaması gibi her detay, tüketicilerin satın alma alışkanlıklarına hitap ediyor. Bu sebeple e-ticaret, yıllardan beri tüketicilerin alışveriş davranışlarına göre dönüşerek bu günlere geldi. Şimdi e-ticaret, metaverse ve yapay zeka gibi trend teknolojilerle yine tüketici odaklı tasarımlarla yeni bir döneme evriliyor.” sözlerini kaydetti.

“E-ticaret markaları yapay zekaya çok hızlı uyum sağlıyor”

“Yapay zeka e-ticaretin neresinde?” sorusu üzerine ise Ömer Nart, şu cevabı verdi: “E-ticaret ekosistemi yapay zekaya çok uzak değil. Son yıllarda trend haline gelen yapay zeka veya makine öğrenimi gibi teknolojiler, farklı amaçlarla e-ticaret altyapılarında zaten kullanılıyor. Örneğin; chatbot’lar, ödeme sistemleri, ürün önerme yapıları gibi sistemlerde yapay zekadan izler vardır. Bu sebeple e-ticaret markaları yapay zekaya çok hızlı uyum sağlıyor. Yeni yapay zeka araçlarını sistemlerine çok kolay entegre edebiliyorlar. Bu, hem markaların hem de tüketicilerin işini çok kolaylaştırıyor.

Örneğin; yapay zeka tabanlı modellerle bir koltuk takımının evinizde nasıl görüneceğini öğrenebiliyorsunuz. Bir ayakkabıyı sanal ortamda deneyimleyebiliyorsunuz. Bu sistemler çok daha gelişecek ve metaverse gibi bambaşka evrenlerde alışveriş yapıyor olacağız. Bu sebeple e-ticaretin, tüm metrikleri ile yapay zekanın tam merkezinde olduğunu söylemek abartı olmaz!”

Yapay zekanın e-ticaret paydaşları veya çalışanları bir tehlike değil yol arkadaşı olduğuna dikkat çeken Ömer Nart, “Yapay zeka teknolojisine adapte olan markalar, çalışanlar ve komple ekosistem, yapay zekadan daha fazla yararlanacak. Böylece müşteri deneyimini maksimize edebilecekler ve e-ticaret çok daha hızlı olacak!” dedi.

“Global e-ticaret ekosistemi için referans noktası olma vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz”

WORLDEF’in misyonu ve vizyonu hakkında soru üzerine Ömer Nart, şunları kaydetti: “WORLDEF, global e-ticaret platformu olarak konumlanıyor. 2016 yılında yola çıktık. E-ticaret ile yolu kesişen tüm markalara ya da kişilere katkı sunma, ekosisteme değer katma misyonu taşıyoruz. Nihayet global e-ticaret ekosistemi için bir referans noktası olma vizyonu ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

E-ticaret odaklı etkinlikler, eğitimler ve yayınlarla ekosisteme katkı sunmaya devam ediyoruz. E-ticaret ekosisteminde çatı rolü üstleniyoruz. WORLDEF bünyesinde Türkiye’nin ilk e-ticaret liderleri kulübü ECOM LEADERS CLUB var. Türkiye’nin 1 numaralı sınır ötesi e-ticaret platformu ShopiVerse var. Ayrıca, Türkiye’nin MEB onaylı ilk e-ticaret okulu WORLDEF BUSINESS SCHOOL’a sahibiz.”

“WORLDEF ile Türk e-ticaret ekosistemini global pazarlarla buluşturuyoruz”

Ömer Nart, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Haftalık Selected by WORLDEF Webinarları ve e-ticaret profesyonellerinin tecrübelerini paylaştığı Vision Talks da devam ediyor. Türkiye’nin ilk e-ticaret dergisi WORLDEF E-TİCARET’i çıkarıyoruz. worldefvakfi.org’te global çapta e-ticaret haberleri yayınlayarak, sektörün nabzını tutuyoruz. Sosyal medyada e-ticarete özgü dikkat çeken paylaşımlar yapıyoruz. WORLDEF YAYINLARI ile e-ticaret odaklı kitaplar, raporlar ve analizler yayınlıyoruz.

Türkiye’nin ilk e-ticaret vakfı WORLDEF E-TİCARET VAKFI aracılığı ile de Anadolu’da sınır ötesi e-ticaret farkındalığı oluşturmak için farklı illerde sınır ötesi e-ticaret eğitim konferansları düzenliyoruz. Nihayet global e-ticaret fuarımız WORLDEF ile Türk e-ticaret ekosistemini global pazarlarla buluşturuyoruz. Gelecekte bu faaliyetlerimizi globalleştireceğiz, global e-ticaret etkinliklerine ev sahipliği yapacağız. Örneğin; bu yıl WORLDEF DUBAI etkinliğimiz olacak ve devamı gelecek.

“WORLDEF ISTANBUL’a 20 binden fazla ziyareti bekleniyor”

Haziran ayından düzenlenecek dünyanın en büyük e-ticaret etkinliklerinden WORLDEF ISTANBUL 2024 etkinliğine de değinen Nart, şu bilgileri paylaştı; “Bölgenin en büyük e-ticaret fuarı WORLDEF ISTANBUL 6-7-8 Haziran 2024 tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanında düzenleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın da desteklediği etkinliğe, 40 ülkeden 20 binden fazla ziyaretçiyi e-ticarette buluşturacak. Eşzamanlı üç sahnede 200’den fazla konuşmacı tecrübelerini paylaşacak.

Ayrıca, 9200 metrekarelik alanda kurulacak stantlarda 450’den fazla perakende markası, üreticileri, tedarikçiler e-ticaret odaklı ürün ve hizmetlerini sergileme fırsatı bulacak. Amazon ve Etsy gibi global pazaryerlerinde satış yapan bin 500’den fazla satıcının da katılacağı e-ticaret fuarında servis sağlayıcılar, e-ticaret yatırımcıları ve girişimciler de yer alacak.”

WORLDEF ISTANBUL’un e-ticaret profesyonellerini bir araya getirdiğine dikkat çeken Ömer Nart, “Online ticaretin dinamik dünyasında yer almak, geleceğin e-ticaret trendlerini tanımak, ekosistemdeki yenilikleri deneyimlemek ve e-ticaretin geleceğini şekillendiren stratejileri keşfetmek için yeni fırsatlar sunacak etkinlik, e-ticaret dönüşürken, bu dönüşümün bir parçası olmak isteyen markalara benzersiz deneyimler sunacak.

Etkinlikte; dijital dönüşüm, tüketici odaklı stratejiler, global pazar yerlerinde satış, e-ticaret ve sürdürülebilirlik, e-ticaretin küresel kavşağı İstanbul’da yeni fırsatlar gibi konular ele alınacak. Konuşmacılar, e-ticaretin karmaşık ortamını yönetme stratejileri konusunda deneyimlerini paylaşacak. Ziyaretçiler, son teknolojiler, tüketici davranışındaki değişimler ve gelişen ekosistem hakkında çok değerli bilgiler edinebilecek. Ayrıca, sürpriz programlar da yer alacak.” diye konuştu.

WORLDEF ISTANBUL’a sektörün önemli isimleri katılıyor

Ömer Nart, WORLDEF ISTANBUL 2024’e katılacak önemli isimlerde bazılarını da şöyle sıraladı; Amazon Türkiye Ülke Müdürü Richard Marriott, Amazon Reklamcılık Türkiye, Mısır, Güney Afrika Genel Müdürü Yasemin Ali Hasan, Alibaba.com Avrupa Genel Müdürü Jijie Shen, Trendyol Grubu CEO’su Erdem İnan, Hepsiburada CEO’su Nilhan Önal Gökçetekin, Ticaret Bakanlığı Gümrük Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Birleşik Krallık eski Teknoloji Bakanı Ed Vaizey, Dubai CommerCity Kıdemli Direktörü Arjun Sarkar, Meta E-Ticaret ve Moda Sektörü Ortağı Ece Ademoğlu, Neil Patel Dijital Kurucu Ortağı ve Youtuber Neil Patel, ikas CEO’su Mustafa Namoğlu, LC Waikiki CEO’su Ömer Barbaros Yiş, Sefamerve CEO’su Mehmet Metin Okur…

Nart, “WORLDEF ISTANBUL’da bu isimler gibi şirket kurucuları ve e-ticaret yöneticileri sektörün profesyonelleri tecrübelerini paylaşacak. 200’den fazla uzman konuşmacı yer alacak.” dedi.

“WORLDEF’i globalleştiriyoruz!”

WORLDEF’in vizyonu hakkında bir soru üzerine de Ömer Nart, şunları kaydetti: “WORLDEF’i globalleştiriyoruz! Bu yıl WORLDEF DUBAI’yi düzenliyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren de Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede WORLDEF etkinlikleri organize ederek, Türk markaları global markalarla buluşturma misyonumuzu yerine getireceğiz.”

“E-ticarette doğru ürün doğru fiyatlandırma doğru pazarlama teknikleri ile başarı gelecektir”

“E-ticarette başarılı olmanın bir formülü var mı?” sorusu üzerine de Ömer Nart, şu tavsiyelerde bulundu; “E-ticarette başarı için özel bir formül yok! Bu biraz pazar, sektör, konjonktür ve operasyon gücü ile bağlantılı… Mesela Covid pandemisinde birçok e-ticaret markasının başarısına tanıklık ettik. Bununla birlikte enflasyonist bir ortamdayız ve e-ticaret verileri beklentilerin altında kalabiliyor. Örneğin; moda, aksesuar ve ayakkabı gibi kategoriler her zaman başarılı olabilirken; beyaz eşyanın e-ticareti beklendiği gibi başarı sağlamayabiliyor. Burada dikkat çekmek istediğim konu şu; doğru ürün doğru fiyatlandırma ve doğru pazarlama teknikleri ile başarı gelecektir.

Şu anda sektör ürün doygunluğuna erişti diyebiliriz. Bu sebeple niş ürünler, benzersiz kategoriler, eşsiz tasarımlar gibi tüketicilere fayda sağlayan, değer katan ürünlerin e-ticaretinde başarılı olma oranları çok yüksek. Ayrıca, iç piyasadaki doygunluğu dikkate alarak, Türkiye’ye özel ürünleri sınır ötesi e-ticaret ile global pazarlara açarak büyük kazançlar elde edilebilir. Kur farkı sebebiyle ekonomik dalgalanmalardan etkilenmeden büyük başarılar elde eden e-ticaret markaları var. Girişimciler bunları dikkate alarak sektöre adım atabilir.”

Ömer Nart, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi’ne katıldı