Ara
Close this search box.

“WORLD E-COMMERCE FORUM’da stratejik düzeyde konular konuşulacak”

WORLD ECOMMERCE FORUM
WORLD E-COMMERCE FORUM

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, TGRT Haber’de “Celal Toprak İle İş Dünyası” programına konuk oldu. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde yayınlanan programda “e-ticaret” konuşuldu. Programa; Penti E-Ticaret Direktörü Mehmet Türkel, Fenerbahçe SK E-Ticaret Müdürü Gülce Şeneren, N11 Tedarik Zinciri Genel Müdürü Yardımcısı Ramazan Altınay ve Tempo CEO’su Celal Akar da katıldı.

Ömer Nart: WORD E-COMMERCE FORUM’u ’E-ticaretin Davos’u’ olarak görüyoruz

Programda konuşan Ömer Nart, 21 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek WORLD E-COMMERCE FORUM ile ilgili bir soru üzerine, “Bu yıl sekizincisini yapacağız. Bu forum, geçmiş yıllardan farklı olarak stratejik düzeyde konuların konuşulacağı bir forum olacak. Bu manada uluslararası kamu ve özel sektörün bir araya gelip konuştuğu bir forum konsepti geliştirdik. Bu kapsamda da kamuya rağmen bir e-ticaret düşünülemeyeceği için kamu ile beraber bu tüm paydaşlar bir yere geliyor. Birbirlerini doğru anladıkları bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Bu manada WORD E-COMMERCE FORUM’u ’E-ticaretin Davos’u’ olarak görüyoruz.”

WORLD E-COMMERCE FORUM

Ömer Nart, e-ihracat ile ilgili bir soru üzerine de, sınır ötesi e-ticaret ile e-ihracat arasındaki farkı ortaya koymak gerektiğini belirterek, “ETGB ile Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile bedelsiz olarak gümrük beyanname ücreti ödemeden gönderilen gönderilerle yapılan ihracata, ‘mikro ihracat’ veya ‘e-ihracat’ deniyor. Ama diğer taraftan da stoku tamamen hedef ülkede stoklayıp, orada bir e-ticaret operasyonu yapmak var. Bu da sınır ötesi e-ticarettir.” ifadelerini kullandı.

Nart, şöyle devam etti; “Buradaki en önemli sorunlardan biri şu; eğer siz müşteri deneyimini iyi yaşatamazsanız süreklilik olmaz, yani tekrar eden siparişleriniz olmaz. Gelen siparişi hemen ertesi gün ya da aynı gün teslim edebiliyorsanız kalıcı bir e-ticaret ve e-ihracat operasyonu yapabilirsiniz. Ama bunu yapmak için de hedef ülkede bir depolama işi şart. Dolayısıyla ürünler iade edildiği zaman da mesela özellikle sezonsal olan ürünlerde ürün iade edildiğinde hemen stoka girip tekrar satışa dönüyor olması çok ciddi bir verimliliktir. Güzel tarafı da şu; hedef ülkede bir depo açtığınız zaman Ticaret Bakanlığı’ndan bunun yarısını geri alıyorsunuz. Herkesin deposunun olması gerekiyor; çünkü iade ettiği zaman ertesi gün ürün gelebilsin. Yoksa olumsuz bir intiba oluyor.”

Nart, sözlerinin sonunda, “Bugün yaptığınız işi eğer babanız ve anneniz iyi anlayabiliyorsa, gelecek 10 yıl içinde işsizsiniz demektir.” tespiti yaptı.

Mehmet Türkel: E-ticaret tek başına büyümüyor; yan sektörleri de büyütüyor

Penti E-Ticaret Direktörü Mehmet Türkel ise, pandemide pijama ve gecelik gibi ev giyim kategorisine talebin arttığına işaret ederek, şu değerlendirmeleri yaptı; “Artan hacimlere cevap veren yapılar oluşturabilmek ve bu alanlara yatırım yapmak çok kıymetlidir. Çünkü e-ticaret dediğimiz zaman aslında beraberinde pazarlamayı, lojistiği, yetişmiş insan kaynağını ve bu anlara yapılan yatırımı değerlenmek lazım. E-ticaret tek başına büyümüyor; çünkü birçok paydaş yan sektörü de beraberinde büyütüyor. Ülkemizde e-ticaret çift haneli rakamları çoktan geçti. Çok daha gidecek yolumuz olduğuna inanıyorum. Bizim gibi markaların sadece Türkiye’de değil globalde de önemli yatırımları var. Avrupa’da özellikle büyüyoruz. Bu gibi perakendede bu tür yatırımların artacağını düşünüyorum.”

Gülce Şeneren: E-ihracatımızı güçlendirdik

Fenerbahçe SK E-Ticaret Müdürü Gülce Şeneren ise, “Bizim normalde diğer perakende firmalarından dinamiğimiz farklı.” diyerek, şöyle devam etti; “Taraftar maçlara gelmemesine rağmen o formayı evde giyip, hissetmek istiyor. Aslında bizim de avantajımız ekstra şu oldu; eskiden yurt dışındaki taraftarlar Türkiye’ye gelip alışveriş yaparken şu an gelemedikleri için Fenerium.com’dan e-ihracat tarafımızı biraz daha güçlendirmiş olduk. O anlamda bize de o avantajı oldu diyebilirim.”

Ramazan Altınay: E-ticaret 3-4 yılda alacağı yolu 6-7 ayda aldı

N11 Tedarik Zinciri Genel Müdürü Yardımcısı Ramazan Altınay ise, “E-ticaret beklentileri üzerinden mi büyüdü? Bu beklentiler nereye doğru tırmanacak?” şeklindeki bir soru üzerine, pandemi döneminde birçok sektörün bu süreçten olumsuz etkilendiğini; ama e-ticaretin bu süreçten en olumlu etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirterek, “2019 yılında e-ticaretin perakendeye oranı yüzde 9 seviyelerinde iken 2020 yılında pandemi etkisiyle beraber yüzde 16 seviyelerine ulaştı. E-ticaret belki 3-4 yılda alacağı yolu 6-7 aylık, 1 senelik süreçte çok hızlı bir şekilde aldığını gözlemliyoruz.” dedi.

Altınay, “Pandemi döneminde insanlar markete dahi gidemezken, ihtiyaçlarını giderebilme noktasında e-ticaret çok büyük hizmetler sundu. Bu süreçlerde yeni ürünler geliştirildi, market ürünlerine ağırlık verildi. Evde kalmaya başladıkça yavaş yavaş hobi grubuna gitmeye başladılar. Sonra dekorasyon grubuna, evlerindeki eşyaları yenilemeye başladılar. Evde spor yapma ihtiyacı ortaya çıktı, koşu bantları ve diğer spor aletlerinde evde spor yapacak şekilde tüm ihtiyaçlarını aslında e-ticaretten gidermeye başladılar.” sözlerini kaydetti.

Celal Akar: E-ticaret KOBİ’leri demokratikleştiriyor

Tempo CEO’su Celal Akar ise, “KOBİ’leri dinlediğimizde e-ticareti gördüklerini, yer almak istediklerini görüyoruz; ama nasıl gireceklerini ve nasıl pozisyon alacaklarını tam olarak bilmediklerini de görüyoruz.” dedi. Akar, “E-ticaret KOBİ’ler açısından eşit bir oyun alanı sunuyor. E-ticaret demokratikleştiriyor, etrafında yeni bir ekosistem yaratıyor. Bütün KOBİ’leri geçin, evde küçük üretici dahi E-ticaret, e-ihracat ve e-lojistik platformları aracılığıyla üzerinden İngiltere’de bir eve ürününü kapıdan kapıya ulaştırabileceği imkanlar sunuluyor. Türkiye’nin bu yeni oyun alanında büyük bir fırsat yakaladığını düşünüyoruz.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds