Ara
Close this search box.

WORLD E-COMMERCE FORUM’da e-ticaret istihdamı da ele alınacak

WORLD E-COMMERCE FORUM
WORLD ECOMMERCE FORUM

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, A Para’da “Teknoloji ve Finans” programına konuk oldu. Nart, Duygu Gözde Arslan’ın sunduğu programda, e-ticaret gündemini değerlendirdi. 21 Ekim’de düzenlenecek WORLD E-COMMERCE FORUM ile ilgili bir soru üzerine, Nart, forumu “E-Ticaretin Davos’u” olarak konumlandırdıklarını vurgulayarak, “Dünyada kamu ve özel sektörün e-ticaret dikeyinde bir araya gelip, buluşup, birbiriyle konuştuğu; birbirine mesaj verip, empati yapabildiği başka bir organizasyon yok.” dedi.

Forumu sadece Türkiye’de değil dünyanın farklı ülkelerinde yapmayı hedeflediklerini belirten Nart, “Kasım ayında Londra’ya taşınıyorum. Aslında taşınma sebeplerimden biri de bu. Yani WORLD E-COMMERCE FORUM’u tam anlamıyla uluslararasılaştırmak.” sözlerini kaydetti.

WORLD E-COMMERCE FORUM

“E-ihracat çok kolaylaştı”

WORLDEF Başkanı, sözlerinin devamında şunları söyledi; “Bir sektörde herhangi bir sorun yaşandığı zaman eğer işlem hacmi az ise devlet o alanda herhangi bir regülasyon, düzenleme getirmez ve bekler. Biraz daha işlem hacmi artarsa, şikayetler gelir, talepler çoğalır. Ve artık devlet o alana müdahale etmeye ve birtakım düzenlemeler getirmeye başlar. Dolayısıyla bugün baktığımız zaman 2013’te Gümrük Bakanlığı tarafından ‘ETGB’ dediğimiz Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi getirildi ve bu yolla ‘mikro ihracat’ dediğimiz e-ihracat çok kolaylaştı.

E-ihracat, herhangi bir gümrük ödemesi ve gümrük beyanname ödemesi gerekmeden yapılabiliyor. Ama bu bir başlangıçtı, bunun devamında her ne kadar sorunlar yaşansa da burada devletin bu alana kayıtsız kalmaması gerekiyor. Ki gerçekten de bugün Ticaret Bakanlığı ciddi anlamda e-ihracat çalışmaları yürütmeye devam ediyor. Bu anlamda E-İhracat Daire Başkanlığı kuruldu.”

“Bakanları ve başbakanları Davos’taki gibi e-ticaret dikeyinde bir araya getirmeyi hedefliyoruz”

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, A Para’da “Teknoloji ve Finans” programına konuk oldu.

“Forumda özel sektör ile kamunun bir araya gelip, sorunlarını konuşabildikleri ve birbirleriyle empati yapabildikleri bir ortam yaratmayı hedefliyoruz.” diyen Ömer Nart, “İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Lüksemburg eski Başbakanı Jean Claude Juncker gibi isimleri getiriyoruz. Belki de sonraki senelerde eski bakanları ve başbakanlar değil; görevdeki bakan ve başbakanları aynı Davos’taki gibi sadece e-ticaret dikeyinde bir araya getirip, bu konuyu dünya çapında tartışmayı ve çözümler üretmeyi hedefliyoruz.”

Nart, “E-ihracat dediğimiz zaman bu sadece bir ülkeyi ilgilendiren bir konu değil. Bütün ülkelerin, tarafların ve Dünya Ticaret Örgütü’nün bu konuyla ilgili bir takım çalışmalar yapması şart. Biz de aslında bir anlamda bunu dünya çapında bir kamu-özel sektör buluşmasına dönüştürerek, tam anlamıyla küresel aktörlerin bir araya geldiği bir forum yapmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Ömer Nart, e-ticaret sektöründeki istihdam açığına da değindi. “E-ticaret multidisipliner bir alan.” diyen Nart, “E-ticarette; dijital pazarlama, lojistik, kargo, yazılım, teknoloji, sunucu altyapıları var. O kadar geniş bir alandan bahsediyoruz ki burada her geçen gün yeni oyuncular piyasaya giriyor. Böylece istihdam ile ilgili talep ciddi anlamda artıyor.” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret geleceğin işi değil bugünün işi”

Nart, “Yeni mezun olanlara ya da kariyerini nasıl şekillendireceğim diye düşünen profesyonellere de seslenmek istiyorum.” diyerek, şöyle devam etti: “E-ticarette maaş skalaları, geleneksel perakendeye göre ya da diğer alanlara göre şu an en az iki kat fazladır. Yani bugün geleneksel perakendedeki pozisyonda X lira alan bir çalışan, e-ticarette 2X alabiliyor. Dolayısıyla bir şekilde herkesin ve özellikle de yeni mezun arkadaşların e-ticarete yönelmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü e-ticaret artık geleceğin işi değil bugünün işi.”

WORLD E-COMMERCE FORUM’da özellikle Türkiye’de ve dünyada e-ticaret istihdamının da ele alınacağını vurgulayan Nart, “Amazon, yakın zamanda 100 bin çalışan alacağını duyurdu. Geçen sene de yine benzer rakamlar telaffuz etmişti. Yani baktığımız zaman bu alandaki istihdam açığı her geçen gün daha da artacak. Şu anda geç kalınmış değil. Şu andan itibaren de aslında kariyerine buna göre şekillendirenler, önümüzdeki 3, 4, 5 yıl içinde çok daha farklı bir kariyer imkânına sahip olurlar.” diye konuştu.

“İstanbul dijital göçebelerin merkezi”

“Dijital göçebe” kavramından da bahseden Ömer Nart, “WORLD E-COMMERCE FORUM’u yaparken bir anlamda İstanbul’un, tüm Avrupa’nın dijital başkenti olma misyonuna da hizmet ediyoruz. Ne demek bu? Artık insanlar uzaktan çalışabiliyorlar ve İstanbul iki kıtanın buluştuğu bir noktada. Expatların de tercih ettiği bir yer. Biz WORLD E-COMMERCE FORUM ile İstanbul’un dijital göçebelerin merkezi niteliğinde bir dijital başkent olma yolunda hızla ilerlediğini düşünüyoruz. Bu konuda sinyaller alıyoruz. Biz de forumda bu amaca hizmet ediyoruz.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds