Ara
Close this search box.

Walmart, online market sektörüne büyük yatırımlar yapıyor

online market
online market

Walmart, koronavirüs salgını sırasında online market siparişlerinin aniden arttığını gördü ve maliyetleri düşük tutarak, rakiplerini savuşturmaya çalışıyor. Şirket tarafından yapılan açıklamada, alışveriş yapanların teslim alma ve teslimat talebinin pandemiden daha uzun süreceği öngördüğü için online market siparişlerini hızla toplayan ve paketleyen yüksek teknolojili sistemlerin kullanımını genişletmeyi planlandığı vurgulandı.

Walmart, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) online satışlarında yüzde 74 artış kaydetti. Aynı dönemde mağaza satışlarında yüzde 10 artış bildirilmişti. Koronavirüsün etkisine rağmen mağaza satışlarındaki artışın sebebi ise Walmart’ın mağazaları açık tutabilecek güce sahip olmasıydı. Şirket, düzinelerce mağazasının ikmal merkezleri haline geleceğini ve bu mağazaların bir kısmının küçük, otomatikleştirilmiş depolara dönüşeceğini açıkladı.

“Alphabot” sistemi siparişi 1 saat içinde hazır hale getiriyor

Walmart, 2019 yılında Salem, New Hampshire mağazasında “Alphabot” adlı bir sistemi test etmeye başladı ve sonuçları hemen gördü. Sistem, Walmart’ın dakikalar içinde sipariş alabilmesini ve siparişi verildikten 1 saat sonrasında müşteri için hazır hale getirmesini sağladı.

Walmart, mağazalarını otomatik hale getirdikçe, farklı konfigürasyonları deneyecek. Bu çerçevede Alert Innovation, Dematic ve Fabric gibi çeşitli teknoloji sağlayıcılarla çalışacak. Walmart’ın Online Market Departmanı Başkan Yardımcısı Tom Ward, bazı mağazalarda müşterilerin ve teslimatçıların araçla gidebilecekleri ve bir kodu tarayarak siparişlerini alabilecekleri bir alan tesis edeceklerini söyledi.

Walmart’ın “dişli” rakipleri var

Walmart, “Alphabot” adlı yeni otomasyon teknolojisini kaç mağazasına uygulayacağını veya teknolojiyi geliştirmek için ne kadar harcayacağını açıklamadı. Ancak yatırımlar bu teknolojinin geleceği için ana etken olarak göze çarpıyor. Ülkenin en büyük marketinin aynı gün kullanma imkanları, hız ve fiyat konusunda Amazon, Kroger ve Ahold Delhaize’ye ait FreshDirect gibi “dişli” rakipleri var. Müşteriler için bu firmalarla rekabet eden Walmart, bu büyük rakiplerin önüne geçmek için yeni yatırımlara ihtiyaç duyacak gibi görünüyor.

Online market ve otomatik ikmal merkezleri

Bir müşteri normalde istediği her konserve ürünü veya diğer ürünleri almak için mağaza çalışanlarına danışmak durumunda kalıyor. Otomatik ikmal merkezleri ise makine ve insan gücünü birleştirmeyi ve geleneksel alışveriş ile aynı sürede teslimat yapmayı mümkün hale getirebilir.

Bir sipariş geldiğinde, robotlar soğutulmuş yiyeceklerden elektroniğe kadar her şeyi raflardan alacak ve bunları toplama istasyonundaki çalışanlara getirerek sürecin hızlanmasına yardımcı olacak. Aynı zamanda, müşteriler, satış alanındaki taze deniz ürünleri, etler, büyük ekran televizyonlar veya bir paket kağıt havlu gibi gözle görmek istedikleri öğeleri fiziksel olarak seçebilecekler.

Pandemi sırasında Walmart ve diğer perakendeciler, online market teslimatı talebinin aniden arttığını gördü. Walmart’ın teslim alma ve teslimattaki büyümesi yüzde 300 ile zirve yaptı. Şirketin yeni müşteri sayısı koronavirüs krizinin ilk günlerinde dört katına çıktı. Walmart, bu talebi karşılayabilmek için depo kapasitesini yüzde 40 artırmıştı.

“Walmart+”, daha fazla sipariş hacmi sağlayabilir

Müşteriler pandemi sonrasında geleneksel alışveriş sistemine dönseler bile, sunduğu kolaylıklardan yararlanmak için online alışveriş seçeneklerini kullanmak isteyebilirler. Walmart, sınırsız market teslimatı seçeneğini yeni üyelik programı olan “Walmart+” platformunu avantajlarından biri olarak sundu. Bu durum da daha fazla sipariş hacmi sağlayabilir ve müşterilerin beklentilerini artırabilir.

Tom Ward, “Bu hizmetlerin kullanımının gelecekte değişeceğini düşünmüyoruz. Online alışveriş ve teslimat seçeneklerini tercih edecek daha fazla müşteriye hizmet vermeye devam edeceğimizi umuyoruz.” sözlerini kaydetti.

2020 yılında online market siparişleri, düşük kâr marjına sahip olan “bakkalları” baskılamıştı. Bu durum, bakkalları sipariş almaya, paketlemeye ve göndermeye zorladı ki normalde müşteriler bakkallardan kendileri alışveriş yapar ve aldıklarını kendileri taşırdı.

Tom Ward, sipariş ikmal merkezlerinin, müşterilerin evlerinin yakınında bulunan 4 bin 700’den fazla mağaza ile rekabet etmenin başka bir yolu olduğunu söylüyor. Ward, Dallas bölgesi ve Walmart’ın kurulduğu yer Bentonville, Arkansas da dahil olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde yer alan ikmal merkezlerinde temelin atıldığını dile getirdi.

Bu ikmal merkezleri sadece kendi mağazalarına hizmet vermekle kalmıyor, aynı zamanda yakındaki diğer mağazalardan alınan siparişleri de müşterilere ulaştırıyor. Tom Ward’ın açıklaması, bu anlamda büyük önem kazanıyor. Küçük marketlerin kendi ikmal sistemlerini oluşturup oluşturamayacağı; hatta Walmart ile rekabete girme ihtimalleri ise merak edilen bir konu!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds