Ara
Close this search box.

Vision Talks’ta e-ticaretin devleri buluştu

e-ticaret
e-ticaret

PraPazar’ın sponsorluğu ve Fenerbahçe E-Ticaret Direktörü Gülce Şeneren’in moderatörlüğünde düzenlenen Vision Talks’ta, e-ticaretin dev şirketlerinin temsilcileri konuk oldu. Online ortamda düzenlenen etkinlikte; Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, n11.com Genel Müdürü Yardımcısı Ramazan Altınay ve Hepsiburada Pazaryeri Direktörü Mazhar Özsoy ekosistemin son durumunu anlatarak, tecrübelerini paylaştı.

Utku Ayyarkın: Günde 2 milyon kargo işledik

Aras Kargo Genel Müdürü Utku Ayyarkın, etkinlikte yaptığı konuşmada, Covid-19 pandemisinin yeni bir çağ başlattığını ve sınırların ortadan kalktığını belirterek, “Biz son kapanmada 1 günde 2 milyon kargo işledik. Günlük yaptığımız kilometre ile dünyayı neredeyse 7 tur geziyoruz. Ayda neredeyse 30 milyon kapı çalıyoruz. Bizim gerçek kahramanlarımız kuryelerimiz.” sözlerini kaydetti.

E-ticaret sektörüne 14 bölge müdürlüğü ve 28 transfer merkezi ile hizmet verdiklerini ifade eden Ayyarkın, “İşin bütün boyutları çok önemli. Pazaryeri operasyonları Türkiye genelinde ticarete katkı sağlıyor. KOBİ’lerin sisteme katılması ile Anadolu’da büyük verimlilik sağlıyoruz. İnsan mı, teknoloji mi? Teknolojiye insan için yatırım yapıyoruz. Bir günde 2 milyon kargo diyoruz, bunun datası için altyapıya ihtiyacımız var.” sözlerini kaydetti.

Ramazan Altınay: 2-3 yılda alacağımız mesafeyi 2-3 ayda aldık

n11.com Genel Müdürü Yardımcısı Ramazan Altınay ise, pandemi sürecinin tüm süreçlerin test edildiği bir dönem olduğunu vurguladı. “İnsanlar pandeminin en başında temel ihtiyaçlarını pazaryerlerinden yapmaya başladı.” diyen Altınay, şu ifadeleri kullandı: “Bu dönemde 2-3 katı talep artışı oldu. Kargo firmaları da özveri ile bunu karşılamaya çalıştılar ve siparişleri ulaştırdılar. Hiç alışveriş yapmayan insanlar e-ticaretle tanıştı. Pandemi döneminde hizmet kalitesi de biraz geride kaldı; ama pandemide ilk kez e ticareti deneyimleyen insanlar oldu. 2-3 yılda alacağımız mesafeyi 2-3 ayda aldık.” Altınay, “2019 yılında yaklaşık 50 bin satıcımız varken şu an bu rakam 300 bin satıcıya çıktı. Yani 6 kat arttı.” dedi.

Altınay, “KOBİ’ler e-ticarete pazaryerinden girdi. Trafiği biz çekiyoruz, kampanyaları biz yapıyoruz, ödemeler bizim üzerimizden gerçekleşiyor. Kargo firmaları ile anlaşmalarımız var. KOBİ’lerin e-ticarete en kolay başlayacağı yer pazaryerleri.” ifadelerini kullandı. Ramazan Altınay, şunları kaydetti; “E-ticaret lokomotif bir sektör. Kargo firmaları dijitalleşmede liderlik yapmaya başladılar. E-ticaret müşterisine hizmet vermek istiyorsanız bu yatırımları yapmak zorundasınız. Yoksa yok olursunuz.” şeklinde konuştu.

Mazhar Özsoy: İşin merkezinde pazaryeri var

Hepsiburada Pazaryeri Direktörü Mazhar Özsoy ise, “İşin merkezinde artık pazaryeri var.” diyerek, şöyle devam etti: “E-ticaret yaparken en yüksek maliyet müşteri çekmedir. Yaratacağınız trafiğin maliyetleri çok yüksek. Bütün pazaryerleri bu trafiğe sahipken satıcıların var olan trafikten faydalanmaları çok daha uyguna geliyor. Milyonlarca ziyaret alan sitelerden çekeceği trafik, markasını daha fazla müşteri ile buluşturma noktasında hem hızlı oluyor hem de daha ucuz oluyor. Bence uzun vadede kesinlikle kendi sitesini kurmalı; ancak ilk günden bunu yapmak büyük risk. Öncelikle pazaryerine girmesi ve daha sonra kendi kanallarını açması daha mantıklı.”

Mazhar Özsoy, “Elektronik dışı kategorilerin yükseliş trendine devam edeceğini düşünüyorum. Alınabilirlik bu sene için çok önemli. Müşterilerin tercihlerinde bir alt segment ürünlere ya da no name markalara yönelim bekliyoruz. Bu, bir anlamda teşvik edici. Çünkü insanlar öncelikle temel gıda ürünlerini tercih edecekler. Giyim, ayakkabı kategorilerinde marka algısının değişeceğini öngörüyorum. Marka bilinirliği biraz daha artarsa firmalar daha yüksek satışlara ulaşabilir. Ortalama satış fiyatları biraz daha geri gelecek gibi bir görüntü var.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds