Ara
Close this search box.

Türkiye’de FinTech yatırımları 2021’de zirveye çıktı

fintech

Mastercard, EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Bölgesinde FinTech sektörünün gelişimini analiz etmek üzere ‘FinTech’in Geleceği: Akıllı, Ölçeklenebilir, Katılımcı’ adlı bir rapor hazırladı. Rapora göre; dördüncü sanayi devriminin başlangıcı olarak da kabul edilen ‘veri analizi’ ve ‘yapay zeka’ sektörün büyümesinde en önemli rolü üstlenecek.

FinTech şirketlerinin asıl misyonunun finansal erişimi arttırmak

FinTech dünyasının eşi benzeri görülmemiş bir ivmeyle ekonomileri dönüştürüp ve değerlerin değişiminde rol oynadığı’ tespitini ortaya koyan rapor, yeni oyuncuların sürekli sektöre girdiğini, sahip oldukları ölçeklendirme stratejilerinin olgunlaştığını ve yatırımların hızlandığını gösteriyor.

Rapor ayrıca, finansal teknoloji alanında hizmet veren şirketlerin asıl misyonunun hali hazırda; tüketicileri desteklemek, finansal erişimi arttırmak ve bankacılık hizmetlerine erişimi olmayan ya da çok az olan kesimleri dijital ekonomiye kavuşturmak olduğunu kaydediyor.

FinTech küresel pazar değeri 332,5 milyar dolara ulaşacak

2021 yılında 112,5 milyar dolar olan FinTech küresel pazar değerinin 2028 yılı itibarıyla yüzde 19,8’lik bir yıllık bileşik büyüme oranıyla 332,5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Rapora göre ayrıca, bu alanda tüm dünyada 470’ten fazla unicorn şirket bulunuyor ve bunların 40’ı 2022 yılı ilk çeyreğinde sektöre katıldı. Raporda; 2021’in Türkiye için finansal teknoloji anlaşmaları ve yatırımları konusunda zirve yılı olduğu ifade ediliyor.

Mastercard’ın raporuna göre; bölgedeki finansal teknoloji sektörlerinde tüm paydaşları ve kişileri kalkındıracak olan katılımcı yaklaşımı, bu büyümenin ana faktörü. Bu raporda finans teknolojilerinin nasıl bir ekosistemde kurulabileceği, faaliyet gösterebileceği ve büyüyebileceğine yönelik tespitler ise şöyle; 

Sektör düzenlemeleri yükselişte

Bölgedeki FinTech sektörüne dair düzenlemeler; ödeme, havale, kitle fonlaması, e-para ve taraflar arası borç verme gibi birçok madde içeriyor. Türkiye halihazırda bu beş maddenin üçüyle ilgili düzenlemelere sahip.

Açık bankacılık dönüştürücü rol üstleniyor

Tüketicilerin yüzde 51’i açık bankacılığın en büyük avantajının bankacılık işlemlerini daha hızlı yapabilmek olduğunu söylüyor. Mastercard’ın yeni ödeme yöntemlerinin kullanımına dair hazırladığı 2022 yılı raporuna göre; tüketicilerin yüzde 51’i açık bankacılığı fatura ve borç ödeme, Şimdi Al Sonra Öde işlemleri, kredi puanı optimizasyonu, havale yapma, birikim yapma, kripto para alım-satımı, finansal planlama, vb. birçok iş için kullanıyor.

Bölgedeki tüketicilerin yüzde 50’sinden fazlası işlem kolaylığı sebebiyle hesaplarını otomatik ödemeye bağlamak istiyor. Ve neredeyse yüzde 50’si bu şekilde fatura ödemelerini yönetmenin, hesaplar arası işlem yapmanın ve genel tüm finansal işlemlerin daha kolay olduğunu düşünüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds