Ara
Close this search box.

Türkiye’de e-ticaret “oligopol” piyasasına dönüşüyor!

Türkiye'de e-ticaret
Türkiye'de e-ticaret

HSBC Bankası’nın küresel araştırma birimi (Global Research), Türkiye’de e-ticaret ekosistemini analiz etti. T24’te yer alan habere göre, araştırma, Amerika’daki Nasdaq borsasında halka arz edilen ilk Türk şirketi Hepsiburada’ya ve Çinli Alibaba’nın desteklediği Trendyol’a odaklandı.

Araştırmanın raporuna göre, Trendyol ve Hepsiburada, Türkiye’de e-ticarette liderliği elinde tutuyor. Buna göre, Trendyol’un yüzde 27’lik bir pazar payı var. Hepsiburada ise yüzde 17’lik pazar payına sahip. N11, yüzde 9 pay ile üçüncü sırada yer alıyor. Gittigidiyor yüzde 4, Migros ise yüzde 2’lik pazar payına sahip.

Türkiye’de e-ticaret oligopolistik bir yapıya doğru gidiyor

HSBC Global Research’ün raporunda, “Türkiye’de e-ticaret pazarı Trendyol ve Hepsiburada’nın hakim olduğu ‘oligopolistik’ bir yapıya doğru gidiyor.” yorumu yapıldı. HSBC’nin raporuna göre, 2020 yılında 6,3 milyar TL ciro yapan Hepsiburada’nın 2021 yılında 8,6 milyar TL ciro elde etmesi bekleniyor. Hepsiburada’nın 2022 yılında 13 milyar lira, 2023 yılında ise 19 milyar lira ciroya ulaşacağı öngörülüyor.

Türkiye'de e-ticaret
E-ticaret sitelerinin pazar payları

Raporda, Türkiye’de e-ticaret tüketicilerinin pazaryerlerinden online olarak satın aldıkları ürünlerin kategorileri de yer aldı. Buna göre, moda, kozmetik, kişisel bakım; ev, yaşam, ofis; ev tekstili ve kitap kategorilerinde e-ticarette en çok tercih edilen online pazaryeri açık ara Trendyol oldu.

Türkiye'de e-ticaret
Pazaryerlerinden online alışverişte ürün grupları bazında tüketicilerin tercihleri

Oligopol nedir?

Oligopol piyasası, 2, 3 veya 4 oyuncunun hakimiyetinde şekillenen bir piyasa türüdür. Bu piyasadaki aktörler üretici, aracı veya satıcı olabilir. Doğal nedenlerin etkili olmadığı durumlarda çoğu zaman oligopol piyasası oluşur. Oligopol piyasalarında fiyatların belirlenmesi karmaşıktır. Oligopol piyasasında büyük birkaç oyuncu pazara hakimdir ve ürün fiyatlarını kontrol edebilirler. Oligopol piyasada alıcılar çoktur; ancak satıcılar azdır. Bu piyasada yeni bir oyuncunun yer bulması çok zordur.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds