Ara
Close this search box.

Türkiye’de adres kodu sistemi hayata geçiriliyor

Adres kodu sistemi, özellikle kargo ve teslimat işlemleri için devrim niteliğinde bir yenilik olacak.

“Açık adres” sisteminde birçok sorun yaşanıyor. Adres karışıklıkları, gönderilerin yanlış adrese gitmesi ya da geri dönmesi, kargocuların adresi bulamaması gibi birçok sorun artık tarihe karışacak. Adres kodu sistemi, özellikle kargo ve teslimat işlemleri için devrim niteliğinde bir yenilik olacak.

Açık adres yerine tek adres kodu

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı, kodlu adres sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yazıcı’nın verdiği bilgilere göre, adres kodu sisteminin özellikleri şöyle;

  • Her adresin 9 haneli bir kodu olacak.
  • Bu koda “adres kodu” adı verilecek.
  • Kodlu adres sisteminde adresler artık örneğin “22-11-86-105” gibi bir kodla anılacak.
  • Kargocu ya da alıcı sadece bu kod ile teslimat işlemlerini yapabilecek.

Sistem nasıl işleyecek?

Bu çerçevede kargo şirketleri, e-ticaret siteleri ya da adres bilgisi gereken kurumlar yeni bir “adres kodu arayüzü” oluşturacak. Kodlu adres sisteminde kargo şirketine ya da e-ticaret sitelerinde adres alanına sadece tek kod verilecek. Adreslere ait kod sadece teslimat işlemlerinde değil farklı resmi işlemlerde de geçerli olacak. Her gayrimenkulün adresi, bağımsız bir kod ile anılacak.

Adresleri tek bir koda indirgeyen sistem ile ilgili İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve kargo şirketleri arasında görüşmeler devam ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile de görüşmeler yapılıyor. Levent Yazıcı, adres kodu sistemi hayata geçirildiğinde kodların E-Devlet’ten veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sitesinden alınabileceğini; TC kimlik numarası ve cep telefonu bilgileri ile SMS olarak iletilebileceğini de sözlerine ekledi. Yeni adres sistemi, özellikler TC kimlik numarası ve açık adresini herhangi bir kişi ya da kuruluşa vermek istemeyenler için güvenli bir sistem olacak.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds