Ara
Close this search box.

Türkiye e-ticaret hacmi, 2022 yılında 600 milyar lirayı aşabilir

e-ticaret hacmi
e-ticaret hacmi
ELİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS), 2021 yılına ait e-ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, 2021 yılında e-ticaret hacmi 2020 yılına göre yüzde 69’luk artış yaşayarak 381,5 milyar TL’ye ulaştı. ETBİS verileri hakkında değerlendirmelerde bulunan ELİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay, Türkiye e-ticaret hacminin 380 milyar liraya ulaştığını ve 2022 yılında e-ticaret sektörünün 600 milyar liralık hacmi aşabileceğini söyledi.

“Türkiye e-ticaret hacmi büyümeye devam edecek”

2021 yılı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret yapan firma sayısının yaklaşık 485 bine ulaştığını belirten Fehmi Darbay, “E-ticaret hacmine yönelik verileri incelediğimizde, bu işletmelerin 26 bin 442 adedinin kendi sitesinden; 472 bin 604’ünün pazaryerlerinden satış yaptığını görüyoruz. Yani online pazaryerleri, e-ticarette lokomotif olmaya devam ediyor. ”dedi.

Türkiye e-ticaret hacminin büyümeye devam etmesini beklediklerini ve e-ticarette yaşanan bu büyümenin e-ihracata olan ilgide de büyük bir sıçramaya sebep olduğunun altını çizen Darbay, son yıllarda e-ticaret ve özellikle e-ihracata büyük bir talep olduğunu söyledi. ELİDER olarak bu ekosistemde yer alan işletmeleri desteklediklerini belirten Darbay, “E-ticaret ekosisteminde işletmelerin ihtiyaç duyduğu birçok konu var. Lojistikten dijital pazarlamaya, pazaryerlerinden yazılıma kadar birçok temas noktası var. E-ticaretin temel konusu ise, lojistik ve kargo süreçleridir. Derneğimiz, bu alanlarda işletmelere 360 derecelik çözüm sunuyor. Global pazaryerleri ile ilgili de gerekli destekleri sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Birçok konuda e-ticaret işletmelerine destek olmaya çalışıyoruz”

Birçok konuda e-ticaret işletmelerine destek olmaya çalıştıklarını ve bu doğrultuda yürüttükleri çalışmalara devam ettiklerini açıklayan Darbay, işletmelerin e-ihracat ile kısa sürede büyüyebileceğini söyledi.

“E-ihracat için global e-ticaret ekosisteminin önemli aktörleri ve global lojistik sektörü öncüleri ile işbirlikleri geliştirmek gerekir.” diyen Darbay, “Bu sektörlerden önemli isimleri, Türk e-ticaret işletmeleri ile buluşturmalıyız. E-ihracat ile yurt dışına açılmak isteyen firmalara kümelenme modeli ile depo çözümleri sunulabilir. Bunun gibi birçok konuda e-ticaret işletmelerine destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Asıl konumuz e-ihracat olmalı; çünkü e-ihracatta alınması gereken uzun bir yol var”

E-ticarette son dönemde çok önemli bir yol kat edildiğini vurgulayan Darbay, e-ihracatın bugünün en değerli konularından biri olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

“Asıl konumuz e-ihracat olmalı; çünkü e-ihracatta alınması gereken uzun bir yol var. Genel ihracatta e-ihracatın payı yüzde 2-3 civarında ve bu rakam çok yetersiz. Bunun için ekonomi ve ticaret otoritelerinin e-ihracat stratejilerini daha da geliştirmesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığı E-İhracat Dairesinin bu konuda çok önemli çalışmaları var. Gümrük süreçlerinden mevzuat ve tebliğ iyileştirmelerine, lojistikten yurt dışı depo operasyonlarına göre bütüncül bir çalışma yürütülüyor. 2021 e-ticaret verileri, tüm bu çalışmaların ülkemiz ekonomisi için ne kadar kritik ve stratejik olduğunu ortaya koyuyor.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Days
Hours
Minutes
Seconds