Ara
Close this search box.

TikTok’a Endonezya’da e-ticaret için yeşil ışık

tiktok

Endonezya, eylül ayında sosyal medyada e-ticaret işlemlerini yasaklamıştı. Bu hamle, bölgenin en büyük ekonomisi ve e-ticaret pazarı olan Endonezya da dahil olmak üzere Güneydoğu Asya’da milyarlarca dolarlık yatırım yapmayı planlayan TikTok için büyük bir darbe oldu.

Endonezya Ticaret Bakan Yardımcısı Jerry Sambuaga, ülkenin resmi haber ajansı Antara‘ya yaptığı açıklamada, “Daha önce onlar (TikTok) uyumlu değildi, izinleri yoktu. Şimdi bununla ilgileniyorlar.” dedi. Sambuaga, TikTok’un Endonezya’da e-ticaret için geçerli düzenleme ve prosedürlere uyduğu sürece herhangi bir e-ticaret platformuyla işbirliği yapmakta özgür olduğunu söyledi.

“TikTok’un e-ticaret için izni yoktu”

Öte yandan Sambuaga, hükümetin, TikTok’un sunduğu online alışveriş özelliği TikTok Shop‘un faaliyetlerini, sadece sosyal medya platformu olarak çalışma iznini ihlal etmesi nedeniyle dondurduğunu kaydetti. Sambuaga, “Daha önce TikTok kurallara uymuyordu ve (e-ticaret platformu olarak) izni yoktu. İzin aldıktan sonra yürürlükteki yönetmelik ve prosedürlere uyduğu sürece herkesle iş birliği yapabilir.” ifadelerini kullandı.

Bakan yardımcısı, ayrıca, hükümetin, Endonezya’da bir sosyal medya platformunun işlevlerini ve özelliklerini e-ticaret platformlarına benzer özelliklerle birleştirmemesi gerektiğini teyit etmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın 2023 tarihli 31 Sayılı Yönetmeliği çıkardığını belirterek, “TikTok şu anda geçerli kurallara uymak için çaba gösteriyor. Ticaret Bakanlığı’nın 2023 yılı 31 Sayılı Yönetmeliğini ihmal etmeden işlevlerini yerine getirmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Diğer taraftan, bakan yardımcısı, hükümetin, TikTok ile herhangi bir e-ticaret platformu arasında kurulan işbirliğinin diğer ticari aktörlere, özellikle de KOBİ’lere zarar vermemesini sağlamak için çabaladığını söyledi.

TikTok’un Endonezya’da aylık 125 milyon aktif kullanıcısı var

Çinli ByteDance‘in sahibi olduğu TikTok’un, 270 milyondan fazla insanın yaşadığı Endonezya’da aylık 125 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Video platformu, geniş kullanıcı tabanını büyük bir e-ticaret gelir kaynağına dönüştürmeyi amaçlıyor. TikTok, Endonezya Bakan Yardımcısı’nın sözlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanabilir

TikTok, kasım ayı başında, GoTo’nun e-ticaret birimi (GOTO.JK) Tokopedia, Bukalapak.com (BUKA.JK) ve Blibli (BELI.JK) dahil olmak üzere Endonezya’da e-ticaret şirketleriyle olası ortaklıklar konusunda görüşmelerde bulunmuştu. Yerel kaynaklar, TikTok’un e-ticaret platformlarıyla anlaşmaya yönelik müzakerelerinin sürdüğünü; görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanabileceğini belirtiyor. Anlaşmanın aynı zamanda düzenleyici onayına tabi olacağı da vurgulanıyor. Öte yandan, TikTok’un, Endonezya’nın en büyük yerel e-ticaret oyuncusu Tokopedia’ya yapacağı doğrudan yatırımın, hükümetle ilişkilerin daha da yumuşamasını sağlayabileceği belirtiliyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds