Ara
Close this search box.

TikTok’a 368 milyon dolar para cezası verildi

TikTok

TikTok‘a çocukların gizliliğini korumadığı için 368 milyon dolar para cezası verildi, platform Avrupa’nın veri gizliliği kurallarını ihlal ettiği için cezalandırıldı.

Platforma verilen ceza İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından oluşturuldu. Komisyon, platformu 2020 yılının ikinci yarısına ait ihlallerden dolayı kınayacağını açıkladı.

TikTok’a daha öncede İngiltere’de ceza verildi

TikTok, geçtiğimiz aylarda çocukları korumaya yönelik kurallar dahil olmak üzere İngiltere veri koruma yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle 15,7 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. İngiltere Bilgi Komisyonu Başkanlığı (ICO) tarafından verilen cezanın gerekçesi, şirketin uygulamayı kimlerin kullandığını kontrol etmek ve hizmeti kullanan çocukları engellemek için yeterli önlemi almaması olarak belirtti.

ICO sözcüsü “TikTok’a 13 yaşın altındaki çocuklara hizmet sağlaması ve kişisel verilerini ebeveynlerinin izni veya yetkisi olmadan işlediği için para cezası verdik. Platformun, ufak çocukları tespit etme ve platformdan çıkarma konusunda kontrollerini daha iyi yapma konusundaki çabalarını sürdürmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uygulamanın kayıt sürecindeki varsayılan ayarlar cezaya neden oldu

Platform için yapılan araştırma, genç kullanıcılara yönelik kayıt sürecinin, hesaplarını varsayılan olarak herkese açık hale getiren, herkesin videolarını görüntülemesine ve yorum yapmasına olanak tanıyan ayarlarla sonuçlandığını ortaya çıkardı. Bu varsayılan ayarların, kendilerine izin verilmemesine rağmen platforma erişim sağlayan 13 yaşın altındaki çocuklar için de risk oluşturduğu aktarıldı.

TikTok cezanın düzeyine katılmadığını belirtti

TikTok yaptığı açıklamada karara, özellikle de uygulanan para cezasının düzeyine katılmadığını belirtti. Şirket, eleştirilerin üç yıl öncesine dayanan özellikler ve ayarlara odaklandığına dikkat çekti. Platform, soruşturmanın Eylül 2021’de başlamasından çok önce, 16 yaşın altındaki gençlere yönelik tüm hesapların varsayılan olarak özel hale getirilmesi ve 13-15 yaş arasındakiler için doğrudan mesajlaşmanın devre dışı bırakılması da dahil olmak üzere değişiklikler yaptığını belirtti.

TikTok tarafından yapılan açıklamada, “Karara yönelik eleştirilerin çoğu, soruşturma başlamadan birkaç ay önce  2021’in başında uygulamaya koyduğumuz önlemlerin bir sonucu olarak artık geçerli değil.” ifadeleri yer aldı.

Bir soruşturma daha sürüyor

Ayrıca TikTok özelinde farklı bir soruşturmanın daha sürdürüldüğü hatırlatıldı. Bu soruşturmanın, platform kullanıcılarının kişisel bilgilerini şirketin ByteDance’in merkezinin bulunduğu Çin’e aktarırken AB’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliğine uyup uymadığına ilişkin olduğu aktarıldı.

Şirket, kullanıcıların hassas bilgilerinin Çin’e ulaşabileceği tartışmaları nedeniyle güvenlik riski oluşturduğu suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Bu endişeleri gidermek amacıyla platform, Avrupa’daki kullanıcı verilerini yerelleştirmeye yönelik bir proje başlatarak, Dublin’de bir veri merkezi açacağını belirtti. 

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds