Ara
Close this search box.

TikTok Shop’un Asya’da e-ticaret hacmi 1 yılda 4 katına çıktı

Singapur merkezli danışmanlık şirketi Momentum Works tarafından yayınlanan analize göre, Çinli kısa video platformu TikTok’un e-ticaret platformu TikTok Shop, Asyalı bir e-ticaret devi olma yolunda ilerliyor.

TikTok Shop

Momentum Works’ün “Güneydoğu Asya’da E-Ticaret 2024” raporuna göre, TikTok Shop‘un yıllık brüt mal değeri (GMV) 2022’de 4,4 milyar dolar iken 2023 yılında 4 kat artarak, 16,3 milyar dolara yükseldi. (GMV, bir pazaryerinde satılan malların değerinin bir ölçüsüdür; ancak pazaryerinin operatörünün kazandığı gelirin bir göstergesi değildir.)

TikTok Shop, devler ligine katıldı!

Bu rakamlar, TikTok Shop’u mevcut e-ticaret devleri Lazada (18,8 milyar dolar), Tokopedia (16,3 milyar dolar) ve Shopee (55,1 milyar dolar) ile aynı lige taşıdı. Bölgedeki e-ticaret faaliyetlerinin neredeyse yarısını tek başına gerçekleştiren Shopee ile Alibaba’ya ait Lazada’nın merkezleri Singapur’da bulunuyor. Raporda, “TikTok Sho, Shopee’nin potansiyel büyümesinden büyük bir pay aldı.” ifadeleri yer alıyor.

Endonezya, “Güneydoğu Asya’nın en büyük e-ticaret pazarı” oldu

Öte yandan, Momentum Works’e göre, Endonezya, “Güneydoğu Asya’nın en büyük e-ticaret pazarı” oldu. Ülkede e-ticaret, bölgenin GMV’sine yaklaşık yüzde 47 katkıda bulundu. Ayrıca, pazarda yüzde 3,7 ile mütevazı bir büyüme kaydedildi. Bu oran Vietnam ve Tayland gibi ülkelerin gerisinde kaldı; ancak Endonezya’da e-ticaret pazarındaki gelişmeler, ülkeyi şimdilik TikTok’un e-ticaret stratejisinin merkezinde tutmaya yetecek kadar hızlı görülüyor.

TikTok, Endonezya pazarını kaybetmemek için Tokopedia ile stratejik ortaklık kurdu

TikTok, 2023 yılının son çeyreğinde Endonezya hükümetinin sosyal medya ve e-ticareti bir araya getiren uygulamalara yasak getireceğini duyurmasıyla hayati önem taşıyan Endonezya pazarının neredeyse dışında kalmıştı. Şirket, ülkede kalabilmek için akıllıca bir çözüm yolu buldu ve 1,5 milyar dolar yatırım yaparak, Endonezya e-ticaret devi Tokopedia ile “stratejik ortaklık” kurdu. Raporda, Tokopedia’nın artık isim ve marka dışında TikTok’un “Mağaza” hizmeti olduğu belirtiliyor. Raporda, “Endonezya seçimleri sonrasında entegrasyonun gerçekleştiği ve TikTok Mağaza ekibinin sistemleri ve süreçleri kademeli olarak değiştirdiği” belirtiliyor.

Momentum Works, TikTok Shop‘un Endonezya’daki yasağa iki ay gibi kısa bir sürede çözüm bulma becerisinin “dikkat çekici bir şekilde hızlı” gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, bunu yaparken “Endonezya’daki bazı güçlü ticari çıkarlar da dahil olmak üzere Tokopedia’nın ana şirketi GoTo Grubu’nun paydaşlarını rakiplerden müttefiklere dönüştürdü.” denildi. “Bu durum TikTok Shop’un çok çevik bir şirket olduğunu ve daha hızlı öğrendiğini gösteriyor.” değerlendirmesi yapıldı.

“TikTok Shop, Endonezya’da yasaları hala ihlal ediyor!”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds