Ara
Close this search box.

TikTok, Alibaba ile rekabet etmeye hazırlanıyor

TikTok
TikTok

TikTok kurucularından Zhang Yiming, rekorlar kıran uygulaması sayesinde ByteDance’ı, dünyanın en değerli özel şirketi haline getirdi. Çinli girişimcinin bir sonraki hedefi, e-ticaret devi olan Alibaba… 38 yaşındaki yapay zeka kodlama dehası, 1,7 trilyon değerlemeye sahip Alibaba ile rekabet etmek için binlerce yeni çalışanı işe aldı. Kurucu ortak, ayrıca, canlı e-ticaret alışverişleri için de farklı kanallarla bağlantı kurdu.

TikTok’ta, 2020’de 26 milyar dolarlık e-ticaret satışı yapıldı

TikTok, uzun süredir Alibaba tarafından domine edilen sektörde dalgalanmalar oluşturdu. Platform üzerinden 2020 yılında yaklaşık 26 milyar dolar değerinde e-ticaret satışı yapıldı. Kıyaslama yapılacak olunursa, Alibaba’nın alt kuruluşlarından biri olan Taobao, bu rakamlara 6 yıl sonra ulaşmıştı. 2022 yılında TikTok’un canlı e-ticaret satışlarının 185 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Çin’de “Douyin” olarak bilinen TikTok’un, firmanın reklam satışlarına e-ticaretin de etkisi ile 40 milyar dolar kadar katkı yapması bekleniyor.

Danışmanlık şirketi Blue Lotus Capital’in genel müdürü Shawn Yang, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Kısa video platformları, trafikleri nedeniyle her işi yapabilecek kapasiteye sahip. TikTok, yalnızca reklamlarda değil aynı zamanda genel aramalarda, canlı yayınlarda, e-ticarette, yerel yaşam hizmetlerinde karşımıza çıkıyor. Bu çeşitlilik, şirketin hayal gücünün ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.”

Çin hükümetinin Alibaba’ya açtığı tekelcilik davası, bazı endişelere neden olmuştu. ByteDance, bu endişeleri ortadan kaldırarak, 250 milyar dolarlık değerlemeyi aşmayı hedefliyor. Şirket, aynı zamanda satışları veya ürünleri tek başına kontrol etmezken, satıcılara daha fazla reklam vermeyi ve her işten komisyon almayı planlıyor.

ByteDance, e-ticarette yapay zeka odaklı önerilere güveniyor. Şirket yöneticileri, online alışveriş yapan kullanıcıların içeriğini zenginleştirmek için yapay zeka algoritmaları kullanacaklarını belirtti.

TikTok’un e-ticaret müdürü, yükselişini sürdürüyor

Douyin’in 35 yaşındaki e-ticaret müdürü Bob Kang, verdiği bir demeçte, e-ticaretin her geçen gün fiziksel mağazaya daha çok benzediğini ifade etti. Kang, insanların zenginleştikçe alışveriş merkezlerine veya fiziksel mağazalara belirli bir şeyleri düşünerek gitmediğini; sadece beğendikleri ürünleri satın aldıklarını vurguladı.

ByteDance bünyesine 2017 yılında katılan Kang, şirket için yeni bir çığır açmakla görevlendirilmişti. Kang, hızla yükselen genç mühendislerden biri. Hindistan’daki video içerik platformu ve ByteDance’nin projelerinden biri olan “Helo” uygulamasının teknoloji lideriydi. Helo, geçtiğimiz haziran ayında ulusal güvenlik gerekçesi nedeniyle birçok Çin uygulaması ile birlikte kapatıldı.

Kang, e-ticaret müdürü görevine geldikten sonra TikTok’ta canlı yayın yapan kullanıcıların üçüncü taraf sitelerde bulunan ürünleri satmasını yasakladı. Bununla birlikte, kullanıcıları kendi uygulaması içindeki mağazaları açmaya teşvik etti ve Alibaba, JD.Com Inc. gibi rakiplerin kâr elde etmesine engel oldu. Sahte ürünlerin önünü kesmek için bin 900 kişilik müşteri destek ekibi oluşturdu.

Influencerlar ve ajanslarla bağlantılı online eşleştirme sistemi

ByteDance, ayrıca, tüccarların influencerlar ve ajansları ile bağlantı kurması için tasarlanmış online eşleştirme sistemine de sahip. Canlı yayınlar ve ürünler, bu sistem sayesinde oluşuyor. Yeni girişim, Xiaomi’nin kurucusu Lei Jun tarafından da ilgi gördü. Lei Jun, Mi TV ve akıllı telefonlar tanıtan canlı yayınlara ev sahipliği yaptı. Akıllı telefon işi ile Apple’a meydan okumayı hedefleyen başka bir girişimci olan Luo Yonghao ise, platformdaki ilk canlı yayınında 17 milyon dolar değerinde ürün sattı.

Küçük çapta iş yapan tüccarlar da geçtiğimiz ekim ayında kuyumculuk için TikTok mağazası açan Zhou Huang gibi liderleri takip ediyor. Huang, internet ortamında bileklik alanlar için pratik ipuçları sunan videolar oluşturdu. Yaklaşık 20 bin kişilik hayran kitlesine sahip olan Huang, mağaza kurulduktan üç ay sonra rekor satışlara ulaştı. Huang, canlı yayında herhangi bir problem yaşandığında, ByteDance teknisyenlerinin derhal müdahale ettiğini ifade ediyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds