Temu ve Shein’in AB’ye bilgi vermek için 10 günü kaldı!

Avrupa Birliği (AB), Çin merkezli Temu ve Shein'den acil bir açıklama talep ediyor. Online indirim mağazalarının AB’ye bilgi vermek için 10 gün süresi kaldı! Avrupa’da “VLOP” statüsü alan iki platform, Dijital Hizmetler Yasası çerçevesinde katı kurallarla karşı karşıya!

Temu ve Shein

Temu ve Shein’in, Avrupalı ​​alışverişçilere hizmetlerinin farklı yönleri hakkında ayrıntılı bilgi sunmak için 10 günü kaldı. Bu bilgiler, çeşitli tüketici örgütlerinden gelen şikayetler üzerine Avrupa Komisyonu tarafından talep ediliyor.

Temu ve Shein, VLOP olmuştu

Çin platformları Temu ve Shein, geçtiğimiz haftalarda “Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar (VLOP)” statüsü alarak, Avrupa VLOP listesine eklenmişti. VLOP’lar, platformlarındaki yasadışı ve zararlı içerikle mücadele etmek için önemli çabalar gerektiren Dijital Hizmetler Yasası’ndaki katı kurallara uymak zorunda! Bu kurallar, Amazon ve Zalando’nun başarısız bir şekilde itiraz ettiği bir yeterlilik.

AB teknoloji düzenleyicileri, Çin platformlarının yasadışı ürünlere ilişkin kullanıcı bildirimlerini kolaylaştırmak için ne yaptığını bilmek istiyor. Ayrıca, sözde karanlık noktaları önlemek için arayüzlerle ilgili önlemler, çocukların korunması, öneri sistemlerinin şeffaflığı, satıcıların izlenebilirliği ve tasarıma göre uyumluluk hakkında platformlara çeşitli sorular soruluyor, cevapları isteniyor.

12 Temmuz’a kadar süreleri var!

Hem Temu hem de Shein’in talep edilen bilgileri 12 Temmuz’a kadar sağlaması gerekiyor. Avrupa Komisyonu, yanıtların değerlendirilmesi sonrası bir sonraki adımları belirleyecek. Verilen bilgiler yanlış, eksik veya yanıltıcı olursa platformlar, para cezaları ve nihayetinde daha ağır cezalarla karşı karşıya kalabilecek.

Temu ve Shein, Avrupa’da hızla büyüyen Çin pazar yerleridir. Araştırmalara göre, Almanların en az yüzde 32’si Temu’dan, yüzde 22’si ise Shein’dan ürün satın alıyor. Kıtadaki tüketici örgütleri, platformların Avrupa düzenlemelerine uymadığını ileri sürerek, bu platformlara sürekli karşı çıkıyor ve ilgili otoritelere şikayetlerde bulunuyor.

Öte yandan, Ecommerce Europe ve ulusal dernek üyelerinin çoğu, iki hafta önce açık bir mektupta Avrupa pazarında faaliyet gösteren tüm e-ticaret oyuncuları için eşit şartlarda rekabet ortamı çağrısında bulunmuştu.

Amazon, Temu ve Shein benzeri bir platform açmayı planlıyor