Temu, AB’nin katı kurallarıyla karşı karşıya

Çinli online perakendeci Pinduoduo'nun sahibi olduğu ucuz e-ticaret pazarı Temu, yetkililerin, şirketi Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında "Çok Büyük Çevrimiçi Platform (VLOP)” olarak belirlemesinin ardından Avrupa Birliği'nin (AB) en katı kurallarıyla karşı karşıya kalacak. Avrupalı tüketiciyi koruma grupları, iki hafta önce DSA ile ilgili çok sayıda ihlal iddiası nedeniyle Temu'ya karşı koordineli şikayetlerde bulunmuştu.

temu

Avrupa’da nüfuz alanını giderek genişleten Temu, AB’de 75 milyon kullanıcıya ulaştı. Bu rakam, AB’nin “VLOP” olarak sınıflandırılma eşiği olan 45 milyon eşiğinin oldukça üzerinde bulunuyor. Bu durum, Temu’yu AB’nin katı kuralları ile mücadele etmek zorunda bırakacak.

Çinli Shein nisan ayında VLOP statüsü aldı

DSA kapsamında ortaya konulan genel yükümlülükler, şubat ayından bu yana uygulanıyor; ancak geçen ağustos ayında daha katı kurallar yürürlüğe girdi. Bu durum, başlangıçta VLOP veya çok büyük online arama motoru (VLOSE) olarak belirlenen 19 ayrı platformu etkiledi. Bu kapsamda Alibaba, Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft ve Snap’a ait ürünler yer alıyor. Temu’nun Çinli perakende rakibi Shein’e de nisan ayında VLOP statüsü verilmişti.

Temu, DSA kapsamında yükümlülük alan 24. şirket oldu

Temu artık DSA kapsamında ekstra yükümlülüklerle karşı karşıya kalan 24. şirket oldu. Bu da şirketin algoritmalar, yapay zeka, içerik sıralamaları, öneri araçları ve benzeri kullanımı konusunda ekstra incelemeyle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor. Platform, aynı zamanda bu sayılan metriklerden kaynaklanan “sistemik riskleri” değerlendirmek ve azaltmak zorunda kalacak. Platformunda listelenen sahte, yasa dışı veya güvenli olmayan ürünler ele alınacak.

Tüketici örgütleri Temu’yu DSA’yı ihlal etmekle suçladı

Bloktaki 45 tüketici koruma grubunu temsil eden Avrupa tüketici örgütü BEUC, mayıs ayı ortasında Temu’ya karşı resmi bir şikayette bulunarak milletvekillerinden platformu bir VLOP olarak belirlemelerini talep etmişti. Buna paralel olarak bir düzineden fazla BEUC üyesi kuruluş, Temu’yu DSA’yı ihlal etmekle suçlayarak ulusal tüketici koruma yetkililerine şikayette bulunmuştu.

Temu, eylül ayı sonuna kadar kurallara uymak zorunda

VLOP’lar için geçerli olan ek kurallar geçen ağustos ayından bu yana bağlayıcı olsa da Temu’nun, bugünden itibaren bildirim noktasından itibaren verilen dört aylık ödemesiz süre nedeniyle eylül ayı sonuna kadar bu kurallara uyması gerekecek. Bu noktadan itibaren Temu’nun AB Komisyonu ve İrlanda Dijital Hizmetler Koordinatörü (Temu’nun Avrupa Genel Merkezi Dublin’dedir) ile birlikte çalışarak başlangıçta ve daha sonra yıllık bazda düzenli risk değerlendirme raporları sunması gerekecek.

“Kurallara ve düzenlemelere uymaya tamamen kararlıyız”

Bir Temu sözcüsü, “Temu, Avrupa Komisyonu’nun platformumuzu DSA kapsamında VLOP olarak tanımladığını kabul ediyor. AB içindeki kullanıcılarımızın güvenliğini, şeffaflığını ve korunmasını sağlamak için DSA tarafından belirtilen kurallara ve düzenlemelere uymaya tamamen kararlıyız.”

Shein ve Temu, hava kargo endüstrisini altüst etti