Shopify’da NFT satışları başladı

NFT

Shopify’da, “karşılıksız token” olarak tanımlanan NFT’lerin satışları başlıyor. Platformun ilk NFT yatırımcısı NBA takımı Chicago Bulls oldu. NBA’den Chicago Bulls, Shopify’da online mağaza açarak, NBA şampiyonluk yüzüklerinin dijital çizimleri de dahil olmak üzere ilk NFT’lerini başlattı. Bulls taraftarları kredi kartı ya da banka kartı kullanarak dijital sanat eserlerini doğrudan takımın online mağazasından satın alabilecek.

İlk NFT’ler 90 saniye içinde satıldı

Shopify’ın ticari hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı Kaz Nejatian, ilk günde NBA ekibinin NFT’lerinin sadece 90 saniye içinde satıldığını kaydetti. Nejatian, Shopify’ın birden fazla blok zincirini desteklediğini; sonunda ürünlerine ve müşteri tabanına göre hangi blok zincirini satmak istediklerini seçebileceklerini söyledi. Ayrıca, “Buna karşılık, satıcılar bir NFT pazarında satış yapmak istiyorsa o pazar tarafından desteklenen blok zincirine göre seçim yapmaları gerekiyor.” diye ekledi.

Nejatian, “Birçok içerik oluşturucu, hayranlarına NFT satmanın değerini zaten görüyor; ancak kendileri ve alıcıları için bazı tartışmaları ortadan kaldırarak, çalışmalarından daha iyi para kazanmalarına ve izleyicileriyle olan bağlantılarına izin veriyoruz. Hayranlarının markaları ile anlamlı bir bağ kurduğu ve NFT’lerin online satın alındığı ve satıldığı bir dünyanın kapılarını açıyoruz.” sözlerini kaydetti.

“Gücü yatırımcılara veriyoruz”

Shopify Başkanı Harvey Finkelstein ise, platformun, NFT yatırımcılarına NFT satma imkanı sunduğunu açıkladı. Finkelstein, üçüncü taraf bir pazaryeri aracılığı ile yatırımcıların NFT satabileceğini; satış ve müşteri kontrolünü yatırımcılara bırakmak istediklerini kaydetti. Finkelstein, “Gücü yatırımcılara veriyoruz, müşterilerle aralarındaki ticarette nasıl ve nerede satış yapmak istediklerini kendilerine bırakıyoruz.” ifadelerini kullandı.

eBay da NFT satışlarına başlıyor

Amerika merkezli dev e-ticaret platformu eBay da geçtiğimiz aylarda platforma dijital sanat eserlerinin dijital sertifikası Non Fungible Token (NFT) satışlarını ekleyeceğini açıklamıştı. NFT satışlarını kolaylaştırmak üzere şirket politikalarını güncelleyen eBay, blok zinciri odaklı yeni özellikler ekleneceğini duyurmuştu.

NFT nedir?

NFT, yani “Non-Fungible Token”, internetten kolayca indirilebilen dijital sanat eserlerini satılabilir varlıklara dönüştüren dijital sertifikadır. “Kripto sanat’ olarak da bilinen eserleri “dijital sertifika” ile aracısız olarak satmaya olanak tanıyan NFT’ler, nadirliği ve sahipliği temsil ediyor.

NFT’lerde blok zinciri teknolojisi kullanılıyor. Yapılan alışverişler bu teknoloji üzerinden kayıt altına alınıyor. Dijital sanatçı, müzayede şirketleri dışında doğrudan alıcıya ulaşabiliyor. Satılan dijital eser el değiştirirse komisyon alınıyor. NFT sayesinde dijital sanatçılar, satışlardan pay alabiliyor. Çok sayıda dijital sanatçı, müzik grubu ve spor kulübü, daha önce ücretsiz olan dijital ürünleri, NFT sayesinde maddi gelire dönüştürebiliyor.