Dijital pazarlama ve sosyal medyanın günümüzde geldiği noktaya değinen Sedat Ateş, Türkiye’de sosyal medyanın günlük kullanımının 2 saat 50 dakikaya çıktığını söyledi.
Sosyal medyanın arka tarafında bir veri kümesi olduğunu ve bütün algoritmaların bu verilerle kaydedildiğini aktaran Ateş, “Türkiye’de 65 milyon internet kullanıcısı var ve hepimiz kolay bir şekilde mobilden sosyal medya kullanıyoruz. Arka tarafta yaptığınız tüm eylemler kullanılıyor. Orada sizinle ilgi hobi, ilgi, amaç gibi birçok veri toplanıyor. Ön tarafta ise çok eğlenceli bir illüzyon var ve burada vakit geçirdiğinizde girdap gibi kayboluyorsunuz. Her şeyi takip edebiliyorsunuz. Bir yandan bu biraz bilgi kirliğine de neden olabiliyor. Kitleyi yönlendirmek çok kolay hale geldi. Yanlış bir bilgi, herkes tarafından paylaşılınca o yanlış doğru halini alıyor. Birçok faydasını da elbette görmek mümkün. Fayda odaklı içerikler de var. Yeni anne olmuş kişinin tüm deneyimlerini aktarması diğer annelere de katkı sağlıyor. Ya da neyi nasıl yapacağınıza dair içerik üretimleri de fayda odaklı oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Öne çıkmak için niş bir alan belirleyin”
Dijital pazarlama ve sosyal medya alanında öne çıkmak isteyen markalar ve bireyler için izlenen stratejileri de anlatan Ateş, ilk olarak pazar analizi, hedef kitle analizi ve rakiplerin tespitinin yapıldığını söyledi. Sosyal medya platformu Instagram için örnek veren Ateş, “Instagramda algoritma için ilk 45 dakika, kaydetme sayısı ve geri bildirim yani paylaşıma karşı verilen cevaplar çok önemli. Bunu bilen influencer ya da ajanslar ya da bu işi yapan bizler soru sorma gibi devamlı kullanıcıyı etkileşim içinde bırakacak zeki içerikler üretmek zorundayız. Ki algoritma bizi sevsin, Keşfet’e düşelim ve görünürlük artsın.” dedi.
Sosyal medyada öne çıkan bir marka ya da girişimci olmak için niş bir alan belirlenmesini vurgulayan Sedat Ateş, “Birden fazla kategoride uzmanlaşmaya çalışmak hiçbir şey yapmamaya sebep oluyor. Youtube veya Instagram bir niş alan belirleyip örneğin otomobil mi, giyim mi, ikna kabiliyeti mi, e ticaret mi yani tek bir alanda uzmanlaşıp anlatmak gerekiyor ve etkili içerikler üretmek önem arz ediyor.” diye konuştu.
“WORLDEF ANTALYA dönüm noktası olabilir”
E-ticaret ve e-ihracat alanında deneyimlerini de aktaran Sedat Ateş, e-ticaret yapmak isteyen girişimcilere, şirketlere işlerini büyütmek için benzersiz bir fırsat sunduklarını da söyledi. WORLDEF tarafından düzenlenen fuarlarla hem ulusal hem uluslararası bir iletişim ağı ve işbirliği oluşturulabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“WORLDEF, e-ticaret ve e-ihracat ekosisteminin bütün taraflarını ortak tarafta toplayan platformumuzun adı. Üreticiler, servis sağlayıcılar, satıcılar, depocular gibi bu işin bütün paydaşlarını toplayan bir komiteyiz. Bu komite içinde fuarlar, dergiler, yayınlar, çalıştaylar yapıyoruz. Zaman maliyeti çok önemli ve biz insanları bir araya getirerek işbirliklerini sağlıyoruz. Türkiye’de alternatifsiz en büyük oluşum. Yaptığımız fuarlarla inanılmaz bir network imkanı sağlıyorsunuz. Girişimcilere, markalara tavsiyem; önümüzde 23-24-25 Ekim tarihlerinde Pine Beach Belek’te gerçekleştirilecek olan WORLDEF Antalya var. Yeni girişimciler için de bu fuar dönüm noktası olabilir. Mutlaka ziyaret etmeli ve işbirliklerinizi artırmalısınız.”