Ara
Close this search box.

Rusya ve Ukrayna’da e-ticaret satışları durma noktasına geldi

e-ticaret
Ukrayna'da e-ticaret

Rusya ve Ukrayna’da e-ticaret, yaşanan çatışmaların artmasına paralel olarak durma noktasına geldi. Sert çatışmalar sonucu pek çok marka bölgedeki hizmetlerini durdurma kararı aldı. E-ticaret satışlarında yaşanan düşüş, çarpıcı oranlara ulaştı.

Ukrayna’da e-ticaret satışları yüzde 96 düştü

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar e-ticaret ekosistemini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Çatışmalar sonucunda bölgede büyük bir güvensizlik ortamı oluşurken, pek çok marka bölgedeki operasyonlarını durdurma kararı aldı. Rusya’da online satışlar, 1 Şubat’taki satışlara göre yüzde 53’ün altına düştü. Çatışmaların diğer tarafı olan Ukrayna’da e-ticaret satışları ise, 1 Şubat’tan bu yüzde 96 oranında düşüş yaşadı.

Quant Data CEO’su Andrew Hiesinger, konu hakkında yaptığı değerlendirmede, tedarik zinciri tarafında çatışmalar öncesinde de büyük bir baskı yaşandığını belirterek, “Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan çatışmalar öncesinde bile, pandemi boyunca e-ticaret ürünlerine yönelik artan talep nedeniyle tedarik zinciri zaten büyük bir baskı altındaydı. Petrol/gaz fiyatlarını ve diğer bazı büyük emtiaları değişmez bir şekilde artıracak jeopolitik gerilim online satışların nakliyesini daha da fazla baskı altına alacak.” dedi.

“Çatışmalar küresel tedarik zincirinde aksamalara neden oluyor”

FourKites endüstri stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı Mark Delaney ise, çatışmaların Rusya ve Ukrayna’da e-ticaret satışlarını durma noktasına getirdiğini söyledi. Rusya’ya yönelik uygulanan ambargo ve yaptırımların, tedarik zincirlerinde ve serbest ticarette tahribat yarattığını vurgulayan Delaney, “Küresel olarak tedarik zincirinde bir dizi barikat ve engel oluşturan bir dönemden geçiyoruz. Sonuç olarak, birçok nakliyeci, üretici ve tedarikçi, bu tedarik zincirlerini yeniden yoluna sokmuş durumdayken ortaya çıkan son durumlar tedarik zincirinde büyük aksamalara yol açıyor.” dedi.

Ukrayna’daki çatışmaların, Doğu Avrupa’da e-ticaret kesintilerine neden olabileceğini belirten Delaney, herkesin dikkatinin petrol ve gaz fiyatlarında olduğunu ancak çok daha fazla ürünün bu durumdan etkilenebileceğini söyledi. Dünyadaki tahılın yaklaşık dörtte birinin bu bölgeden çıktığını ifade eden Delaney, “Bu artan maliyetler ne yazık ki tüketicilere yansıyacak. Perakendeciler ve üreticiler tüm bu maliyetleri kendileri karşılayamazlar.” diye konuştu.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds