Ara
Close this search box.

Rusya ve Ukrayna krizi e-ticareti nasıl etkiliyor?

e-ticaret
Rusya ve Ukrayna

Avrupa ülkelerinin yaptırımları Rusya’da ekonomik anlamda bir belirsizliğe neden oluyor. E-ticaret şirketleri de ABD ve diğer ülkeler tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlarla beraber peş peşe Rusya pazarından çekilme kararı aldıklarını açıklıyor.

UPS ve FedEx, Rusya ve Ukrayna’ya sevkiyatlarını askıya aldı

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışmalar her geçen gün şiddetini artırıyor. ABD ve diğer ülkeler tarafından Rusya’ya yönelik peş peşe yaptırım kararları açıklanırken, uluslararası firmalar da bölgedeki hizmetlerini durduruyor. Kargo devleri UPS ve FedEx, Rusya’ya teslimatları durduracaklarını ve Ukrayna’dan gelen ve giden gönderileri askıya alacaklarını açıklarken, küresel lojistik şirketi DHL de, her iki ülkeye giden tüm yeni gönderilerin rezervasyonlarını askıya aldığını duyurdu. Karayolları taşımacılığı ile e-ticaret operasyonları yöneten uluslararası nakliye firmaları AP Moeller – Maersk ve MSC de, Rusya’ya giden ve Rusya’dan gelen konteyner nakliye hatlarını askıya aldığını duyuran diğer firmalar oldu.

eBay, Rusya ve Ukrayna’da satışlarını geçici olarak durdurdu

Amerika merkezli online satış platformu eBay, adresleri Rusya ve Ukrayna’da olan alıcılara satışları geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Avustralya merkezli kurye hizmetleri sağlayıcısı Sendle ise, Rusya ve Beyaz Rusya’ya yönelik tüm uluslararası teslimatları askıya alacağını duyurdu.

Visa ve Mastercard gibi kredi kartı şirketleri de Rusya’daki hizmetlerini durdurdu. Şirketler, aldıkları bu kararla, Rus finans kurumlarını ağlarından çıkardı. Bu durum e-ticaret satın alımlarında kullanıcılar için büyük bir engel oluşturuyor.

“Çatışma ortamı e-ticaret için çok büyük risk”

Ticari danışmanlık firması Potomac Core Consulting’in CEO’su Dan Varroney, konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çatışma ortamının e-ticaret firmalarının bölgedeki faaliyetleri için çok büyük risk oluşturduğunu ifade eden Varroney, “Askeri çatışma, normalde tüketicilere paket teslim edecek herhangi bir işletme için durumu değiştiriyor. Can güvenliği, işverenler için her listenin başında gelir. Çatışmalar sona erene kadar şirketlerin bu bölgelere e-ticaret teslimatlarını gerçekleştirmeyeceğini varsaymak en güvenli seçenek gibi gözüküyor.” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin e-ticaret üzerindeki etkisinin o bölge ile sınırlı kalmayacağını belirten Dan Varroney, çatışmanın enflasyon oranlarını yükselttiğini ve bu durumun da maliyetleri nedeniyle tedarik zincirleri yoluyla e-ticaret gönderilerinin akışını azaltabileceğini ifade etti.

“E-ticarette maliyet etkisi hissedilir olacak”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin etkilerinin hızla artan enerji maliyetinde hissedileceğini vurgulayan Varroney, şunları kaydetti: “Rusya-Ukrayna krizinden önce, geçen yıl navlun maliyetleri katlanarak arttı ve artan fiyatlar tüketicilere yansıtılarak son 40 yılın en yüksek enflasyonunu oluşturdu. Yakıt maliyetleri bunun büyük bir bileşeni. Rusya’nın büyük bir ham petrol ihracatçısı olduğu göz önüne alındığında, son olaylar zaten zorlu olan durumu daha da kötüleştirebilir.

Enflasyon oranları son 40 yılın en yüksek seviyelerinde ve Ukrayna kaynaklı küresel tedarik zinciri kesintilerinin etkisini eklediğinizde, bu durum e-ticaret nakliyesini şu ya da bu şekilde etkileyebilir. Teslimat araçlarından uçağa, dünyanın bir köşesinden diğerine nakliyeye kadar, e-ticarete maliyet etkisi hissedilir olacaktır.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds