Ara
Close this search box.

Robot kurye Yandex.Rover, konutlara yemek dağıtmaya başladı

Otonom robot kurye Yandex.Rover yollara çıktı.
Otonom robot kurye Yandex.Rover yollara çıktı.

Uzun süredir test çalışmaları devam eden Yandex.Rover, Moskova’daki Khodynskoye (Hodınskoye Pole) bölgesindeki konutlara yemek siparişlerini teslim etmeye başladı. Dev Rus şirketin robot kuryeleri, artık sokaklarda göze çarpıyor.

Robot kuryelerin test çalışmaları 2019 yılının sonunda başladı. Yandex.Rover, 2020 Aralık ayında yoğun olarak test edildi. Robotlar test aşamalarında restoranlardan teslim aldıkları yemekleri, Belorusskaya metro istasyonunun yakınındaki Beyaz Meydan ticaret bölgesine ve Tataristan Cumhuriyeti’nde Kazan yakınlarındaki Innopolis sakinlerine teslim etti.

Yandex.Rover’ın teslimat alanı genişliyor

İnsansız ve elektrikli otonom robot kuryeler, 2 ayda bin 500’ten fazla teslimatı başarıyla tamamladı. Yaklaşık 7 bin kilometre yok kat eden Yandex.Rover adlı otonom kuryeler için test aşamasında bazı iyileştirmeler yapıldı. Tasarımcılar sipariş bölmesini genişletti ve pil ömrünü 10 saate kadar uzattı.

Yandex’ten yapılan açıklamaya göre, otonom kuryelerin kentin başka bölgelerine sipariş götürmesi planlanıyor. Altı tekerlekli Yandex.Rover, Yandex aracılığıyla siparişleri alıyor. Daha sonra kafelerden ve restoranlardan gelen yemekleri konutlara teslim ediyor. Müşteri sadece akıllı telefonunu kullanarak sipariş ile kargo bölümünü açabiliyor.

Engellerden kaçıyor, insanlara ve hayvanlara yol veriyor

Yandex.Rover, ağırlığı fazla olmayan yükleri taşımak için kullanılan yarım metrelik bir robot kuryedir. Robot, 20 kilogram ağırlığa kadar siparişleri taşıyabiliyor. Şirket, robotu 2019 yılı yaz aylarında geliştirmeye başladı. Robot ardından üretim merkezinde test edildi.

Robot tamamen otonom özellikler taşıyor; yani rotasını kendisi planlıyor, çevresindeki durumu değerlendiriyor, engellerden kaçınıyor ve yayaların ve hayvanların geçmesine izin veriyor. Şehir kaldırımlarında saatte yaklaşık 5 kilometre hızla gidebiliyor. Hem yaz hem de kış aylarında teslimat yapabilecek özellikleri olan otonom kuryeler, farklı hava koşullarında siparişleri yerine getirebiliyor. Karanlıkta bile engelleri aşabiliyor. Robot kurye, drone, bir dizi kamera ve sensörler ile yönlendiriliyor.

Robot hareket halindeyken konumunu belirliyor, etrafındaki nesneleri tanımlıyor ve sınıflandırıyor. Birkaç saniye içinde bu nesnelerin nasıl davranacağını tahmin ediyor ve eylemlerini planlıyor. Robot alçak bordürleri ve yoldaki yapay tümsekleri aşabiliyor. Ayrıca, daha zorlu arazilerde teslimat yapabilmesi için yeni şasi tasarımları test ediliyor.

Robot kurye adını uzay aracından alıyor

Robotla teslimat için Yandex.eda uygulamasında sipariş vermek gerekiyor. Otonom kuryeyi aramak için ekstra ödeme yapmanız gerekmiyor. Yandex.Rover siparişi restorandan alarak, belirtilen adrese getiriyor. Uygulamada siparişin durumu ve konumu görülebiliyor. Siparişi almak için, alıcının akıllı telefonunu kullanarak robotun kargo bölmesinin kapağını açması gerekiyor. Robot sayısı sınırlı olsa da ücretsiz robot yoksa siparişi bir kurye getiriyor ve bölgeye yiyecek dağıtmaya devam ediyor.

Yandex, robot kuryeye, bir “Ay gezicisine” benzemesi nedeniyle “Yandex.Rover” adını verdi. “Lunar Rover Vehicle” adı, Ay’da Amerikan astronotlarının kullandığı dört tekerlekli elektrikli uzay aracıdır.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds