Ara
Close this search box.

Perakende sektörüne yeni düzenleme geliyor

"Perakende ve e-ticaret sektörlerimiz içerisinden küresel markaların çıkması, her zaman destekleyeceğimiz bir durumdur."

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Perakende ticaret sektörüne yönelik ilk yasal düzenleme niteliği taşıyan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, sektörün değişen dinamik yapısına bağlı olarak sektörden gelen taleplerin karşılanması ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla belli değişiklikler yapılması gündemdedir.” dedi. Pekcan, perakendeciliği destekleme, coğrafi işaretli ürünler ve yöresel ürünlerde farkındalığın arttırılması gibi konularda çalışma yapıldığını ifade etti.

“Perakende ve e-ticareti destekliyoruz”

Bakan Pekcan, bir gazetenin düzenlediği perakende panelinde konuştu. Konuşmasında sektörün önemine işaret eden Pekcan, Türkiye’deki 3,2 milyondan fazla işletmenin yaklaşık 733 bininin perakende sektöründe olduğunu kaydetti. Sektörün cirosunun 930 milyar lira civarında olduğunu; sektörde çalışan sayısının da 2 milyonun üzerinde olduğunu kaydeden Pekcan, “Sağlıklı bir gelecek vizyonu için organize perakendecilik, geleneksel perakendecilik, e-ticaret ve tüketici boyutları bir arada ele alınmalı.” dedi.

Bakan Pekcan, büyük ölçekli perakendecilik faaliyetlerinin markalaşma, küresel marka yaratma ve küresel tedarik zincirlerine entegrasyon noktasında da önemli avantajlar sunduğunu belirterek, şunları ifade etti; “Türkiye elbette; hızla gelişen bir ülke olarak, markalaşmaya ve küresel değer zincirlerine büyük önem vermektedir. Perakende ve e-ticaret sektörlerimiz içerisinden küresel markaların çıkması, her zaman destekleyeceğimiz bir durumdur.”

“İlk yasal düzenlemede değişiklikler yapılacak”

Perakendecilik sektörü özelinde sektörel altyapının etkinleştirilmesi için teknik ve mevzuat çalışmaları yapıldığını vurgulayan Pekcan, şu ifadeleri kullandı; “Perakende ticaret sektörüne yönelik ilk yasal düzenleme niteliği taşıyan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda, sektörün değişen dinamik yapısına bağlı olarak sektörden gelen taleplerin karşılanması ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla belli değişiklikler yapılması gündemdedir.”

Pekcan, şöyle devam etti; “Ülkemiz için büyük önem taşıyan geleneksel perakendeciliğin desteklenmesi, coğrafi işaretli ürünler ve yöresel ürünlere yönelik farkındalığın arttırılması, bu ürünlerde markalaşmasının sağlanması ve ürünlerin piyasada daha fazla pazar payına sahip olmasının desteklenmesi bu çalışmalarımız kapsamında yer almaktadır.”

Pekcan’ın verdiği bilgilere göre, özellikle esnaf ve sanatkar işletmeleri ile mikro ticari işletmelere belli avantajlar sağlanacak. Bu işletmelerin rekabet güçlerinin desteklenmesi için tedarik ve dağıtım kooperatiflerinin kuruluşları kolaylaştırılacak. Bu tür kooperatiflere işlerlik ve kurumsal kimlik kazandırılarak, istikrarlı bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri desteklenecek.

“E-ticaret çok iyi irdelenmeli”

Pekcan, konuşmasında e-ticarete de değindi. “Dijitalleşme odaklı gelişen küresel ekonomisinde e-ticaret faaliyetlerini çok iyi irdelemesi gerektiğini” kaydeden Pekcan, “E-ticaret sektörünü doğru değerlendirerek stratejileri doğru belirlemek gerekir.” dedi. Gelişen dijital ekonomide e-ticareti perakendecilik sektörünün gelişimi için stratejik bir araç olarak kullanma için doğru politikalar uygulanması gerekliliğine işaret eden Bakan Pekcan, bakanlık olarak e-ticaretin gelişimi ile ilgili çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini söyledi.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds