Ara
Close this search box.

Pazaryerlerinde aşılama karşıtı kitap satışları arttı

aşılama
aşılama

Koronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı farklı ülkelerde farklı aşılar geliştirildi. Bazı aşılar birçok ülkeden kullanılmaya başlandı; ancak bazıları hala test aşamasında. İnsanla pandemiden korunmak için aşılara umut bağladı. Ancak aşılama karşıtları da var! Aşı karşıtı ve tıbbi açıdan yanlış bilgiler içerdiği belirtilen birçok kitap Amazon ve Waterstones and Foyles gibi global pazaryerlerinde satılıyor.

“Aşılama karşıtı kitaplara özgürce ulaşılabilmek üzücü”

“Size Aşıların Güvenli ve Etkili Olduğunu Söylüyor, Yalan Söylüyor” ve “Aşı-Ulusu: Nüfusu Zehirlemek, Her Seferde Tek Atış” isimli aşı karşıtı kitaplar, Amazon’da en çok satan kitaplar arasında yer alıyor. Bu tür kitaplarla ilgili müşteri incelemelerinin ve derecelendirmelerin sayısı, pandemi başladığından bu yana satın alımlarda büyük bir artış olduğunu gösteriyor.

Sky News, Amazon ile Waterstones and Foyles gibi pazaryerlerinde koronavirüs etrafındaki komplolardan AIDS’in bulaşıcı bir hastalık olduğunu inkar etmeye kadar tıbbi açıdan yanlış bilgileri yayan birçok kitabın satıldığını ortaya çıkardı. Birleşik Krallık’ta, Covid-19’a karşı çabaların bir parçası olarak 20 milyondan fazla aşı dozu uygulandı; ancak yanlış bilgiler bazı insanlarda aşılara karşı endişelere yol açıyor.

Birleşik Krallık Halk Sağlığı Devlet Bakanı Alex Norris, nüfusumuzun aşılanmasının büyük bir öncelik olduğunu söyledi. “Aşı karşıtı kitaplara bu kadar özgürce ulaşılabilir olduğunu görmek çok üzücü.” diyen Norris, şu ifadeleri kullandı; “Perakendecilerin sorumlu bir şekilde hareket etmelerini tavsiye ediyoruz. Bu tür ürünlerle ilişkilendirilmeyi ve kazanç sağlamayı gözden geçirmeliler.”

Aşı karşıtı kitaplar aramalarda ilk sıralarda çıkıyor

Amazon Books’ta “aşı” terimi aratılınca hükümetin koronavirüs tavsiyeleri ve bir dizi başka meşru kitaplara erişim sağlanabiliyor. Ancak aynı zamanda, arama sonuçlarının ilk sayfalarında “Aşısız Bir Çocuk Yetiştirmek” gibi aşılama karşıtı kitaplar da listeleniyor. Aşı karşıtı kitaplar, Amazon’da “çocuk aşılama” kategorisinde en çok satan 10 kitap arasında yer alıyor. “Çocuk Aşılama“ ve “Aşılama” kategorisindeki kitaplar, en çok satan 10 kitap listesinin yarısını oluşturuyor.

Pazaryerlerinde satılan kitaplar arasında Covid-19 komplo kitapları da yer alıyor. Örneğin; “Covid-19 Hakkındaki Gerçek: Büyük Sıfırlamayı, Kilitlemeyi, Aşı Pasaportlarını ve Yeni Normali Açığa Çıkarma” adlı kitap, koronavirüs verilerinin nasıl manipüle edildiğini ve yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, aşı konusunda “önemli güvenlik sorularının cevapsız kaldığını” iddia ediyor.

İfade özgürlüğü ve toplum sağlığı endişeleri birbirine karışıyor

Kitapların yasaklanması ya da sigara paketlerinde olduğu gibi üzerlerine uyarı etiketleri yapıştırılması fikri, son günlerin en çok tartışılan konuları arasına girdi. İfade özgürlüğünü savunan kesimler kitap yasaklamanın ya da kitapların üzerine uyarı etiketleri yapıştırmanın “baskıcı rejimlerde görülebilecek ve ifade özgürlüğünü baltalayabilecek uygulamalar” olduğu görüşünde! Sağlık çalışanları ve bilim insanlarının büyük çoğunluğu da “aşı karşıtı fikirleri savunan kitapların toplum sağlığına zarar verebilecek ve geri dönülemez sonuçlar doğurabilecek etkiler yaratabileceği” konusunda endişelerini dile getiriyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds