Uluslararası e-ihracat platformu WORLDEF bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk ve tek c-level e-ticaret kulübü Ecom Leaders Club, e-ticaretin nabzını tuttu. ELC organizesi ile düzenlenen gala gecesinde e-ticaret liderleri bir araya geldi. Türkiye İş Bankası ana iş ortaklığı ve Fortune Türkiye medya partnerliği ile düzenlenen gala gecesi, ünlü markaların e-ticaret yöneticilerinden tam not aldı. Nart Resort’te düzenlenen programa Türkiye’nin önemli e-ticaret şirketlerinin yöneticileri ve direktörleri katıldı. Gecede, 100 e-ticaret liderine plaket verildi.
E-ticaretin nabzının tutulduğu programa katılan ELC üyeleri, pandemi sürecinde e-ticaretteki gelişmeleri, e-ticaretin geleceğini ve ekosistemdeki öngörüleri değerlendirdi.
Özlem Can: Pandemide hiç kazanamayacağımız bir kitleyi kazandık
Derimod E-Ticaret Müdürü Özlem Can, pandemi sürecinde, 3 yıldır yaptıkları yatırımın bir karşılığını görme fırsatı bulduklarını anlattı. “Pandemide şöyle teşekkür ediyorum; daha önce hiç e-ticaret deneyimi olmayan kullanıcıların sitemize gelme fırsatı oldu.” diyen Özlem Can, “Hiç kazanamayacağımız bir kitleyi kazandık. Daha önce korkanlar, alışveriş yapmak istemeyenler, çekinenler, ‘paketim geç gelir problemli gelir’ diyenlerden bir profilimiz var. Türkiye’de onları kazanma şansımız oldu. Bu bizi daha çok yatırım yapmaya itti.” şeklinde konuştu
Can, “Doğal olarak operasyon olarak karşılama sıkıntıları oldu. Açıkçası tüm yatırımlarımız bu önümüzdeki 1 yıl içerisinde… İki aydır da öyle bir yapılanma çok olumlu tabii ki… Hem kendi kanalımızda hem de diğer pazar yerleri tarafında güzel bir hareketlenme var. Büyüme oranları umduğumuzun çok üstünde gerçekleşmeye başladı ve bu düşmüyor. Bu kullanıcıları tekrar getirmeye devam ettiriyoruz. Bu güzel bir şey.” ifadelerini kullandı.
Yurt dışı operasyonları hakkında da bilgi veren e-ticaret profesyoneli Can, “Aslında o sürece girmiştik, pandemiyle beraber ara verdik. Yapılanmamız devam ediyor. Tabii ki yurt dışında olmak istiyoruz. İş birliği görüşmeleri yapıyoruz. Umuyorum bu yapılanma bitsin, biz tekrar e-ihracata yönlenmek istiyoruz.”
Mehmet Türkel: Siparişlerimiz adedi 7-8 kat arttı
Joker E-Ticaret Direktörü Mehmet Türkel, pandemi süreciyle birlikte e-ticaretin son durumu hakkında değerlendirmeler yaptı. “Pandemi sürecinde dünya perakendesi çok ciddi manada olumsuz etkiledi; fakat biz işin dijital tarafında olduğumuz için bize oldukça büyük faydası oldu.” diyen Türkel, şu ifadeleri kullandı; “Bu faydayı biraz açmak gerekirse, ölçeklendirme manasında 1 birim iş 7 birime çıktı. Dolayısıyla bu yükselen hacmi arka tarafta karşılamak, buna uygun süreçte aksiyonlar almak, depo ve lojistik süreçlerini iyileştirmek, online reklam bütçeleri, satış operasyon süreçleri CRM müşteri hizmetleri gibi tüm kanallarda ciddi manada bir yatırım yapıp kaynak artırdık. Bu manada bu artışa cevap verebildik.”
Anne, bebek ve çocuk sektöründe iki marka ile hizmet veren bir firma olarak sektörü ele alan deneyimli e-ticaret profesyoneli Türkel, şöyle devam etti; “Normalde aldığımız sipariş sayısı, çağrı sayısı, satılan ürün adedi vs. 7 ila 8 kat attı. E-ticaret ne kadar başarılı bir süreç olsa da toplamda Türkiye’de perakende piyasası için negatif bir süreçti; ama bunu gelişim fırsatı olarak görüp, bu manada faydalı işler çıkarttığımıza inanıyorum. Diğer perakendelerin paydaşlarıyla da bu manada bir iletişim kuruyoruz, onlar da faydalı ve pozitif olduğunu düşünüyorlar. Ama umarım ikinci dalga gelmeden pandemi bir an önce pandemi sona erer.”
“KOBİ’lerin dijitalleşmesi için en doğru zaman”
Dijital dönüşüm yapmayan ya da henüz dijitalleşmeyi düşünmeyen KOBİ’lere de önerilerde bulunan Mehmet Türkel, sözlerinin devamında şunları kaydetti; “Şimdi dijital dönüşüm çok büyük bir başlık. Kendi içinde onlarca başlığa ayırmak gerekiyor. KOBİ odaklı, işini dijitale taşımak isteyen ve dijitale yatırım yapmak isteyen birçok firma için en doğru zaman. Çünkü artan hacim ve dönüşen alışveriş davranışları nedeniyle ciddi manada potansiyel bir durumda e ticaret.
Gerçekten iyi bir üretici iseniz, iyi bir ürünün finansörü veya distribütörü iseniz bir şekilde dijital pazara ürünü sokmak için çok önemli bir zaman aralığındayız bence. Bu gerek marketplacelara ürünü koyup satmak, gerekse kendi e-ticaret sitesi üstünden sosyal medya kanalları üzerinden satmak için en doğru zaman. Bu dönemde satıcılar ve KOBİ’ler hem ürünün hem pazarın büyüklüğünü çok net analiz edebilir. Bu manada bu işi bilenlerden, bu işin uzmanlarından destek almak, bu konuda yatırım yapmak için faydalı bir süreçte olduğumuzu düşünüyorum.”
Uğur Akbıyık: Yüzde 600 oranında büyüdük
Rue Online E-Ticaret Müdürü Uğur Akbıyık da, içinde bulundukları hazır giyim ve tekstil sektörünün pandemi süresince nasıl etkilendiğini ele aldı. “Pandemi özellikle mağazacılık tarafını çok olumsuz etkiledi.” diyen Akbıyık, “E-ticaret tarafı olarak bundan tabii ki birçok alanda olduğu gibi bize de çok olumlu yansıması oldu bize. Bizim tarafımızda yüzde 600’lük bir büyümeden bahsediyoruz. Yurt dışında, özellikle de bizim Avrupa hedefinde bir çalışmalarımız var. O tarafta biraz süreç daha ağır ilerlediği için açıkçası biraz daha yavaş ilerliyoruz. Bu dönemde insanların ihtiyaçlarına göre bir evrilme yapabilen herkes başarılı oldu. Biz de onlardan biriyiz.”
E-ticarette tecrübeli bir isim olan Akbıyık, “Artık yeni normaller hayatın gerçeği. Bu gelen dönem artık insanların neyi ne şekilde yapması gerektiğinin önemini ortaya çıkarıyor. Temassız hayata alışmak durumundayız. Bu sadece pandeminin getirmiş olduğu bir şey değil. Netice itibarıyla firmalar kendilerini buna evrilttiği zaman başarılı olacaklardır. Bu kaçınılmaz gerçek!”
Çağrı Ayten: Bu dönemde insanlar e-ticaretin önemini anladı
Hoagard Kurucu Ortağı Çağrı Ayten de, pandemi döneminde insanların e-ticaretin önemini anladığını vurguladı. “Zaten bunu yüzde 400, yüzde 500, bazıları yüzde 800 artışlarla bunu gördük, test ettik.” sözleri ile e-ticaret olan ilgiye dikkat çeken Ayten, kendi firmalarında ortalama yüzde 500 civarı artış kaydedildiğini anlattı. E-ticaret ve e-ihracat alanında başarıları ile tanınan Çağrı Ayten, şu değerlendirmede bulundu;
“Yurtdışına açılmak için çok iyi bir fırsat oldu; çünkü reklam maliyetleri azaldı, alım gücü yüksek olan ülkelerde insanların o pazara girmesi de kolaylaştı. Biz de doğal olarak e-ihracatta daha hızlı yol almış olduk. Tabi ufak tefek kargolarda sıkışma ve yetişememe gibi durumlar oldu ama tabi e-ihracatta ve e-ticarette her şey çok hızlı çözümlenebiliyor; çünkü her şey elektronik dönüşümle gelişiyor. O yüzden o problem de şu anda kalmadı. Tabii bir de şu güzelliği de oldu; pandemideki artış azalmadı, stabil devam ediyor. Yani neredeyse o kampanya dönemindeki yoğunluk stabil ve sürekli bir hale geldi. Tabii bu da e-ticaretçilerin hepsini mutlu etti.”
Emre İlban: Bu dönemde e-ticaretteki açıklar ortaya çıkıyor
Ebebek E-Ticaret Direktörü Emre İlban ise, e-ticaret sektörünün pandemi döneminde önemli bir ivme kazandığını vurguladı. “Sektör uzun bir sürede geleceği noktaya çok kısa bir sürede pandemi ile ulaştı.” diyen deneyimli e-ticaret uzmanı, şu sözleri kullandı;
“Burada tabii ikiye ayırmak lazım. Biz Ebebek olarak hem mağazacılık hem de e-ticaret bir arada yapıyoruz. Omni channel mantığı ile iş yapan perakendecilerin mağaza tarafları biraz etkilenirken onlar da daha çok gördüğümüz kadarıyla internete daha çok yatırım yapma, e-ticarete daha çok yatırım yapma pozisyonuna geldiler artık. Dolayısıyla biz de hem mağazalarımızı hem e-ticaret sitelerimizi pandemi döneminde büyütmeye ve geliştirmeye çalıştık. E–ticaret zaten büyüyor. Bu dönemde e-ticaretteki açıklar daha çok ortaya çıkıyor. Çünkü kapasiteler ve operasyonla büyüyor. Aslında bu E-Ticaret Liderler Kulübü aslında biraz oraya da hizmet edecek. Hem profesyonel olarak hem girişimci olarak sektörü birazcık hem bilgilendirmeye hem de yönlendirmeye çalışacağız.”
Emre İlban, pandemide e-ihracat ile ilgili de değerlendirmeler yaptı. “Pandemide e-ihracat biraz negatif etkilendi; çünkü gümrüklerde sorunlar oluştu.” diyen İlban, şunları söyledi; “Kargo maliyetleri oldukça arttı. Yolcu uçakları uçmamaya başlayınca kargo işleri sadece kargo uçaklarına kaldı ve maliyetler yükseldi. Gümrüklerde sorunlar başladı. Ama bu geçici bir dönem. E-ihracat tarafı tekrar hızlanacak. Çünkü pandemi ile beraber e-ticaret de tüm dünyada ivme kazandı. Dolayısıyla Bu geçici süreci atlatacağız. Yer yer değişiklikler başladı zaten. Ama tam açılması bir süre daha alacaktır. Orayı da yakından takip etmeye devam edeceğiz.”
Levent Elmas: Lojistiğe yatırım yapmaya çalıştık
Dagi Giyim E-Ticaret Müdürü Levent Elmas da, e-ticaret sektörünün son durumunu değerlendirdi. Elmas, “Pandemiyle birlikte lojistik çok ciddi önem kazandı bizim tarafımızda da… Yaptığımız bütün çalışmaları özellikle lojistik tarafında yatırıma dönüştürmeye çalıştık. Yatırım yapmaya çalıştık; çünkü pandemi ile birlikte beklentinin çok çok üstünde, belki bir Black Friday gibi özel günlerimizdeki ciro ve gönderi adetlerimizi elde etmeye başladık.” dedi.
“Bu yüzden açıkçası e-ticaret tarafındaki özellikle depo tarafındaki sorunlarla daha fazla haşır neşir olmaya başladık.” diyen Elmas, şunları kaydetti; “Özellikle de kargoların Türkiye’deki kargo sektörünün ciddi anlamda bize destek vermekte zorluk çektiğini gördük bu dönemde. Biz de aynı gün kargo ile ilgili çalışmalar yapmaya, müşterilere ürün iletirken scooterları kullanmaya gayret ettik. Şu anda bir pandemi süreci daha bekliyoruz. Açıkçası bununla ilgili de çeşitli önlemleri ve çalışma koşullarını arkadaşlarımızın çalışma koşullarını doğru bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz.”
Elmas, KOBİ’lere de şu tavsiyelerde bulundu; “KOBİ’ler, özellikle e-ticaret tarafına yapılacak yatırımların kendilerine en kısa sürede dönüş yapan bir yatırım olarak düşünmeliler. Çünkü bu pandemiyle beraber normalde e-ticaret alınan hacim oldukça yükselmeye başladı. Benim çevremde e-ticarete girmeyen birçok firma e-ticarete balıklama atlamaya çalışıyor. Bununla ilgili çeşitli işler yürütmeye çalışıyorlar. Burada e-ticaret altyapısına dikkat edilmesi, bu altyapının kendi kullandıkları programlara doğru bir şekilde entegrasyonunun yapılması gerekiyor.”
ELC: Türkiye’nin e-ticaret liderleri topluluğu
Ecom Leaders Club, Türkiye’nin en önemli e-ticaret ve e-ihracat topluluğu olma vizyonu ile kuruldu. Türkiye’deki önemli e-ticaret yöneticilerini bünyesinde barındıran kulüp, e-ticaret ve sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen perakende markaları bir araya getiriyor. Kapalı devre uluslararası tecrübe paylaşım toplantıları ile perakendecilerin işlerini geliştirmelerini sağlayan ELC, Türkiye’deki e-ticaret oyuncularının farklı ülkelerdeki e-ticaret oyuncuları ile işbirliği geliştirmelerine olanak tanıyor. Kulüp, Türkiye’nin e-ticaret ekosistemini bir topluluk haline getirmeyi hedefliyor. Kulüp bünyesinde e-ticaret ve e-ihracat ekosisteminden 100 şirketin e-ticaret yöneticileri ve direktörleri yer alıyor. Üyelerine global pazarlarda satış yapma ve iş ilişkileri geliştirme fırsatı sunan kulübe özel davet usulü üye olunabiliyor.
Ecom Leaders Club, üyeleri için B2B marketplace matchmaking toplantıları organize ediyor. Böylelikle üyeler, global pazaryerlerinde satış yapma olanağı buluyor. Global perakende markalarının e-ticaret direktörlerinin katıldığı özel konuklu etkinlikler düzenleniyor. ELC bünyesinde sektörel problemlerin ele alınması ve gelişimine katkı sağlanması amacı ile yuvarlak masa toplantıları düzenleniyor. Bu toplantılarda elde edilen verilen, işbirliği yapılan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılıyor. Böylelikle sektör gelişimine yönelik toplantılarda elde edilen varsayımlar gerçek bir amaca hizmet ediyor.