Ara
Close this search box.

Otomotiv e-ticaret pazarı 2028’de 200 milyar doları aşacak

otomotiv e-ticaret
otomotiv e-ticaret

Global otomotiv e-ticaret raporuna göre, sektörde pazar büyümesi küresel endüstrinin gelişmesinden etkileniyor. Ayrıca, otomobil satışları da artıyor. Otomotivde arayüzlerin ve kanalların dijitalleştirilmesi de sektörü olumlu etkiliyor.

Tüketicilerin gelirlerindeki artış, internetin daha fazla kullanılması, otomotiv yedek parçaların online olarak satılması otomotive e-ticaret ekosistemine katkı sağlıyor. Bu faktörlerle otomotivde e-ticaret pazarı giderek büyüyor. Pazar, 2020 yılında yaklaşık 44 milyar dolar hacme ulaşmıştı. Küresel otomotiv e-ticaret pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 22’lik büyüme ile 200 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

E-ticaret platformları, otomotiv e-ticaret ekosistemini büyütüyor

Otomotiv sektöründe otomobil, otomotiv yedek parça ve otomobil bileşenleri gibi birçok ürün yelpazesi büyük ölçüde online platformlardan elde edilebiliyor. Bu da pazarın büyümesine katkı sunuyor.

Otomotiv e-ticaret ekosisteminde online satış yapan firmalardan bazıları şunlar;

  • Amazon
  • Alibaba
  • eBay
  • Walmart
  • Bosch
  • O’Reilly
  • AutoZone
  • Flipkart
  • Delticom

Otomotiv şirketleri arasında e-ticaret rekabeti

Günümüzde otomotiv müşterileri, otomobil parçalarını online olarak satın alma eğilimi gösteriyor. İkinci el oto yedek parçaları da online platformlar ya da otomotiv firmalarının e-ticaret siteleri üzerinden temin edilebiliyor. Bu durum, otomotiv şirketlerinin de dikkatinden kaçmıyor.

Bu sebeple otomotiv endüstrisi, e-perakende platformlarına yöneliyor ya da kendi e-ticaret platformlarını kuruyor. Böylece otomotiv e-ticaret pazarı, otomotiv bileşenlerinin satışı ile ilgili büyük bir rekabete tanık oluyor. Perakendeciler, araç servis programları, ikinci el araç satışları, ikinci el oto yedek parça satışları ve takas gibi ekstra hizmetler, e-ticaret platformları üzerinden sunuluyor.

Kuzey Amerika pazara hakim olacak

Kuzey Amerika bölgesinde otomotivde e-ticaret firmaları sorunsuz alışverişe odaklanıyor. Bölgenin gelişmiş e-ticaret altyapısı ve bölgesel tüketicilere yönelik online alışverişe artan ilgi büyük pazar payı sağlıyor. Bu sebeple Kuzey Amerika’nın otomotiv e-ticaret pazar payına hakim olması ve bu payın çoğunluğunu elinde tutması bekleniyor. Lüks ve iyi özelliklerdeki otomobillere olan talebin artmasının da Kuzey Amerika bölgesindeki pazar büyümesini önemli ölçüde yönlendireceği tahmin ediliyor.

Asya Pasifik ise, Alibaba, Amazon, eBay ve Flipkart gibi bölgedeki hayati oyuncular sebebiyle en kârlı bölgesel pazar olarak ortaya çıkması bekleniyor. Ayrıca, bölgede hükümet faaliyetlerinin ve yerel mağazalar ile e-ticaret platformu tedarikçileri arasındaki ortaklıkların pazarda daha fazla büyüme sağlayacağı öngörülüyor. Avrupa’da otomotiv e-ticaret ekosisteminde ise, 2021 ila 2028 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 22,5’luk büyüme oranı bekleniyor. Bu sebeple Avrupa, e-ticaretteki evrim nedeniyle otomotiv e-ticaret ekosistemi için temel pazarlardan biri olarak görülüyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds