Ara
Close this search box.

Ömer Nart: E-ticarette insan kaynağı ihtiyacı daha da artacak

Ömer Nart
Ömer Nart
WORLDEF Başkanı Ömer Nart

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, “E-ticaretten anlayan insanlara ihtiyaç duyuyor. Ama nitelikli e-ticaret personeli bulunamıyor. Bu sebeple e-ticarette ciddi bir yetişmiş işgücü sorunu yaşanıyor. 2021 yılı sonunda e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların sayısının 350 bine çıkması bekleniyor. Yani e-ticarette insan kaynağı ihtiyacı daha da artacak.” dedi.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, Milliyet gazetesinden Ozan Ömer Kadüker’in sorularını cevapladı. Türkiye’deki e-ticaret alanında yetişmiş insan gücü ihtiyacına ilişkin soru üzerine Nart, “2020 yılında Türkiye’de e-ticaret hacmi, 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 226 milyar 200 milyon liraya yükseldi. Ayrıca, 2019 yılında e-ticaret hacminin genel ticarete oranı yüzde 10 civarındaydı. 2020 yılında bu oran 6 puan artışla yaklaşık yüzde 16 oldu. Pandeminin etkisi ile yakalanan bu ivme artarak devam edecek.” dedi.

Ömer Nart: E-ticarette ciddi bir yetişmiş işgücü sorunu yaşanıyor

Bu artış trendinin beraberinde bazı sorunlar da getirdiğine vurgu yapan Nart, şu değerlendirmelerde bulundu; “En önemlisi insan kaynağı açığı. Türkiye’de yaklaşık 260 bin firma e-ticaret ekosisteminde faaliyet gösteriyor. Bu rakam 2019 yılında 70 bin civarındaydı. Bu firmalar, e-ticaretten anlayan insanlara ihtiyaç duyuyor. Ama nitelikli e-ticaret personeli bulunamıyor. Bu sebeple e-ticarette ciddi bir yetişmiş işgücü sorunu yaşanıyor. 2021 yılı sonunda e-ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların sayısının 350 bine çıkması bekleniyor. Yani e-ticarette insan kaynağı ihtiyacı daha da artacak. Şu andaki ihtiyacın -lojistik sektörü de dahil olmak üzere- en az 1 milyon kişi olduğunu tahmin ediyoruz.”

“WBS ile sektördeki insan kaynağı açığını kapatmaya çalışıyoruz”

Ömer Nart, gençlere yönelik e-ticaret eğitimlerine ilişkin ise, şu bilgileri paylaştı; “WORLDEF bünyesinde, Türkiye’nin Milli Eğitim Bakanlığı ilk e-ticaret ve e-ihracat okulu olan WORLDEF BUSINESS SCHOOL (WBS) bulunuyor. WBS ile sektördeki eğitim ve insan kaynağı açığını kapatmaya çalışıyoruz. E-ticaret ekosistemine işgücü sağlamak üzere çeşitli eğitimler veriyoruz, bu kişileri e-ticaret firmalarında işe yerleştiriyoruz. WORLDEF’ten eğitim alarak e-ticaret ekosistemine adım atan yüzlerce kişi var.”

WORLDEF Kariyer Merkezi aracılığı ile yakın zamanda düzenlenen Ecom Talent Camp ile özel olarak seçilen üniversitelerin son sınıf öğrencilerine e-ticaret odaklı eğitimler verdiklerini ifade eden WORLDEF Başkanı, şöyle devam etti; “Bu öğrenciler referans olduğumuz e-ticaret firmalarına yönlendirildi. Bunun gibi özellikle gençlere yönelik eğitimlerimiz var. Eğitimlerde e-ticaret sitesi kurulumundan tedarik zinciri yönetimine, dijital pazarlamadan e-ticaret hukukuna kadar birçok başlıkta bilgiler veriyoruz. Eğitim süreleri, bireysel ve kurumsal eğitimlere göre değişiyor. Örneğin; online e-ticaret yönetimi eğitimimiz 20 saat sürüyor. Ücretlerimiz de 450 TL’den başlıyor; eğitim içeriğine göre ücretlendirme değişebiliyor.”

“Gençler, profesyonellerden e-ticareti öğreniyor”

Ömer Nart

 “E-ticaret için eğitim şart mı?” sorusu üzerine de Ömer Nart, şunları söyledi; “Türkiye’de e-ticaret ekosistemine özel ilk kapsamlı müfredatı WBS olarak biz hazırladık. Üniversitelerde sadece e-ticarete yönelik bir program bulunmuyor. Bu sebeple özellikle e-ticarette kariyer yapmak isteyen yeni mezunlar için e-ticaret eğitimlerimizi tavsiye ediyoruz. Yıllardır ekosistemde hizmet veren profesyonellerden kısa sürede e-ticareti öğrenme fırsatı buluyorlar. Daha sonra e-ticaret şirketlerinde deneyim kazanarak sektörde yükseliyorlar.”

Ömer Nart, “E-ticaret platformları üzerinden bir site açarak hemen e-ticarete başlayabilirsiniz; ama cevaplanması gereken birçok soru var! Bu site tutacak mı, nasıl bir pazarlama yapılmalı, hangi ürünlere yoğunlaşmak gerekir, hedef kitle nedir, pazaryerlerinde satış stratejisi neye göre belirlenmelidir? Bu soruların cevabı olmadan büyük bir rekabet olan ekosistemde tutunmak çok zor! E-ticarete başlamak isteyenlere bu ve benzeri birçok sorunun cevabını veriyoruz. Sertifika programlarımız ile bu alanda yükselen çok sayıda kursiyerimiz var. Önemli olan gerçekten e-ticaret yapmaya karar verip, bir yerden başlamak!”

“E-ticaret müdürleri 20-30 bin TL maaş alıyor”

Ömer Nart, e-ticaret sektöründeki maaşlara ilişkin ise şu bilgileri verdi; “E-ticarette yeni işe başlayanlar belki asgari ücret, belki 4 bin TL alıyor; ama birkaç yıl içinde maaşları 7-8 bin liraya kadar yükseliyor. Kişinin yeteneklerine göre bu rakamlar değişiyor. Örneğin; e-ticaret müdürleri ve direktörleri ise 20-30 bin TL arasında maaşlar alıyorlar. Keza yazılımcılar, dijital pazarlamacılar gibi iş kollarında da 10-20 bin TL civarı maaş alanlar var. Burada önemli olan kişinin temel e-ticaret donanımı edinmesi ve bu donanımla yeni teknolojilere, yeni şartlara ve yeni gereksinimlere göre kendini geliştirmedir. Kendini geliştiren kişilerin sektörde bir anda yıldızı parlıyor ve herkesten teklif gelmeye başlıyor. Buna göre parasal imkanları da gelişiyor tabii…”

“Bir arkeolog bile e-ticaret profesyoneli olabilir”

WORLDEF Başkanı, e-ticaret alanında çalışmak için üniversitelerin hangi bölümlerinden mezun olunması gerektiğine ilişkin soruyu da şöyle cevapladı; “Aslında bu alanda standart bir bölüm yok! Mesela bir arkeolog, inşaat mühendisi, otomotivci bile e-ticaret profesyoneli olabilir. Pazarlama, işletme ve internet sistemleri üzerinde deneyimi olan ve kendini geliştiren herkes bu alanda ilerleyebiliyor. E-ticaret sektöründe iyi yerlerde olan işletme mezunları da var, halkla ilişkiler mezunları da var. Ama İngilizce temelli eğitim almış bölümlerden mezun kişiler bu alanda hızlı yükseliyor. İngilizce işletme, dış ticaret, pazarlama, uluslararası ticaret ve lojistik gibi bölümlerden mezun olanlar daha başarılı olabiliyor.”

“WORLD E-COMMERCE FORUM’u E-Ticaretin Davos’u” olarak görüyoruz”

Ömer Nart, 21 Ekim’de düzenlenecek WORLD E-COMMERCE FORUM hakkında da bilgi verdi. “WORLD E-COMMERCE FORUM’u ‘E-Ticaretin Davos’u’ olarak görüyoruz.” diyen Nart, şunları ifade etti: “21 Ekim’de global e-ticaret ekosistemini buluşturuyoruz. Beşiktaş’taki Mandarin Oriental Bosphorus’ta gün boyu sürecek bir etkinlik olacak. FORUM’un ana temasını, ‘E-Ticaretin Rönesansı-Avrasya’nın Dijital Başkenti: İstanbul’ olarak belirledik. İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, Lüksemburg Başbakanı ve eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Jean-Claude Juncker da konuşmacı olarak FORUM’da yer alacak. E-ticaretin yeni bir yol haritasını çıkaracağız. İstanbul’u Avrasya’nın dijital başkenti yapma misyonuna katkı sunmayı hedefliyoruz.”

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds