Ticaret Bakanlığı, mikro ihracatta yapılan yeni düzenleme hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, ilk kez mikro ihracat yapmak isteyenlerin operatör hızlı kargo firması veya posta idaresince adlarına ilk kez Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB) düzenlenmesi sırasında gümrük idaresine başvurmaları gerektiği; gümrük idaresi tarafından Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası/vergi kimlik numarasının sorgu ve transfer işlemi yapılarak firma kaydı oluşturmasından sonra işlemleri gerçekleştirebildiği hatırlatıldı.
Mikro ihracat için yeni düzenlemede, BGB kapsamındaki ilk gümrük işleminde gönderici hanesinde beyan edilen T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası üzerinden işlemin otomatik şekilde yapılabilmesinin sağlandığı açıklandı.
Mikro ihracat yapacak genç ve kadın girişimcilerin gümrük süreçleri kolaylaşacak
Ticaret Bakanlığının açıklaması şöyle;
“Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından, mikro ihracatın tabana yayılması ve ilk kez mikro ihracat yapmak isteyen genç ve kadın girişimcilerimiz ile KOBİ’lerimizin gümrük süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla BGB kapsamında ilk kez mikro ihracat yapmak isteyen firma ve gerçek kişilerin bu sorgu ve transfer işlemi için gümrük idaresine doğrudan başvurmasına gerek kalmadan BGB kapsamındaki ilk gümrük işleminde gönderici hanesinde beyan edilen T.C. kimlik numarası/ vergi kimlik numarası üzerinden işlemin otomatik şekilde yapılabilmesi sağlanmıştır. Ticaret Bakanlığı olarak ihracata dayalı büyüme modelimize her gün yeni gelişmeler ve adımlarla ekonomik büyüme ve refahımıza katkı sağlarken, ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştırarak yanlarında olmaya devam edeceğiz.”
Mikro ihracat nedir?
Mikro ihracat nedir sorusuna “mini ihracat” cevabı verilebilir. Mikro ihracat tanımı şöyledir; “yurt dışı ihracat gönderilerinin operatör kargo firmaları tarafından elektronik ortamda yapılabilmesine olanak sağlayan ihracat modeli”. Başka bir tanıma göre de, mikro ihracat, 300 kilogram ağırlığı ve 15 bin avro değeri geçmeyen, kat-i ve satış amacıyla yapılan, kısıtlaması olmayan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemleridir. Mikro ihracat, yurt dışında küçük ebatlarda ve düşük ağırlıklarda ürün satışını kolaylaştırıyor. Mikro ihracatta İhracatçılar Birliği kayıt yaptırmak ve gümrük müşavirliği hizmeti almak gerekmiyor. Mikro ihracat için eski adı “Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB)” olan Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB) düzenlenmesi yeterli oluyor.