Ara
Close this search box.

Kazakistan’da e-ticaretin payı artıyor; 2030 yılına kadar yüzde 20 hedefleniyor

kazakistan'da e-ticaret

Kazakistan’da e-ticaret hacmi 2022 yılında 4,4 milyar dolara (2 trilyon tenge) ulaştı. Bu rakam,2023 yılının ilk 11 ayında 4,8 milyar dolara (2,2 trilyon tenge) yükseldi. Kazakistan’da e-ticaretin toplam perakende satış hacmi içindeki payı yüzde 13’e çıktı.

Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Arman Shakkaliyev, hükümetin basın toplantısında yaptığı açıklamada, e-ticaretin küresel ekonomik büyümenin itici güçlerinden biri haline geldiğini söyledi.

“Kazakistan’da e-ticaret eğitim merkezlerinin kurulmalı”

Smailov, küresel e-ticaret pazarının genişlediğini ve payının 2025 yılına kadar toplam perakende satışların yüzde 25’i aşmasının beklendiğini kaydetti. Bu büyümenin, çevrim içi ve çevrim dışı mağazaların iş süreçlerindeki değişikliklerle, yerleştirme ve reklam için yeni formatlardan kaynaklandığını belirten Smailov, şunları söyledi;

“Bu fırsatı, Kazak ürünlerinin küresel e-ticaret pazarlarında ek bir satış kanalı olarak kullanmalıyız. Aynı zamanda ödeme sistemlerinin, ulaşım ve lojistik altyapısının ve kurye hizmetlerinin kusursuz işleyişini sağlayarak, yurt içi online mağazalar geliştirmemiz gerekiyor.”

Smailov, ayrıca, tüketici haklarının korunmasının önemine de değinerek, şu anda Meclis’te görüşülmekte olan yasa tasarısında değişiklikler yapıldığına işaret etti. Diğer taraftan, Kazakistan’da e-ticaret eğitim merkezlerinin kurulmasını önererek, halk ve işletmeler arasında dijital okuryazarlığın arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kuryk Limanı’nda tam teşekküllü e-ticaret lojistik merkezi kurulacak

Smailov; Astana, Almatı ve Çimkent’te hem yerli hem de yabancı müşterilere mal teslimatı sürecini kolaylaştıracak gümrüklü antrepoların gerekliliğini vurguladı. Smailov, Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığını ve KazPost ulusal posta operatörünü bu tesislerin inşaatına bu yıl içinde başlamaya çağırdı.

Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Smailov, mart ayı sonuna kadar Aktau’da bir konteyner merkezi ve Kuryk Limanı’nda tam teşekküllü bir e-ticaret lojistik merkezi kurma planlarını da açıkladı. Smailov’in bahsettiği bu girişimler, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Rotasının geliştirilmesinde stratejik öneme sahip!

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Days
Hours
Minutes
Seconds