E-ticarette kasım kampanyaları başladı. Online alışveriş mağazaları peş peşe indirim kampanyaları açıklıyor. E-ticaret siteleri in farklı indirim kampanyaları ile teknolojiden modaya, anne/bebek ürünlerinden süpermarkete, ev dekorasyondan yapı marketine kadar farklı birçok kategoride saat başı indirimlerin yanı sıra sepet indirimleri planlıyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, kasım kampanya dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“İndirim konsepti kasım ayına yayılacak”
İnternetten alışverişte zirve dönemler olan 11.11, Black Friday, Cyber Monday ve Okula Dönüş gibi dönemlerde hacimler ortalamanın 2 ila 3 katına çıkabiliyor. İşlem adetleri de görece katlanıyor. Ayrıca, bahse konu dönemde online müşteri talepleri kampanya temasıyla örtüşen ürün kategorileriyle sınırlı kalmıyor. ETİD Başkanı Çevikoğlu, kasım kampanya ayında Bekarlar Günü, Alışveriş Cuması, Öğretmenler Günü ve Siber Pazartesi gibi alışveriş günlerinin yer aldığına dikkat çekti. Çevikoğlu, 2023 kasım kampanya döneminde 300-400 milyar liralık alışveriş yapılacağını tahmin ettiklerini ifade etti. ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, şunları kaydetti:
“Bu yıl, geçen yıllardan farklı olarak tek güne sığdırılmaya çalışılan indirim konsepti bir aya yayılacak. Türkiye’de e-ticarette kasım ayı çılgınlığı yaşanacak. 11 Kasım’da Bekarlar Günü, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Alışveriş Cuması ile 30 Kasım’da Siber Pazartesi dolayısıyla e-ticaret sitelerinde alışveriş oranları artacak. Böylece yapılacak indirimler sonrasında Türkiye’de kasım ayında 300-400 milyar liralık alışveriş yapılacağı tahmin ediliyor.”
Kasım kampanya döneminde yüzde 110’luk hacim artışı öngörülüyor
Çevikoğlu, lojistik altyapılar üzerindeki yükü azaltmak, tüketici şikayetlerine ve gecikmelere sebep olmamak için e-ticaret günlerinin kasım ayının tamamına yayılacağını belirterek, belirli saatlerde yapılacak özel indirimlerle tüketicilerin en iyi fırsatları yakalamalarının sağlanacağını anlattı. Çevikoğlu, “Bu yıl geçen yılın kampanya dönemine göre yüzde 110’un üzerinde toplam bir hacim artışı bekleniyor. Türkiye’de beklenen toplam kampanya hacmi ise 300-400 milyar liranın üzerinde. E-ticaret sektörü, yılı yaklaşık 1,3 trilyon lirayla kapatacak.” ifadelerini kullandı.
Kampanya dönemlerinde dolandırıcılık artıyor
Çevikoğlu, online tüketicilere dolandırıcılara karşı uyarıda da bulundu. Alışverişin en ideal olduğu zamanlarda spam ve kimlik avı uygulamaların arttığına dikkat çeken Çevikoğlu, e-posta aracılığıyla iyi bir teklif veya indirim alındığında, gömülü bağlantının mutlaka incelenmesi gerektiğine, bazen görünen bağlantının yönlendirilen adresten farklı olabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Böyle bir durumla karşılaşırsanız, teklif sayfasına resmi web sitesi aracılığıyla doğrudan erişin. Sadece resmi pazaryerleri aracılığıyla alışveriş yapın ve farklı açılış sayfalarına yönlendiriliyorsanız web adreslerine dikkat edin. Adres satıcının resmi adresinden farklıysa, yönlendirildiğiniz sitedeki teklifin gerçek olup olmadığını resmi web sayfasında arayarak kontrol edin.”
Çevikoğlu, “Alışveriş yapılacak siteler için mutlaka SSL sertifikası kontrol edilmeli. Söz konusu sertifikanın güvenli alışveriş için önemli bir göstergedir. Alışveriş yapılacak internet sitesinin Ticaret Bakanlığınca oluşturulan ve güvenilir e-ticaret sitelerine verilen güven damgasına sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.” sözlerini aktardı.
Ticaret Bakanlığından indirim uyarısı
Öte yandan, Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde kasım indirim kampanyalarına ilişkin bir uyarı yayınladı. Buna göre, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için ticari hayata uygun olmayan, ticaret etiğine aykırı fiillerle ilgili çalışmaların, incelemelerin ve takiplerin devam ettiği belirtildi. “Efsane kasım indirimleri”, “şahane cuma indirimleri” gibi satış kampanyalarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok tercih edilen bir pazarlama yöntemi olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Tüketicilerin özellikle değişen alışveriş alışkanlıklarıyla beraber kolay ve masrafsız bir şekilde, zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın çok çeşitli ürünlere uygun koşullarla ulaşabilmesine olanak sağlayan mesafeli/e-ticaret alışverişleri beraberinde bazı tüketici mağduriyetlerine de neden olabilmektedir. Özellikle kasım ayıyla birlikte yoğun bir şekilde internet ve mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilen indirim kampanyalarında tüketicilerimizin mağduriyet yaşamamaları, satıcı veya sağlayıcıların neden olabilecekleri bu mağduriyetler nedeniyle idari yaptırımlarla karşılaşmamaları için mesafeli sözleşmelerde bazı hususlara azami dikkat etmeleri gerekmektedir.”