Ara
Close this search box.

Jack Ma, uzun bir aradan sonra ortaya çıktı

Jack Ma, üç aydır ortada yoktu. Ma’nın akıbeti merak ediliyordu.
Jack Ma, üç aydır ortada yoktu. Ma’nın akıbeti merak ediliyordu.

Jack Ma, Çin hükümeti ile arasındaki gerginliğin ardından birden ortadan kaybolmuştu. Uzun süredir medyada görülmemesi, hükümetle aralarında gerginliğe bağlanmış; birçok spekülasyon üretilmişti. Jack Ma, bir online konferansa katıldı. Böylece hakkındaki spekülasyonlar da sona ermiş oldu. Bu haber üzerine Alibaba’nın borsadaki hisseleri değer kazandı.

Jack Ma, kasım ayından bu yana ortalıkta görünmüyordu. Çinli iş insanının nerede olduğu merak konusu olmuştu. Ma, kişisel Twitter hesabından son olarak 10 Ekim tarihinde paylaşım yapmıştı. Ayrıca, Ma, kendi programı “Afrika İş Kahramanları” programının finaline de katılmamıştı. Bu durum, Ma’nın Çin hükümeti ile gerginlik yaşadığı döneme denk gelmiş ve “kayıp” iddiaları gündeme gelmişti.

Jack Ma: Eğitime ve halkın refahına odaklandık

Jack Ma, üç aydır ortada yoktu. Ma’nın akıbeti merak ediliyordu.
Jack Ma, online konferansta, “Eğitim ve halkın refahına kendimizi adamaya odaklandık.” dedi.

Jack Ma, online canlı konferansa katılarak, bir konuşma yaptı. Böylece Ma, hakkındaki spekülasyonlara da son noktayı koymuş oldu. Çin’deki kırsal bölgede görev alan öğretmenler için düzenlenen bir online konferansa katılım sağlayan Ma, öğretmenlik günlerinde kazandığı deneyimleri katılımcılarla paylaştı. Ma, konferanstaki konuşmasında iş arkadaşları ile uzun süredir bu konu üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Eğitim ve halkın refahına kendimizi adamaya odaklandık.” sözlerini kaydetti.

Alibaba’nın hisseleri yükseldi

Çinli milyarder iş insanının iki ay sonra online konferansta ortaya çıkması üzerine e-ticaret devi Alibaba’nın hisseleri de yüzde 9’dan fazla değer kazandı. Ma’nın online konferans görüntülerinin medyada yer almasının ardından, Alibaba’nın Hong Kong borsasındaki hisselerinin değeri yükseldi.

Tutuklandığı iddia edilmişti

Çin hükümetinin ekonomi politikalarını eleştirmesinin ardından Ma’nın sahibi olduğu Ant Group’un halka arzı engellenmişti. Ma’nın 24 Ekim’de Şanghay’daki bir etkinlikte Çin’deki regülasyonları eleştirmiş; tartışmalara yol açan eleştirel açıklamalarının ardından 1 hafta sonra Ant Group’un Şanghay Borsası’ndaki 37 milyar dolarlık halka arzı gerekli izinlerin alınmasına rağmen durdurulmuştu. Ayrıca, hükümet yetkilileri aralık ayında Alibaba’ya “tekelcilik” soruşturması başlatmıştı. Bu gelişmelerin ardından Ma birden gözden kayboldu. Bu durum, Ma’nın Çin hükümeti tarafından tutuklandığı; hatta öldürülmüş olabileceği gibi spekülasyonlara yol açmıştı.

Jack Ma kimdir?

Jack Ma, 1964 yılında dünyaya geldi. Alibaba’yı 1999 yılında 60 bin dolar bütçe ile kuran Ma, üç nesle ulaşma hedefiyle yola çıktı. 2013 yılında Alibaba’nın CEO pozisyonundan istifa etti. Bu görevi iki yıl sonra Daniel Zhang’a devretti. Bu tarihten sonra operasyonel çalışmalardan uzak durdu. Ma; eğitim, çevre ve hayırsever konularına ağırlık verdi.

Alibaba, 2000’li yılların başında online pazar kurarak önemli bir çıkış yaptı. Şirket, online ödeme platformu Alipay ile de ülke genelindeki satış işlemlerini kolaylaştırdı. Alibaba, son 20 yılda benzeri görülmemiş bir başarıya imza attı. Değeri 500 milyar dolara ulaşan şirketler arasına giren Alibaba’nın yaklaşık 90bin çalışanı bulunuyor. Şirket, e-ticaret dışında dijital medya, eğlence sektörü, bulut bilişim gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds