Ara
Close this search box.

İngiltere haftada 4 gün çalışma uygulamasını test etti

İngiltere

Pandemiyle birlikte çalışma sistemleri yeniden şekillendi ve akabinde “Haftalık çalışma süresini 5 günden 4 güne düşürmek verimliliği artırır mı?” sorusu dünyanın gündemine taşındı. Haziran 2022’de İngiltere’de farklı sektörlerden onlarca şirket, 6 ay boyunca 4 gün çalışma sisteminin pilot uygulamasını hayata geçirmeye karar vererek konuya ilişkin en büyük deneyi başlatmıştı. Deney sürecinin ilk çıktılarına göre şirketler, istifa oranlarının azaldığını ve verimliliğin düşmediğini ifade ediyor.

Deney kapsamında, aralarında banka ve fast food restoranlarının da bulunduğu 61 farklı işletmenin 2 bin 900 çalışanına ekstradan bir gün daha ücretli izin verildi. Şirketlerin yüzde 90’ından fazlası deneyi sürdüreceğini belirtirken yüzde 18’i kalıcı olarak haftalık iş günü sayısını 4 güne indireceğini açıkladı. Ayrıca verimlilik için 0 ila 10 arasında puan veren işverenlerin ayık verimlilik ve performansı ortalaması 7,5 olarak ölçüldü. Çalışanların yarısı iş verimliliği konusunda pek önemli bir değişim olmadığını belirtirken yüzde 39’u stres seviyesinde azalma olduğunu dile getirdi. Yanı sıra çalışanların neredeyse yarısı akıl sağlığının, yüzde 37’si ise vücut sağlığının düzeldiğini ifade etti.

İngiltere’den farklı ülkelerde de deneniyor

Son dönemde ABD ve Kanada’daki şirketler de benzer denemeler gerçekleştirdi. Avustralya, Brezilya ve İzlanda gibi pek çok ülkede konuyla ilgili ilk adımlar atılıyor. Örneğin Unilever, Yeni Zelanda’daki ofislerinde haftada 4 gün çalışmayı denerken İspanya’da da hükümet şirketlere bu deneye katılmaları karşılığında maddi destek vermeyi planlıyor. Araştırmacılar, bu sistemde çalışanların çoğunun daha yoğun çalışması gerekmediğini vurgularken toplantıları daha kısa tutmak gibi bazı çözümlerin herkese daha fazla zaman sunulabileceğini belirtiyor.

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon’da “ofise dönüş” krizi

Amazon çalışanları arasında yapılan bir ankete göre, çalışanların neredeyse 4’te 3’ü ofise dönüş zorunluluğunun ardından istifa etmeyi düşünüyor.

Mubadala Getir
Markalar

Getir’in Mubadala’ya devri onaylandı!

Hızlı teslimat ve e-ticaret platformu Getir, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli yatırım şirketi Mubadala’ya devrediliyor. Rekabet Kurumu, Mubadala’nın devir başvurusunu onayladı.

Days
Hours
Minutes
Seconds