Ara
Close this search box.

İndirim günleri e-ticaret gelirlerini katlayacak

İndirim günleri, hem online tüketici hem de e-ticaret satıcıları için fırsatlar sunuyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2019 Kasım ayında e-ticaret satışlarında kartlı ödemelerin payı 19 milyar liraya ulaştı. 2020 Kasım ayında kampanya günlerinin de etkisi ile 30 milyar liralık ciro bekleniyor. Yılın son iki ayında e-ticaret gelirlerinin bu rakamın 50 milyar liraya ulaşacağı öngörülüyor.

2020 e-ticaret hacmi 250 milyar lira olacak

E-ticaret ekosistemin otoriteleri, 2020 Kasım ayında başlayan kampanya günleri için iyimser değerlendirmeler yapıyor. 2020’de kampanya günlerinin tek gün yerine kasım ve aralık aylarına yayıldığını ifade eden e-ticaret uzmanları, bu durumun lojistik yoğunluğu azaltmak, tüketici şikayetlerini minimize etmek, gecikmeleri önlemek için ideal bir yöntem olduğuna işaret ediyor. 2020’nin son iki ayındaki indirim günlerinde, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 100’den fazla hacim artışı öngörülüyor. Bu da toplam e-ticaret satışlarının yaklaşık yüzde 15’ine tekabül ediyor. E-ticaret siteleri yöneticileri de özellikle kasım ayında e-ticaret satış hacminde iki kat artış bekliyor.

Uzmanlar, Türkiye’nin 2020 e-ticaret hacminin ise 250 milyar lira olacağını öngörüyor. Bununlar birlikte kampanya günlerinde stokların eriyeceğini; ancak kampanya oranlarının 2019’daki indirim günlerine göre daha az olacağına işaret ediyor. Bunun sebebi olarak da döviz kurundaki artışlar sebebiyle maliyetlerin artmasını gösteriyorlar.

Pandemi ve indirim günleri, e-ticaretin perakende içindeki payını artırdı

Uzmanlar, Covid-19 pandemisinin e-ticarete olan ilgiyi artırdığına dikkat çekerek, indirim günlerinin de bu artışa katkı sunacağına dikkat çekiyor. Günümüzde e-ticaretin toplam perakende içindeki payı da giderek artıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oranın ortalaması yüzde 12,3 olarak gerçekleşti; gelişmekte olan ülkelerin ortalaması ise yüzde 6,7 oldu. Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı 6,2 olarak kaydedildi. Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında ortalamanın altında bir seviyede yer alıyor.

Pandemi döneminde e-ticarete ilişkin bazı veriler şunlar;

  • Pandemi döneminde, daha önce e-ticaret alışverişlerinde kullanılmayan 7 milyonu aşkın kredi kartı ya da banka kartı kullanıma girdi. Bu kartların sahiplerinin bir bölümü, indirim günleri fırsatlarından yararlanan kitleye katıldı.
  • Geçtiğimiz yıllarda indirim günlerinde genellikle elektronik ve tekstil ürünleri ilgi görüyordu. 2002 yılında ilk sırada elektronik ürünler yer alıyor. Daha sonra beyaz eşya ve tekstil geliyor.
  • 2020 Kasım ve 2020 Aralık dönemindeki indirim günleri için firmaların yaptığı dijital reklam yatırımlarından lojistik planlamalarına kadar birçok alanda e-ticaretin en büyük bir gövde gösterisine dönüşeceği öngörülüyor.
  • E-ticarette sektör aktörlerinin yüzde 45’i, indirim günleri dönemi için dijital pazarlama yatırımlarını yüzde 20 ila yüzde 50 oranında artırdı.
  • Lojistik firmaları, “Kara Cuma” ve “Siber Pazartesi” popüler indirim günleri ve yılbaşı alışverişi için büyük yatırımlar yapıyor.
  • Lojistik firmaları, 2020 yılında bütün e-ticaret ağlarında yüzde 35 civarında artış öngörüyor.
  • Lojistik firmalarının 2020’deki e-ticaret gönderi sayılarının geçen yıla oranla en az yüzde 50 oranında artacağı kaydediliyor.
Gün
Saat
Dakika
Saniye

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Editor Seçimleri

İlginizi Çekebilecek Haberler

Amazon
Markalar

Amazon, 250 bin kişiyi işe almayı planlıyor

Amazon, yaklaşan tatil alışveriş sezonunda ABD’de 250 bin ulaşım ve depo çalışanı almayı planlıyor. E-ticaret harcamalarının 2024’ün son çeyreğinde genel tatil satışlarını geride bırakması bekleniyor.

Kırgızistan e-ticaret
E-Ticaret

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kuracak

Kırgızistan E-Ticaret Parkı kurmayı planlıyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı, ilgili yasa tasarısını kamuoyunun tartışmasına sundu.

Days
Hours
Minutes
Seconds